table of contents
- bookworm-backports 4.24.0-2~bpo12+1
- testing 4.24.0-2
- unstable 4.25.0-1
MODPROBE.D(5) | modprobe.d | MODPROBE.D(5) |
NUME¶
modprobe.d - directorul de configurare pentru modprobe
SINOPSIS¶
/lib/modprobe.d/*.conf
/usr/local/lib/modprobe.d/*.conf
/run/modprobe.d/*.conf
/etc/modprobe.d/*.conf
DESCRIERE¶
Deoarece comanda modprobe poate adăuga sau elimina mai mult de un modul, datorită faptului că modulele au dependențe, avem nevoie de o metodă de specificare a opțiunilor care trebuie utilizate cu acele module. Toate fișierele de sub directorul /etc/modprobe.d care se termină cu extensia .conf specifică aceste opțiuni după cum este necesar. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate pentru a crea nume-alias convenabile: nume alternative pentru un modul, sau pot anula comportamentul normal modprobe pentru cei care au cerințe speciale (cum ar fi inserarea mai multor module)
Rețineți că numele modulelor și ale numelor-alias (precum alte nume de module) pot avea „-” sau „_” în ele: ambele sunt interschimbabile în toate comenzile modulelor, deoarece conversia semnelor de subliniere are loc automat.
Formatul fișierelor sub modprobe.d este simplu: o comandă pe linie, cu linii goale și linii care încep cu „#” ignorate (util pentru adăugarea de comentarii). Un „\” la sfârșitul unei linii face ca aceasta să continue pe linia următoare, ceea ce face fișierul puțin mai ordonat.
COMENZI¶
alias caracter-Joker nume-modul
Rețineți că modulele pot conține, de asemenea, propriile lor aliasuri, pe care le puteți vedea utilizând modinfo. Aceste aliasuri sunt utilizate în ultimă instanță (adică dacă nu există un modul real, comanda install, remove sau alias în configurare).
blacklist nume-modul
install nume-modul comanda...
Viitorul pe termen lung al acestei comenzi ca soluție la problema furnizării de dependențe de module suplimentare nu este asigurat și se intenționează înlocuirea acestei comenzi cu un avertisment cu privire la eventuala sa eliminare sau depreciere la un moment dat într-o versiune viitoare. Utilizarea sa complică determinarea automată a dependențelor modulelor de către instrumentele de distribuție, cum ar fi «mkinitrd» (deoarece acestea trebuie acum să interpreteze cumva ceea ce ar putea face comenzile install. Într-o lume perfectă, modulele ar furniza toate informațiile de dependență fără utilizarea acestei comenzi și se lucrează în prezent la implementarea suportului de dependențe „soft” (opționale) în cadrul nucleului Linux.
Dacă utilizați șirul „$CMDLINE_OPTS” în comandă, acesta va fi înlocuit de orice opțiuni specificate în linia de comandă modprobe. Acest lucru poate fi util deoarece utilizatorii se așteaptă ca «modprobe fred opt=1» să transmită modulului argumentul „opt=1”, chiar dacă există o comandă install în fișierul de configurare. Astfel, exemplul nostru de mai sus devine «install fred /sbin/modprobe barney; /sbin/modprobe --ignore-install fred $CMDLINE_OPTS».
options nume-modul opțiune...
Toate opțiunile sunt adăugate împreună: ele pot proveni de la o intrare option pentru modulul în sine, pentru un alias și din linia de comandă.
remove nume-modul comanda...
softdep nume-modul pre: module... post: module...
modulele pre-deps și post-deps sunt liste de nume și/sau nume-alias ale altor module pe care «modprobe» va încerca să le instaleze (sau să le elimine) în ordine înainte și după modulul principal dat în argumentul nume-modul.
Exemplu: Să presupunem că „softdep c pre: a b post: d e” este prevăzut în configurare. Executarea «modprobe c» este acum echivalentă cu «modprobe a b c d e» fără softdep. Opțiunile precum „--use-blacklist” sunt aplicate tuturor modulelor specificate, în timp ce parametrii modulului se aplică numai modulului c.
Notă: dacă există comenzi install sau remove cu același argument nume-modul, softdep are întâietate.
COMPATIBILITATE¶
O versiune viitoare a «kmod» va veni cu un avertisment puternic pentru a evita utilizarea install așa cum s-a explicat mai sus. Acest lucru se va întâmpla odată ce suportul pentru dependențele soft în nucleu va fi complet. Acest suport va completa suportul softdep existent în cadrul acestui instrument, oferind astfel de dependențe direct în cadrul modulelor.
DREPTURI DE AUTOR¶
Această pagină de manual a fost inițial protejată prin drepturi de autor 2004, Rusty Russell, IBM Corporation. Menținută de Jon Masters și alții.
CONSULTAȚI ȘI¶
modprobe(8), modules.dep(5)
AUTORI¶
Jon Masters <jcm@jonmasters.org>
Robby Workman <rworkman@slackware.com>
Lucas De Marchi <lucas.de.marchi@gmail.com>
TRADUCERE¶
Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>
Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.
Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.
10 decembrie 2022 | kmod |