table of contents
EJECT(1) | Comenzi utilizator | EJECT(1) |
NUME¶
eject - ejectează mediile amovibile
eject [opțiuni] dispozitiv|punct-montare
DESCRIERE¶
eject permite ca un suport detașabil (de obicei un CD-ROM, o dischetă, o bandă, un disc JAZ, ZIP sau USB) să fie ejectat sub controlul software-ului. Comanda poate controla, de asemenea, unele schimbătoare de CD-ROM cu mai multe discuri, funcția de ejectare automată suportată de unele dispozitive și închiderea tăvii de discuri a unor unități CD-ROM.
Dispozitivul corespunzător dispozitivului sau punctului-de-montare este ejectat. Dacă nu este specificat nici un nume, se utilizează numele implicit /dev/cdrom. Dispozitivul poate fi adresat prin numele dispozitivului (de exemplu, 'sda'), ruta dispozitivului (de exemplu, '/dev/sda'), etichete UUID=uuid sau LABEL=eticheta.
Există patru metode diferite de ejectare, în funcție de faptul că dispozitivul este un CD-ROM, un dispozitiv SCSI, o dischetă detașabilă sau o bandă. În mod implicit, eject încearcă toate cele patru metode în ordine până când reușește.
În cazul în care este specificată o partiție de dispozitiv, se utilizează întregul dispozitiv de disc.
Dacă dispozitivul sau o partiție de dispozitiv este montată în prezent, aceasta este demontată înainte de ejectare. Ejectarea este procesată pe descriptorul de fișier de dispozitiv cu bloc deschis exclusiv dacă nu se specifică --no-unmount sau --force.
OPȚIUNI¶
-a, --auto on|off
-c, --changerslot slot
-d, --default
-F, --force
-f, --floppy
-i, --manualeject on|off
-M, --no-partitions-unmount
-m, --no-unmount
-n, --noop
-p, --proc
-q, --tape
-r, --cdrom
-s, --scsi
-T, --traytoggle
-t, --trayclose
-h, --help
-V, --version
-v, --verbose
-X, --listspeed
-x, --cdspeed viteza
STARE DE IEȘIRE¶
Returnează 0 dacă operația a avut succes, 1 dacă operația a eșuat sau dacă sintaxa comenzii nu a fost validă.
NOTE¶
eject funcționează numai cu dispozitive care acceptă una sau mai multe dintre cele patru metode de ejectare. Aceasta include majoritatea unităților CD-ROM (IDE, SCSI și proprietare), unele unități de bandă SCSI, unități JAZ, unități ZIP (versiuni cu port paralel, SCSI și IDE) și dischete detașabile LS120. Utilizatorii au raportat, de asemenea, succese cu unitățile de dischetă de pe sistemele Sun SPARC și Apple Macintosh. În cazul în care eject nu funcționează, cel mai probabil este vorba de o limitare a controlorului nucleului pentru dispozitiv și nu a programului eject în sine.
Opțiunile -r, -s, -f și -q permit controlarea metodelor utilizate pentru ejectare. Se pot specifica mai multe metode. Dacă nu se specifică niciuna dintre aceste opțiuni, se încearcă toate cele patru (acest lucru funcționează bine în majoritatea cazurilor).
Este posibil ca eject să nu poată determina întotdeauna dacă dispozitivul este montat (de exemplu, dacă are mai multe nume). În cazul în care numele dispozitivului este o legătură simbolică, eject va urmări legătura și va utiliza dispozitivul la care aceasta indică.
Dacă eject determină că dispozitivul poate avea mai multe partiții, va încerca să demonteze toate partițiile montate pe dispozitiv înainte de al expulza (a se vedea, de asemenea, --no-partitions-unmount). Dacă o demontare eșuează, programul nu va încerca să ejecteze suportul.
Puteți ejecta un CD audio. Unele unități CD-ROM refuză să deschidă tava dacă unitatea este goală. Unele dispozitive nu acceptă comanda de închidere a tăvii.
Dacă funcția de ejectare automată este activată, atunci unitatea va fi întotdeauna ejectată după executarea acestei comenzi. Nu toți controlorii de CD-ROM din nucleul Linux acceptă modul de ejectare automată. Nu există nicio modalitate de a afla starea modului de ejectare automată.
Aveți nevoie de privilegii corespunzătoare pentru a accesa fișierele dispozitivului. Pentru a ejecta unele dispozitive (de exemplu, dispozitive SCSI) este necesară rularea ca root.
AUTORI¶
Jeff Tranter <tranter@pobox.com> - autorul original, Karel Zak <kzak@redhat.com> și Michal Luscon <mluscon@redhat.com> - versiunea util-linux.
CONSULTAȚI ȘI¶
findmnt(8), lsblk(8), mount(8), umount(8)
RAPORTAREA ERORILOR¶
Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al problemelor la <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.
DISPONIBILITATE¶
Comanda eject face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la adresa Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.
TRADUCERE¶
Traducerea în limba română a acestui manual a fost creată de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>
Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă Nicio RESPONSABILITATE.
Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.
11 mai 2022 | util-linux 2.38.1 |