'\" t
.\"     Title: agetty
.\"    Author: [see the "AUTHOR(S)" section]
.\" Generator: Asciidoctor 2.0.23
.\"      Date: 2025-02-25
.\"    Manual: Administrare sistem
.\"    Source: util-linux 2.40.4
.\"  Language: English
.\"
.TH "AGETTY" "8" "2025-02-25" "util\-linux 2.40.4" "Administrare sistem"
.ie \n(.g .ds Aq \(aq
.el       .ds Aq '
.ss \n[.ss] 0
.nh
.ad l
.de URL
\fI\\$2\fP <\\$1>\\$3
..
.als MTO URL
.if \n[.g] \{\
.  mso www.tmac
.  am URL
.    ad l
.  .
.  am MTO
.    ad l
.  .
.  LINKSTYLE blue R < >
.\}
.SH "NUME"
agetty \- alternativă la getty pentru Linux
.SH "REZUMAT"
.sp
\fBagetty\fP [opțiuni] \fIport\fP [\fIrata_baud\fP...] [\fIterm\fP]
.SH "DESCRIERE"
.sp
\fBagetty\fP deschide un port tty, solicită un nume de autentificare și invocă comanda /bin/login. În mod normal, este invocată de \fBinit\fP(8).
.sp
\fBagetty\fP are mai multe caracteristici \fInon\-standard\fP care sunt utile pentru liniile cablate și pentru liniile dial\-in:
.sp
.RS 4
.ie n \{\
\h'-04'\(bu\h'+03'\c
.\}
.el \{\
.  sp -1
.  IP \(bu 2.3
.\}
Adaptează configurările tty la biții de paritate și la caracterele de ștergere, omorâre (kill), sfârșit de linie și majuscule atunci când citește un nume de autentificare. Programul poate gestiona caractere pe 7 biți cu paritate pară, impară, fără paritate sau spațiu și caractere pe 8 biți fără paritate. Sunt recunoscute următoarele caractere speciale: Control\-U (kill); DEL și backspace (ștergere); retur de cărucior și salt de linie (sfârșit de linie). A se vedea, de asemenea, opțiunile \fB\-\-erase\-chars\fP și \fB\-\-kill\-chars\fP.
.RE
.sp
.RS 4
.ie n \{\
\h'-04'\(bu\h'+03'\c
.\}
.el \{\
.  sp -1
.  IP \(bu 2.3
.\}
În mod opțional, deduce viteza de transmisie din mesajele CONNECT produse de modemurile compatibile de Hayes(tm).
.RE
.sp
.RS 4
.ie n \{\
\h'-04'\(bu\h'+03'\c
.\}
.el \{\
.  sp -1
.  IP \(bu 2.3
.\}
Opțional, nu închide atunci când i se oferă o linie deja deschisă (util pentru aplicațiile de reapelare).
.RE
.sp
.RS 4
.ie n \{\
\h'-04'\(bu\h'+03'\c
.\}
.el \{\
.  sp -1
.  IP \(bu 2.3
.\}
Opțional, nu afișează conținutul fișierului \fI/etc/issue\fP.
.RE
.sp
.RS 4
.ie n \{\
\h'-04'\(bu\h'+03'\c
.\}
.el \{\
.  sp -1
.  IP \(bu 2.3
.\}
Opțional, afișează o alternativă de fișiere sau directoare I<issue> în loc de \fI/etc/issue\fP sau \fI/etc/issue.d\fP.
.RE
.sp
.RS 4
.ie n \{\
\h'-04'\(bu\h'+03'\c
.\}
.el \{\
.  sp -1
.  IP \(bu 2.3
.\}
Opțional, nu solicită un nume de autentificare.
.RE
.sp
.RS 4
.ie n \{\
\h'-04'\(bu\h'+03'\c
.\}
.el \{\
.  sp -1
.  IP \(bu 2.3
.\}
Opțional, invocă un program de autentificare non\-standard în loc de \fI/bin/login\fP.
.RE
.sp
.RS 4
.ie n \{\
\h'-04'\(bu\h'+03'\c
.\}
.el \{\
.  sp -1
.  IP \(bu 2.3
.\}
Opțional, activează controlul fluxului prin hardware.
.RE
.sp
.RS 4
.ie n \{\
\h'-04'\(bu\h'+03'\c
.\}
.el \{\
.  sp -1
.  IP \(bu 2.3
.\}
În mod opțional, forțează linia să fie locală, fără a fi necesară detectarea purtătorului.
