Scroll to navigation

address_families(7) Miscellaneous Information Manual address_families(7)

NUME

address_families - familii de adrese de soclu (domenii)

SINOPSIS

#include <sys/types.h>          /* Consultați NOTE */
#include <sys/socket.h>
int socket(int domeniu, int tip, int protocol);

DESCRIERE

Argumentul domeniu al socket(2) specifică un domeniu de comunicare; acesta selectează familia de protocoale care va fi utilizată pentru comunicare. Aceste familii sunt definite în <sys/socket.h>. Formatele înțelese în prezent de nucleul Linux includ:

Comunicare locală. Pentru informații suplimentare, consultați unix(7).
Protocoale internet IPv4. Pentru informații suplimentare, consultați ip(7).
Protocolul AX.25 pentru radioamatori. Pentru informații suplimentare, consultați ax25(4).
Protocoale IPX - Novell.
AppleTalk Pentru informații suplimentare, consultați ddp(7).
Protocolul stratului de pachete AX.25. Pentru informații suplimentare, consultați netrom(4), The Packet Radio Protocols and Linux și capitolele AX.25, NET/ROM și ROSE network programming din Linux Amateur Radio AX.25 HOWTO.
Nu poate fi utilizat pentru crearea de socluri; este utilizat mai ales pentru legăturile punte în comenzile protocolului rtnetlink(7).
Acces la circuite virtuale permanente (PVC) ATM brute. Pentru informații suplimentare, consultați ATM on Linux HOWTO.
Protocolul ITU-T X.25 / ISO-8208. Pentru informații suplimentare, consultați x25(7).
Protocoale internet IPv6. Pentru informații suplimentare, consultați ipv6(7).
Societatea de telecomunicații pentru radioamatori („Radio Amateur Telecommunications Society”: RATS). Mediu de sisteme deschise (ROSE) Protocol de nivel de pachete AX.25. Pentru informații suplimentare, consultați resursele enumerate pentru AF_NETROM.
Socluri de protocol DECet. Pentru detalii, consultați Documentation/networking/decnet.txt în arborele sursă al nucleului Linux.
Rezervat pentru „proiectul 802.2LLC”; nu a fost utilizat niciodată.
Aceasta a fost o familie de protocoale de scurtă durată (între Linux 2.1.30 și 2.1.99pre2) pentru apelurile către paravanul de protecție.
Protocol de gestionare a cheilor, dezvoltat inițial pentru utilizarea cu IPsec ( începând cu Linux 2.1.38). Acesta nu are nicio legătură cu keyctl(2) și cu facilitatea de stocare a cheilor în nucleu. Consultați RFC 2367 PF_KEY Key Management API, Version 2 pentru detalii.
Dispozitiv de interfață cu utilizatorul pentru nucleu. Pentru informații suplimentare, consultați netlink(7).
Interfață de nivel scăzut pentru pachete. Pentru informații suplimentare, consultați packet(7).
Protocolul Acorn Econet (eliminat în Linux 3.5). Consultați documentația Econet pentru detalii.
Acces la circuitele virtuale comutate (SVC) ATM Consultați ATM on Linux HOWTO pentru detalii.
Protocolul pentru socluri de datagramă fiabile („Reliable Datagram Sockets”: RDS) (începând cu Linux 2.6.30). RDS peste RDMA nu are nicio legătură cu AF_SMC sau AF_XDP. Pentru informații suplimentare, consultați rds(7), rds-rdma(7) și Documentation/networking/rds.txt în arborele sursă al nucleului Linux.
Interfață de soclu peste IrDA (mutată în staționare „staging” în Linux 4.14, eliminată în Linux 4.17). Pentru informații suplimentare, consultați irda(7).
Strat de transport PPP generic, pentru configurarea tunelurilor L2 (L2TP și PPPoE). Pentru detalii, consultați Documentation/networking/l2tp.txt în arborele sursă al nucleului Linux.
Protocol învechit pentru conectivitatea la rețeaua WAN (Wide Area Network) utilizat de plăcile Sangoma WAN (denumit „WANPIPE”); eliminat în Linux 2.6.21.
