- bookworm-backports 4.25.0-1~bpo12+1
- testing 4.25.0-1
- unstable 4.25.1-1
MODULES-LOAD.D(5) | modules-load.d | MODULES-LOAD.D(5) |
NUME¶
modules-load.d - configurează modulele nucleului pentru a fi încărcate la pornire
SINOPSIS¶
/etc/modules-load.d/*.conf
/run/modules-load.d/*.conf
/usr/lib/modules-load.d/*.conf
DESCRIERE¶
systemd-modules-load.service(8) citește fișierele din directoarele de mai sus care conțin modulele nucleului pentru a fi încărcate în timpul pornirii într-o listă statică. Fiecare fișier de configurare este denumit în stilul /etc/modules-load.d/program.conf. Rețineți că, de obicei, este o idee mai bună să vă bazați pe încărcarea automată a modulelor în funcție de ID-urile PCI, USB, DMI sau de declanșatori similari codificați în modulele kernelului în sine, în loc de o configurație statică ca aceasta. De fapt, majoritatea modulelor moderne ale nucleului sunt deja pregătite pentru încărcarea automată.
FORMAT DE CONFIGURARE¶
Fișierele de configurare ar trebui să conțină pur și simplu o listă de nume de module de nucleu care trebuie încărcate, separate prin linii noi. Liniile goale și liniile al căror prim caracter care nu este un spațiu alb este # sau ; sunt ignorate.
DIRECTOARELE DE CONFIGURARE ȘI PRECEDENȚA¶
Fișierele de configurare sunt citite din directoarele /etc/, /run/, /usr/local/lib/ și /lib/, în ordinea precedenței, așa cum sunt enumerate în secțiunea REZUMAT de mai sus. Fișierele trebuie să aibă extensia ".conf". Fișierele din /etc/ prevalează asupra fișierelor cu același nume din /run/, /usr/local/lib/ și /lib/. Fișierele din /run/ înlocuiesc fișierele cu același nume din /usr/.
Toate fișierele de configurare sunt sortate după numele lor în ordine lexicografică, indiferent de directorul în care se află. În cazul în care mai multe fișiere specifică aceeași opțiune, intrarea din fișierul cu cel mai recent nume lexicografic va avea prioritate. Astfel, configurația dintr-un anumit fișier poate fi fie înlocuită complet (prin plasarea unui fișier cu același nume într-un director cu prioritate mai mare), fie pot fi modificate setări individuale (prin specificarea unor parametri suplimentari într-un fișier cu un nume diferit care este ordonat mai târziu).
Pachetele ar trebui să își instaleze fișierele de configurare în „/usr/lib/” (pachete de distribuție) sau „/usr/local/lib/” (instalări locale). Fișierele din „/etc/” sunt rezervate pentru administratorul local, care poate folosi această logică pentru a anula fișierele de configurare instalate de pachetele de distribuție. Se recomandă prefixarea tuturor numelor de fișiere cu un număr din două cifre și o liniuță, pentru a simplifica ordonarea fișierelor.
În cazul în care administratorul dorește să dezactiveze un fișier de configurare furnizat de furnizor, modalitatea recomandată este de a plasa o legătură simbolică către „/dev/null” în directorul de configurare din „/etc/”, cu același nume de fișier ca și fișierul de configurare al furnizorului. În cazul în care fișierul de configurare al furnizorului este inclus în imaginea initrd, imaginea trebuie regenerată.
EXEMPLU¶
Exemplu 1. /etc/modules-load.d/virtio-net.conf-exemplu:
# Încarcă virtio-net.ko la pornire virtio-net
CONSULTAȚI ȘI¶
systemd(1), systemd-modules-load.service(8), systemd-delta(1), modprobe(8)
TRADUCERE¶
Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>
Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.
Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.
systemd 254 |