.RE
.sp
Acest program nu utilizează fișierele \fI/etc/gettydefs\fP (System V) sau \fI/etc/gettytab\fP (SunOS 4).
.SH "ARGUMENTE"
.sp
\fIport\fP
.RS 4
Un nume de rută în raport cu directorul \fI/dev\fP. Dacă se specifică „\-”, \fBagetty\fP presupune că intrarea sa standard este deja conectată la un port tty și că a fost deja stabilită o conexiune cu un utilizator la distanță.
.sp
În cadrul System V, un argument \fIport\fP „\-” trebuie să fie precedat de un „\-\-”.
.RE
.sp
\fIrata_baud\fP,...
.RS 4
O listă de una sau mai multe rate de transmisie, separate prin virgulă. De fiecare dată când \fBagetty\fP primește un caracter BREAK, avansează prin listă, care este tratată ca și cum ar fi circulară.
.sp
Ratele de transmisie trebuie să fie specificate în ordine descrescătoare, astfel încât caracterul nul (Ctrl\-@) să poată fi utilizat și pentru comutarea ratei de transmisie.
.sp
Acest argument este opțional și nu este necesar pentru \fBterminalele virtuale\fP.
.sp
Valoarea implicită pentru \fBterminalele seriale\fP este păstrarea ratei baud curente (a se vedea \fB\-\-keep\-baud\fP) și, dacă nu se reușește, valoarea implicită este „9600”.
.RE
.sp
\fIterm\fP
.RS 4
Valoarea care urmează să fie utilizată pentru variabila de mediu \fBTERM\fP. Aceasta înlocuiește orice valoare stabilită de \fBinit\fP(1) și este moștenită de «login» și de «shell».
.sp
Valoarea implicită este „vt100”, sau „linux” pentru Linux pe un terminal virtual, sau „hurd” pentru GNU Hurd pe un terminal virtual.
.RE
.SH "OPȚIUNI"
.sp
\fB\-8\fP, \fB\-\-8bits\fP
.RS 4
Preupune că tty este curat pe 8 biți, deci dezactivează detectarea parității.
.RE
.sp
\fB\-a\fP, \fB\-\-autologin\fP \fInume\-utilizator\fP
.RS 4
Autentifică automat utilizatorul specificat, fără a cere un nume de utilizator sau o parolă. Utilizarea acestei opțiuni determină adăugarea unei opțiuni și a unui argument \fB\-f\fP \fInume\-utilizator\fP la linia de comandă \fB/bin/login\fP. Consultați opțiunea \fB\-\-login\-options\fP, care poate fi utilizată pentru a modifica comportamentul acestei opțiuni.
.sp
Rețineți că \fB\-\-autologin\fP poate afecta modul în care \fBgetty\fP inițializează linia serială, deoarece la autentificarea automată \fBagetty\fP nu citește de pe linie și nu are posibilitatea de a optimiza configurația liniei.
.RE
.sp
\fB\-c\fP, \fB\-\-noreset\fP
.RS 4
Nu se reinițiază „cflags” (moduri de control) ale terminalului. Pentru mai multe detalii, consultați \fBtermios\fP(3).
.RE
.sp
\fB\-E\fP, \fB\-\-remote\fP
.RS 4
De obicei, comanda \fBlogin\fP(1) primește un nume de gazdă la distanță atunci când este apelată de ceva precum \fBtelnetd\fP(8). Această opțiune permite lui \fBagetty\fP să transmită ceea ce folosește ca nume de gazdă la \fBlogin\fP(1) pentru a fi utilizat în \fButmp\fP(5). A se vedea \fB\-\-host\fP, \fBlogin\fP(1) și \fButmp\fP(5).
.sp
Dacă se dă opțiunea \fB\-\-host\fP \fIgazdă\-fictivă\fP, atunci o opțiune și un argument \fB\-h\fP \fIgazdă\-fictivă\fP sunt adăugate la linia de comandă \fI/bin/login\fP.
.sp
Dacă se dă opțiunea \fB\-\-nohostname\fP, atunci se adaugă o opțiune \fB\-H\fP la linia de comandă \fB/bin/login\fP.
.sp
A se vedea \fB\-\-login\-options\fP.