Protocol de control al legăturii logice (IEEE 802.2 LLC), partea superioară a stratului de legătură de date din stiva de protocoale de rețea ISO/OSI (începând cu Linux 2.4); nu are nicio legătură cu AF_PACKET. A se vedea capitolul 13.5.3. Logical Link Control în Understanding Linux Kernel Internals (O'Reilly Media, 2006) și IEEE Standards for Local Area Networks: Logical Link Control (The Institute of Electronics and Electronics Engineers, Inc., New York, New York, 1985) pentru detalii. A se vedea, de asemenea, unele note istorice privind dezvoltarea sa.
Adresare nativă InfiniBand (începând cu Linux 3.11).
Multiprotocol Label Switching (începând cu Linux 4.1); utilizat în principal pentru configurarea rutei MPLS prin netlink(7), deoarece nu expune capacitatea de a crea socluri în spațiul utilizatorului.
Protocol de magistrală auto pentru Controller Area Network (începând cu Linux 2.6.25). Pentru detalii, consultați Documentation/networking/can.rst în arborele sursă al nucleului Linux.
TIPC, protocolul „cluster domain sockets” (începând cu Linux 2.6.16). Pentru detalii, consultați TIPC Programmer's Guide și descrierea protocolului http://tipc.io/protocol.html
Protocol de soclu Bluetooth de nivel scăzut ( începând cu Linux 3.11). Consultați Bluetooth Management API overview și An Introduction to Bluetooth Programming de Albert Huang pentru detalii.
Protocolul z/VM mijlocul de comunicare între utilizatori(„inter-user communication vehicle”: IUCV) pentru interacțiunea hipervizor-invitat (de la Linux 2.6.21); nu are nicio legătură cu AF_VSOCK și/sau AF_SMC A se vedea IUCV protocol overview pentru detalii.
Rx, protocolul de apelare a procedurii la distanță Andrew File System (începând cu Linux 2.6.22). Pentru detalii, consultați Documentation/networking/rxrpc.txt în arborele sursă al nucleului Linux.
Noul protocol de interfață a controlorului „ISDN modular” (începând cu Linux 2.6.27). Consultați mISDN wiki pentru detalii.
Interfața IPC/RPC pentru modemul de telefonie mobilă Nokia (începând cu Linux 2.6.31). Pentru detalii, consultați Documentation/networking/phonet.txt în arborele sursă al nucleului Linux.
Protocolul de pachete brute IEEE 802.15.4 în rețea personală fără fir („wireless personal area network”: WPAN) (începând cu Linux 2.6.31). Pentru detalii, consultați Documentation/networking/ieee802154.txt în arborele sursă al nucleului Linux.
Protocolul CAIF (Communication CPU to Application CPU interface) al Ericsson (începând cu Linux 2.6.36). Pentru detalii, consultați Documentation/networking/caif/Linux-CAIF.txt în arborele sursă al nucleului Linux.
Interfață pentru API-ul de criptare al nucleului (începând cu Linux 2.6.38). Pentru detalii, consultați Documentation/crypto/userspace-if.rst în arborele sursă al nucleului Linux.
Protocolul VMWare VSockets pentru interacțiunea hipervizor-invitat (începând cu Linux 3.9); nu are nicio legătură cu AF_IUCV și AF_SMC. Pentru informații suplimentare, consultați vsock(7).
Interfața KCM (kernel connection multiplexer) începând cu Linux 4.6). Pentru detalii, consultați Documentation/networking/kcm.txt în arborele sursă al nucleului Linux.
Protocol de interfață cu router-ul Qualcomm IPC (de la Linux 4.7).
Protocolul SMC-R (shared memory communications over RDMA) (începând cu Linux 4.11) și protocolul SMC-D (shared memory communications, direct memory access) pentru interacțiunea intra-nod z/VM quest (începând cu Linux 4.19); nu are nicio legătură cu AF_RDS, AF_IUCV sau AF_VSOCK. A se vedea RFC 7609 IBM's Shared Memory Communications over RDMA (SMC-R) Protocol pentru detalii privind SMC-R. Consultați SMC-D Reference Information pentru detalii privind SMC-D.
Interfața XDP (express data path) (începând cu Linux 4.18). Pentru detalii, consultați Documentation/networking/af_xdp.rst în arborele sursă al nucleului Linux.

CONSULTAȚI ȘI

socket(2), socket(7)

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

22 ianuarie 2023 Pagini de manual de Linux 6.03