Scroll to navigation

CRONTAB(1) General Commands Manual CRONTAB(1)

NUME

crontab - menține fișiere crontab pentru utilizatori individuali (Vixie Cron)

SINOPSIS

crontab [ -h]
crontab [ -u utilizator ] [-n] fișier
crontab [ -u utilizator ] [ -i ] { -e | -l | -r }

DESCRIERE

crontab este programul utilizat pentru a instala, dezinstala sau lista tabelele utilizate pentru a comanda demonul cron(8) în Vixie Cron. Fiecare utilizator poate avea propriul crontab și, deși acestea sunt fișiere în „/var/spool/cron/crontabs”, ele nu sunt destinate a fi editate direct.

Dacă fișierul /etc/cron.allow există, atunci trebuie să fiți listat (câte un utilizator pe linie) în el pentru a putea utiliza această comandă. Dacă fișierul /etc/cron.allow nu există, dar fișierul /etc/cron.deny există, atunci trebuie să nu fiți listat în fișierul /etc/cron.deny pentru a putea utiliza această comandă.

Dacă niciunul dintre aceste fișiere nu există, atunci, în funcție de parametrii de configurare care depind de sistem, numai superutilizatorul va putea utiliza această comandă sau toți utilizatorii vor putea utiliza această comandă.

Dacă există ambele fișiere, atunci /etc/cron.allow are prioritate. Ceea ce înseamnă că /etc/cron.deny nu este luat în considerare, iar utilizatorul dvs. trebuie să fie listat în /etc/cron.allow pentru a putea utiliza «crontab».

Indiferent de existența oricăruia dintre aceste fișiere, utilizatorul administrativ root are întotdeauna permisiunea de a configura un crontab. Pentru sistemele Debian standard, toți utilizatorii pot utiliza această comandă.

Dacă se dă opțiunea -h, crontab afișează un mesaj de ajutor și se închide imediat.

Dacă este dată opțiunea -u, aceasta specifică numele utilizatorului al cărui crontab trebuie să fie utilizat (la listare) sau modificat (la editare). Dacă această opțiune nu este furnizată, crontab examinează crontab-ul „dumneavoastră”, adică crontab-ul persoanei care execută comanda. Rețineți că su(8) poate confunda crontab și că, dacă executați în interiorul lui su(8), ar trebui să folosiți întotdeauna opțiunea -u, din motive de siguranță.

Prima formă a acestei comenzi este utilizată pentru a instala un nou crontab dintr-un fișier numit sau de la intrarea standard dacă este dat pseudo-numefișier „-”.

Dacă se oferă opțiunea -n, aceasta înseamnă „funcționare în gol”: crontab examinează crontab-ul „dvs.” în ceea ce privește sintaxa acestuia și emite un mesaj de succes dacă această sintaxă este corectă, dar nu se scrie nimic în niciun crontab.

Opțiunea -l determină afișarea crontab-ului curent la ieșirea standard. A se vedea nota de mai jos din secțiunea SPECIFIC DEDEBIAN.

Opțiunea -r determină eliminarea crontab-ului curent.

Opțiunea -e este utilizată pentru a edita crontab-ul curent folosind editorul specificat de variabilele de mediu „VISUAL” sau „EDITOR”. După ce ieșiți din editor, crontab-ul modificat va fi instalat automat. Dacă niciuna dintre variabilele de mediu nu este definită, se utilizează editorul implicit „/usr/bin/editor”.

Opțiunea -e modifică opțiunea -r pentru a solicita utilizatorului un răspuns „y/Y” înainte de a elimina efectiv crontab-ul.

SPECIFIC DEBIAN

Comportamentul „din fabrică” pentru crontab -l este de a afișa antetul de trei rânduri „DO NOT EDIT THIS FILE” (NU MODIFICAȚI ACEST FIȘIER) care este plasat la începutul crontab-ului atunci când acesta este instalat. Problema este că aceasta face ca secvența

crontab -l | crontab -

să nu fie la fel de potentă — continuați să adăugați copii ale antetului. Acest lucru cauzează dificultăți pentru scripturile care utilizează «sed» pentru a edita un crontab. Prin urmare, comportamentul implicit al opțiunii -l a fost modificat pentru a nu emite un astfel de antet. Puteți obține comportamentul original prin stabilirea variabilei de mediu CRONTAB_NOHEADER la „N” ceea ce va determina comanda crontab -l să emită antetul straniu.

CONSULTAȚI ȘI

crontab(5), cron(8)

FIȘIERE

/etc/cron.allow
/etc/cron.deny
/var/spool/cron/crontabs

Fișierele /etc/cron.allow și /etc/cron.deny, dacă există, trebuie să poată fi fie citite de toată lumea, fie de grupul „crontab”. Dacă nu sunt, atunci «cron» va refuza accesul tuturor utilizatorilor până când permisiunile vor fi corectate.

Există un fișier pentru fiecare crontab al utilizatorului în directorul /var/spool/cron/crontabs. Utilizatorilor nu li se permite să editeze direct fișierele din acest director pentru a se asigura că numai utilizatorii autorizați de sistem să execute sarcini periodice pot să le adauge și că acolo vor fi scrise numai crontab-uri corecte din punct de vedere sintactic. Acest lucru este impus prin faptul că directorul poate fi scris numai de către grupul crontab și prin configurarea comenzii crontab cu bit-ul setgid activat pentru acel grup specific.

STANDARDE

Comanda crontab este conformă cu IEEE Std1003.2-1992 („POSIX”). Această nouă sintaxă de comandă diferă de versiunile anterioare ale Vixie Cron, precum și de sintaxa clasică SVR3.

DIAGNOSTICARE

Dacă îl rulați cu o linie de comandă greșită, apare un mesaj de utilizare destul de informativ.

«cron» cere ca fiecare intrare din crontab să se termine cu un caracter de linie nouă. În cazul în care ultimei intrări dintr-un crontab îi lipsește linia nouă, cron va considera crontab-ul (cel puțin parțial) stricat și va refuza să îl instaleze.

Fișierele din /var/spool/cron/crontabs sunt denumite în funcție de numele contului utilizatorului. Lucrările crontab nu vor fi executate pentru utilizatorii ale căror conturi au fost redenumite fie din cauza unor modificări în sistemul local, fie pentru că sunt gestionate printr-o bază de date centrală a utilizatorilor (externă sistemului, de exemplu un director LDAP).

AUTOR

Paul Vixie <paul@vix.com> este autorul lui cron și creatorul original al acestei pagini de manual. Această pagină a fost, de asemenea, modificată pentru Debian de către Steve Greenland, Javier Fernandez-Sanguino și Christian Kastner.

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

19 aprilie 2010 4th Berkeley Distribution