.RE
.sp
\fB\-f\fP, \fB\-\-issue\-file\fP \fIruta\fP
.RS 4
Specifică o listă de fișiere și directoare delimitată de caracterul „:”, care trebuie să fie afișate în loc de \fI/etc/issue\fP (sau altele). Toate fișierele și directoarele specificate sunt afișate, fișierele lipsă sau goale sunt ignorate în mod silențios. În cazul în care ruta specificată este un director, se afișează toate fișierele cu extensia \fI.issue\fP în ordinea de sortare a versiunilor din director. Acest lucru permite afișarea de mesaje personalizate pe terminale diferite. Opțiunea \fB\-\-noissue\fP va anula această opțiune.
.RE
.sp
\fB\-\-show\-issue\fP
.RS 4
Afișează fișierul cu numărul curent (sau altul) pe terminalul curent și iese. Folosiți această opțiune pentru a revizui configurația curentă, nu este concepută în niciun alt scop. Rețineți că ieșirea poate utiliza unele informații implicite sau incomplete, deoarece ieșirea corectă depinde de terminal și de linia de comandă \fBagetty\fP.
.RE
.sp
\fB\-h, \-\-flow\-control\fP
.RS 4
Activează controlul hardware al fluxului (RTS/CTS). Se lasă la latitudinea aplicației să dezactiveze protocolul de flux software (XON/XOFF), dacă este cazul.
.RE
.sp
\fB\-H\fP, \fB\-\-host\fP \fIgazdă\-fictivă\fP
.RS 4
Scrie \fIgazda\-fictivă\fP specificată în fișierul utmp. În mod normal, nu se indică nicio gazdă de conectare, deoarece \fBagetty\fP este utilizat pentru conexiunile locale prin cablu și console. Cu toate acestea, această opțiune poate fi utilă pentru identificarea concentratoarelor de terminale și altele asemenea.
.RE
.sp
\fB\-i\fP, \fB\-\-noissue\fP
.RS 4
Nu afișează conținutul fișierului \fI/etc/issue\fP (sau altul) înainte de a scrie promptul de conectare. Terminalele sau echipamentul de comunicații pot deveni confuze atunci când primesc mult text la o viteză de transmisie greșită; scripturile dial\-up pot eșua dacă promptul de conectare este precedat de prea mult text.
.RE
.sp
\fB\-I\fP, \fB\-\-init\-string\fP \fIșir\-inițial\fP
.RS 4
Stabilește un șir inițial care să fie trimis la tty sau modem înainte de a trimite orice altceva. Acesta poate fi utilizat pentru a inițializa un modem. Caracterele neimprimabile pot fi trimise prin scrierea codului octal al acestora precedat de o bară oblică inversă (\(rs). De exemplu, pentru a trimite un caracter de salt de linie (ASCII 10, octal 012), scrieți \(rs12.
.RE
.sp
\fB\-J\fP, \fB\-\-noclear\fP
.RS 4
Nu șterge ecranul înainte de a solicita numele de utilizator. În mod implicit, ecranul este șters.
.RE
.sp
\fB\-l\fP, \fB\-\-login\-program\fP \fIprogram\-autentificare\fP
.RS 4
Invocă programul \fIprogram\-autentificare\fP specificat în loc de /bin/login. Acest lucru permite utilizarea unui program de conectare non\-standard. Un astfel de program ar putea, de exemplu, să ceară o parolă de apelare sau să utilizeze un fișier de parole diferit. A se vedea \fB\-\-login\-options\fP.
.RE
.sp
\fB\-L\fP, \fB\-\-local\-line\fP[=\fImod\fP]
.RS 4
Controlează indicatorul de linie CLOCAL. Argumentul opțional \fImod\fP este \fBauto\fP, \fBalways\fP (întotdeauna) sau \fBnever\fP (niciodată). Dacă argumentul \fImod\fP este omis, atunci valoarea implicită este \fBalways\fP. Dacă opțiunea \fB\-\-local\-line\fP nu este dată deloc, atunci valoarea implicită este \fBauto\fP.
.sp
\fIalways\fP
.RS 4
Forțează linia să fie o linie locală, fără a fi necesară detectarea purtătoarei. Acest lucru poate fi util atunci când aveți un terminal atașat local unde linia serială nu stabilește semnalul de detectare a purtătoarei.
.RE
.sp
\fInever\fP
.RS 4
Șterge în mod explicit indicatorul CLOCAL din configurația liniei și semnalul de detectare a purtătoarei este așteptat pe linie.
.RE
.sp
\fIauto\fP
.RS 4
Valoarea implicită \fBagetty\fP. Nu modifică valoarea CLOCAL și urmează valoarea stabilită de kernel.
.RE
.RE
.sp
\fB\-m\fP, \fB\-\-extract\-baud\fP
.RS 4
Încearcă să extragă viteza de transmisie (rata de baud) din mesajul de stare CONNECT produs de modemurile compatibile Hayes(tm). Aceste mesaje de stare sunt de forma: "<deșeu\-nedorit><viteza><deșeu\-nedorit>". \fBagetty\fP presupune că modemul emite mesajul său de stare la aceeași viteză ca cea specificată cu (prima) valoare \fIrata_baud\fP din linia de comandă.
.sp
Deoarece caracteristica \fB\-\-extract\-baud\fP poate eșua pe sistemele foarte încărcate, ar trebui totuși să activați procesarea BREAK prin enumerarea tuturor vitezelor de transmisie așteptate în linia de comandă.
.RE
.sp
\fB\-\-list\-speeds\fP
.RS 4
Afișează ratele de baud suportate. Acestea sunt determinate în momentul compilării.
.RE
.sp
\fB\-n\fP, \fB\-\-skip\-login\fP
.RS 4
Nu solicită utilizatorului un nume de autentificare. Această opțiune poate fi utilizată împreună cu opțiunea \fB\-\-login\-program\fP pentru a invoca un proces de conectare non\-standard, cum ar fi un sistem BBS. Rețineți că, în cazul opțiunii \fB\-\-skip\-login\fP, \fBagetty\fP nu primește nici o informație de la utilizatorul care se conectează și, prin urmare, nu va fi capabil să calculeze paritatea, dimensiunea caracterelor și procesarea noilor linii ale conexiunii. Se utilizează în mod implicit paritatea spațială, caractere de 7 biți și caracterul ASCII CR (13) de sfârșit de linie (retur de cărucior). Atenție la faptul că programul pe care îl pornește \fBagetty\fP (de obicei /bin/login) este rulat ca root.
.RE
.sp
\fB\-N\fP, \fB\-\-nonewline\fP
.RS 4
Nu se imprimă o linie nouă înainte de a scrie \fI/etc/issue\fP.
.RE
.sp
\fB\-o\fP, \fB\-\-login\-options\fP \fIopțiuni\-autentificare\fP
.RS 4
Opțiunile și argumentele care sunt transmise la \fBlogin\fP(1). În cazul în care \(rsu este înlocuit cu numele de utilizator. De exemplu:
.sp
\fB\-\-login\-options \*(Aq\-h darkstar \-\- \(rsu\*(Aq\fP
.sp
A se vedea \fB\-\-autologin\fP, \fB\-\-login\-program\fP și \fB\-\-remote\fP.
.sp
Vă rugăm să citiți informațiile din secțiunea \fBAVIZ DE SECURITATE\fP de mai jos înainte de a utiliza această opțiune.
.RE
.sp
\fB\-p\fP, \fB\-\-login\-pause\fP
.RS 4
Așteaptă apăsarea oricărei taste înainte de a trece la solicitarea de conectare. Poate fi combinată cu \fB\-\-autologin\fP pentru a economisi memorie prin generarea leneșă de shell\-uri.
.RE
.sp
\fB\-r\fP, \fB\-\-chroot\fP \fIdirector\fP
.RS 4
Schimbă rădăcina în directorul specificat.
.RE
.sp
\fB\-R\fP, \fB\-\-hangup\fP
.RS 4
Apelează \fBvhangup\fP(2) pentru a efectua o suspendare virtuală a terminalului specificat.
.RE
.sp
\fB\-s\fP, \fB\-\-keep\-baud\fP
.RS 4
Încearcă să păstreze rata de baud existentă. Ratele baud din linia de comandă sunt utilizate atunci când \fBagetty\fP primește un caracter BREAK. Dacă este specificată o altă rată de baud, atunci rata de baud originală este, de asemenea, salvată la sfârșitul listei de rate de baud dorite. Acest lucru poate fi utilizat pentru a reveni la rata de baud inițială după BREAK\-uri (întreruperi) neașteptate.
.RE
.sp
\fB\-t\fP, \fB\-\-timeout\fP \fIașteptare\fP
.RS 4
Termină dacă nu a putut fi citit niciun nume de utilizator în decurs de \fIașteptare\fP secunde. Nu se recomandă utilizarea acestei opțiuni în cazul liniilor de terminal cablate.
.RE
.sp
\fB\-U\fP, \fB\-\-detect\-case\fP
.RS 4
Activează suportul pentru detectarea unui terminal care utilizează doar majuscule. Această opțiune va detecta un nume de autentificare care conține doar majuscule ca fiind un terminal care utilizează doar majuscule și va activa unele conversii de la majuscule la minuscule. Rețineți că această opțiune nu oferă suport pentru niciun caracter Unicode.
.RE
.sp
\fB\-w\fP, \fB\-\-wait\-cr\fP
.RS 4
Așteaptă ca utilizatorul sau modemul să trimită un caracter de retur de cărucior sau un caracter de salt de linie înainte de a trimite fișierul \fI/etc/issue\fP (sau altele) și solicitarea de autentificare. Această opțiune este utilă cu opțiunea \fB\-\-init\-string\fP.
.RE
.sp
\fB\-\-nohints\fP
.RS 4
Nu afișează indicii despre Blocările Num, Caps și Scroll.
.RE
.sp
\fB\-\-nohostname\fP
.RS 4
În mod implicit, se va imprima numele de gazdă. Dacă această opțiune este activată, nu se va afișa niciun nume de gazdă. Această configurație este, de asemenea, posibilă prin opțiunea LOGIN_PLAIN_PROMPT din fișierul de configurare \fI/etc/login.defs\fP ( a se vedea mai jos pentru mai multe detalii).
.RE
.sp
\fB\-\-long\-hostname\fP
.RS 4
În mod implicit, numele de gazdă este afișat doar până la primul punct. Dacă această opțiune este activată, se afișează numele de gazdă complet calificat prin \fBgethostname\fP(3P) sau (dacă nu este găsit) prin \fBgetaddrinfo\fP(3).
.RE
.sp
\fB\-\-erase\-chars\fP \fIșir\fP
.RS 4
Această opțiune specifică caracterele suplimentare care ar trebui interpretate ca o retrocedare ((backspace) „ignoră caracterul anterior”) atunci când utilizatorul tastează numele de utilizator pentru autentificare. Opțiunea de ștergere suplimentară implicită a fost „#”, dar de la util\-linux 2.23 nu mai sunt activate în mod implicit caracterele suplimentare de ștergere.
.RE
.sp
\fB\-\-kill\-chars\fP \fIșir\fP
.RS 4
Această opțiune specifică caracterele suplimentare care ar trebui interpretate ca un kill („ignoră toate caracterele anterioare”) atunci când utilizatorul își tastează numele pentru autentificare. Caracterul „kill” suplimentar implicit a fost „@”, dar începând cu util\-linux 2.23 nu mai sunt activate în mod implicit caracterele suplimentare de tip kill.
.RE
.sp
\fB\-\-chdir\fP \fIdirector\fP
.RS 4
Schimbă directorul înainte de autentificare.
.RE
.sp
\fB\-\-delay\fP \fInumăr\fP
.RS 4
Doarme \fInumăr\fP secunde înainte de a deschide tty.
.RE
.sp
\fB\-\-nice\fP \fInumăr\fP
.RS 4
Rulează «login» cu această prioritate.
.RE
.sp
\fB\-\-reload\fP
.RS 4
Solicită tuturor instanțelor \fBagetty\fP în curs de execuție să reîncarce și să își actualizeze mesajele afișate, dacă utilizatorul nu a început încă să se conecteze. După ce a făcut acest lucru, comanda va ieși. Este posibil ca această caracteristică să nu fie suportată pe sistemele fără Linux \fBinotify\fP(7).
.RE
.sp
\fB\-h\fP, \fB\-\-help\fP
.RS 4
Afișează acest mesaj de ajutor și iese.
.RE
.sp
\fB\-V\fP, \fB\-\-version\fP
.RS 4
Afișează informațiile despre versiune și iese.
.RE
.SH "ELEMENTE ALE FIȘIERULUI DE CONFIGURARE"
.sp
\fBagetty\fP citește fișierul de configurare \fI/etc/login.defs\fP (a se vedea \fBlogin.defs\fP(5)). Rețineți că fișierul de configurare ar putea fi distribuit împreună cu un alt pachet (de obicei shadow\-utils). Următoarele elemente de configurare sunt relevante pentru \fBagetty\fP:
.sp
\fBLOGIN_PLAIN_PROMPT\fP (boolean)
.RS 4
Îi indică lui \fBagetty\fP că imprimarea numelui de gazdă ar trebui să fie suprimată în promptul login:. Aceasta este o alternativă la opțiunea de linie de comandă \fB\-\-nohostname\fP. Valoarea implicită este \fIno\fP.
.RE
.SH "EXEMPLU"
.sp
Această secțiune prezintă exemple pentru câmpul process al unei intrări din fișierul \fI/etc/inittab\fP. Va trebui să adăugați valorile corespunzătoare pentru celelalte câmpuri. Pentru mai multe detalii, consultați \fBinittab\fP(5).
.sp
Pentru o linie cablată sau o consolă tty:
.RS 3
.ll -.6i
.sp
\fB/sbin/agetty 9600 ttyS1\fP
.br
.RE
.ll
.sp
Pentru un terminal conectat direct fără o cablare corespunzătoare de detectare a purtătoarei (încercați acest lucru dacă terminalul dvs. doarme în loc să vă dea o parolă: prompt):
.RS 3
.ll -.6i
.sp
\fB/sbin/agetty \-\-local\-line 9600 ttyS1 vt100\fP
.br
.RE
.ll
.sp
Pentru o linie dial\-in de tip vechi cu un modem de 9600/2400/1200 baud:
.RS 3
.ll -.6i
.sp
\fB/sbin/agetty \-\-extract\-baud \-\-timeout 60 ttyS1 9600,2400,1200\fP
.br
.RE
.ll
.sp
Pentru un modem Hayes cu o interfață fixă de 115200 bps la mașină (șirul init de exemplu dezactivează codurile de echo și de rezultat ale modemului, face ca DCD modem/calculator să urmărească DCD modem/modem, face ca o cădere DTR să provoace o deconectare și activează răspunsul automat după 1 apel):
.RS 3
.ll -.6i
.sp
\fB/sbin/agetty \-\-wait\-cr \-\-init\-string \*(AqATE0Q1&D2&C1S0=1\(rs015\*(Aq 115200 ttyS1\fP
.br
.RE
.ll
.SH "AVIZ DE SECURITATE"
.sp
Dacă utilizați opțiunile \fB\-\-login\-program\fP și \fB\-\-login\-options\fP, trebuie să știți că un utilizator rău intenționat poate încerca să introducă nume de autentificare cu opțiuni încorporate, care apoi sunt transmise programului de autentificare utilizat. \fBagetty\fP verifică dacă există un „\-” de început și se asigură că numele de autentificare este transmis ca un singur parametru (astfel încât spațiile încorporate nu vor crea încă un parametru), dar, în funcție de modul în care binarul de autentificare analizează linia de comandă, acest lucru ar putea să nu fie suficient. Verificați dacă programul de autentificare utilizat nu poate fi abuzat în acest mod.
.sp
Unele programe folosesc „\-\-” pentru a indica faptul că restul liniei de comandă nu trebuie interpretat ca opțiuni. Folosiți această caracteristică, dacă este disponibilă, trecând „\-\-” înainte ca numele de utilizator să fie pasat de \(rsu.
.SH "FIȘIERE ISSUE"
.sp
Fișierul implicit „issue” (fișierul ce conține informații utile și mesajul de întâmpinare) este \fI/etc/issue\fP. Dacă fișierul există, atunci \fBagetty\fP verifică și directorul \fI/etc/issue.d\fP. Directorul este o extensie opțională a fișierului implicit „issue”, iar conținutul directorului este afișat după conținutul \fI/etc/issue\fP. În cazul în care \fI/etc/issue\fP nu există, atunci directorul este ignorat. Toate fișierele \fBcu extensia .issue\fP din director sunt afișate în ordinea de sortare a versiunilor. Directorul poate fi utilizat pentru a menține mesajele terților independent de fișierul \fI/etc/issue\fP al sistemului primar.
.sp
Începând cu versiunea 2.35, sunt acceptate locații suplimentare pentru fișierul și directorul „issue” (de publicare a informațiilor și mesajelor de întâmpinare ale sistemului și/sau a le terților). În cazul în care \fI/etc/issue\fP implicit nu există, atunci \fBagetty\fP verifică \fI/run/issue\fP și \fI/run/issue.d\fP, apoi \fI/usr/lib/issue\fP și \fI/usr/lib/issue.d\fP. Directorul \fI/etc\fP este așteptat pentru configurația specifică a gazdei, \fI/run\fP este așteptat pentru lucrurile generate și \fI/usr/lib\fP pentru configurația statică menținută de distribuție.
.sp
Ruta implicită poate fi înlocuită de opțiunea \fB\-\-issue\-file\fP. În acest caz, ruta specificată trebuie să fie un fișier sau un director, iar toate locațiile implicite ale fișierelor și directoarelor „issue” sunt ignorate.
.sp
Caracteristica fișierului „issue” poate fi complet dezactivată prin opțiunea \fB\-\-noissue\fP.
.sp
Este posibil să se revizuiască fișierul „issue” curent prin \fBagetty \-\-show\-issue\fP pe terminalul curent.
.sp
Fișierele „issue” pot conține anumite coduri de eludare pentru a afișa numele sistemului, data, ora etc. Toate codurile de eludare constau dintr\-o bară oblică inversă (\(rs) urmată imediat de unul dintre caracterele enumerate mai jos.
.sp
4 sau 4{\fIinterfața\fP}
.RS 4
Introduce adresa IPv4 a interfeței de rețea specificate (de exemplu: \(rs4{eth0}). Dacă argumentul \fIinterfața\fP nu este specificat, atunci se selectează prima interfață complet configurată (UP, non\-LOCALBACK, RUNNING). Dacă nu se găsește nicio interfață configurată, se revine la adresa IP a numelui de gazdă al mașinii.
.RE
.sp
6 sau 6{\fIinterfața\fP}
.RS 4
La fel ca \(rs4, dar pentru IPv6.
.RE
.sp
b
.RS 4
Inserează rata de baud a liniei curente.
.RE
.sp
d
.RS 4
Inserează data curentă.
.RE
.sp
e sau e{\fInume\fP}
.RS 4
Transformă \fInumele\fP, care poate fi interpretat de către om, într\-o secvență de eludare și\-o inserează (de exemplu: \(rse{red}Text alertă.\(rse{reset}). Dacă argumentul \fInume\fP nu este specificat, atunci se inserează \(rs033. Denumirile acceptate în prezent sunt: „black” (negru), „blink” (clipire), „blue” (albastru), „bold” (aldin), „brown” (maron), „cyan” (cian, albastru\-verzui), „darkgray” (gri închis), „gray” (gri), „green” (verde), „halfbright” (semiluminos), „lightblue” (albastru deschis), „lightcyan” (cian deschis), „lightgray” (gri deschis), „lightgreen” (verde deschis), „lightmagenta” (magenta deschis), „lighttred” (roșu deschis), „magenta”, „red” (roșu), „reset” (restabilire), „revers” (inversare), „yellow” (galben) și „white” (alb). Toate numele necunoscute sunt ignorate în tăcere.
.RE
.sp
s
.RS 4
Inserează numele sistemului (numele sistemului de operare). La fel ca «uname \-s». A se vedea și codul de eludare \(rsS.
.RE
.sp
S sau S{VARIABLE}
.RS 4
Inserează datele VARIABILE din \fI/etc/os\-release\fP. Dacă acest fișier nu există, atunci se revine la \fI/usr/lib/os\-release\fP. Dacă argumentul VARIABILE nu este specificat, atunci se utilizează PRETTY_NAME din fișier sau numele sistemului (a se vedea \(rss). Acest cod de eludare poate fi utilizat pentru a păstra distribuția și lansarea \fI/etc/issue\fP independente. Rețineți că \(rsS{ANSI_COLOR} este convertit în secvența de eludare reală a terminalului.
.RE
.sp
l
.RS 4
Inserează numele liniei tty curente.
.RE
.sp
m
.RS 4
Inserează identificatorul de arhitectură al mașinii. La fel ca \fBuname \-m\fP.
.RE
.sp
n
.RS 4
Inserează numele de nod al mașinii, cunoscut și sub numele de gazdă. La fel ca \fBuname \-n\fP.
.RE
.sp
o
.RS 4
Inserează numele de domeniu NIS al mașinii. La fel ca \fBhostname \-d\fP.
.RE
.sp
O
.RS 4
Inserează numele de domeniu DNS al mașinii.
.RE
.sp
r
.RS 4
Inserează numărul de versiune al sistemului de operare. La fel ca \fBuname \-r\fP.
.RE
.sp
t
.RS 4
Inserează ora curentă.
.RE
.sp
u
.RS 4
Inserează numărul de utilizatori conectați în prezent.
.RE
.sp
U
.RS 4
Inserează șirul de caractere "1 utilizator" sau "<n> utilizatori", unde <n> este numărul de utilizatori actuali conectați.
.RE
.sp
v
.RS 4
Inserează versiunea sistemului de operare, adică data construirii și altele asemenea.
.RE
.sp
Un exemplu. Pe sistemul meu, următorul fișier \fI/etc/issue\fP:
.sp
.if n .RS 4
.nf
.fam C
Acesta este \(rsn.\(rso (\(rss \(rsm \(rsr) \(rst
.fam
.fi
.if n .RE
.sp
se afișează ca:
.sp
.if n .RS 4
.nf
.fam C
Acesta este vader.stardark.ro (Linux i386 1.1.9) 18:29:30
.fam
.fi
.if n .RE
.SH "FIȘIERE"
.sp
\fI/var/run/utmp\fP
.RS 4
fișierul de stare al sistemului.
.RE
.sp
\fI/etc/issue\fP
.RS 4
afișat înainte de solicitarea de autentificare.
.RE
.sp
\fI/etc/os\-release /usr/lib/os\-release\fP
.RS 4
datele de identificare ale sistemului de operare.
.RE
.sp
\fI/dev/console\fP
.RS 4
rapoarte de probleme (dacă nu se utilizează \fBsyslog\fP(3)).
.RE
.sp
\fI/etc/inittab\fP
.RS 4
\fBinit\fP(8) fișierul de configurare pentru demonul «init» în stil SysV.
.RE
.SH "ACREDITĂRI"
.sp
\fBagetty\fP acceptă configurarea prin intermediul acreditărilor systemd (a se vedea \c
.URL "https://systemd.io/CREDENTIALS/" "" ")."
\fBagetty\fP citește următoarele acreditări systemd:
.sp
\fBagetty.autologin\fP (șir)
.RS 4
Dacă este definită, configurează \fBagetty\fP pentru a se conecta automat la utilizatorul specificat fără a cere un nume de utilizator sau o parolă, în mod similar cu opțiunea \fB\-\-autologin\fP.
.RE
.SH "ERORI"
.sp
Caracteristica de detectare a vitezei de baud (opțiunea \fB\-\-extract\-baud\fP) necesită ca \fBagetty\fP să fie programată suficient de repede după terminarea unui apel de apelare (în decurs de 30 ms cu modemurile care comunică la 2400 baud). Pentru robustețe, folosiți întotdeauna opțiunea \fB\-\-extract\-baud\fP în combinație cu un argument de linie de comandă cu mai multe viteze de transmisie în baud, astfel încât să fie activată procesarea BREAK.
.sp
Textul din fișierul \fI/etc/issue\fP (sau altul) și promptul de conectare sunt întotdeauna afișate cu caractere pe 7 biți și paritate de spațiu.
.sp
Caracteristica de detectare a vitezei de baud (opțiunea \fB\-\-extract\-baud\fP) necesită ca modemul să emită mesajul de stare \fIdupă\fP crearea liniei DCD.
.SH "DIAGNOSTICARE"
.sp
În funcție de modul în care a fost configurat programul, toate diagnosticele sunt scrise pe dispozitivul de consolă sau sunt raportate prin intermediul serviciului \fBsyslog\fP(3). Mesajele de eroare sunt produse dacă argumentul \fIport\fP nu specifică un dispozitiv de terminal; dacă nu există o intrare „utmp” pentru procesul curent (numai pentru System V); și așa mai departe.
.SH "AUTORI"
.sp
.MTO "werner\(atsuse.de" "Werner Fink" ","
.MTO "kzak\(atredhat.com" "Karel Zak" ""
.sp
Originalul \fBagetty\fP pentru terminale seriale a fost scris de \c
.MTO "wietse\(atwzv.win.tue.nl" "W.Z. Venema" ""
și adaptat la Linux de
.MTO "poe\(atdaimi.aau.dk" "Peter Orbaek" "."
.SH "RAPORTAREA ERORILOR"
.sp
Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al erorilor la \c
.URL "https://github.com/util\-linux/util\-linux/issues" "" "."
.SH "DISPONIBILITATE"
.sp
Comanda \fBagetty\fP face parte din pachetul util\-linux care poate fi descărcat de la \c
.URL "https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util\-linux/" "Linux Kernel Archive" "."