Scroll to navigation

ED(1) Opdrachten voor gebruikers ED(1)

NAAM

ed - regel georiënteerde tekstverwerker

SAMENVATTING

ed [opties] [bestand]

BESCHRIJVING

GNU ed is een regel georiënteerde tekstverwerker. Hij wordt gebruikt voor het maken, tonen, veranderen en op andere manieren manipuleren van tekstbestanden, zowel interactief als via shell scripts. Een beperkte versie van ed, ´red´, kan alleen bestanden in de huidige map bewerken en kan geen shell commando´s uitvoeren. ed is de 'standaard' tekstverwerker in de zin dat het de originele tekstverwerker was voor Unix en dus overal beschikbaar. Echter, voor de meeste toepassingen, is ed opgevolgd door scherm georiënteerde tekstverwerkers als GNU Emacs of GNU Moe.

OPTIES

toon de helptekst en stop
toon programmaversie en stop
gebruik uitgebreide reguliere expressies
draai in compatibiliteit modus.
beëindig met 0 status zelfs als een commando faalt
gebruik TEKST als de interactieve vraag
onderdruk diagnoses geschreven naar stderr
draai in beperkte modus
onderdruk byte tellers en de '|' vraag
uitgebreide meldingen weergeven; gelijk aan het opdracht 'H'
verwijder wagen terugloop aan het einde van de tekst regels

Begin het verwerken door 'bestand' te lezen als gegeven. Als 'bestand' begint met een '|' lees dan de uitvoer van een shell commando.

Afsluit status: 0 bij een normale beëindiging, 1 voor omgevings problemen (bestand niet gevonden, ongeldige vlaggen, I/O fouten, etc.), 2 geeft aan dat het invoer bestand corrupt of ongeldig was, 3 voor een interne consistentie fout (b.v. een bug) die ervoor zorgde dat ´ed' panikeerde.

RAPPORTEREN VAN BUGS

Rapporteer gebreken in het programma aan bug-ed@gnu.org
Webpagina van Ed: http://www.gnu.org/software/ed/ed.html
Algemene hulp bij gebruik van GNU-software: http://www.gnu.org/gethelp

COPYRIGHT

Copyright © 1994 Andrew L. Moore.
Copyright © 2023 Antonio Diaz Diaz. Licentie GPLv2+: GNU GPL versie 2 of later <http://gnu.org/licenses/gpl.html>
Dit is vrije software: u mag het vrijelijk wijzigen en verder verspreiden. Deze software kent GEEN GARANTIE, voor zover de wet dit toestaat.

ZIE OOK

De volledige documentatie voor ed wordt bijgehouden als een Texinfo-handleiding. Als de programma's info en ed correct op uw systeem zijn geïnstalleerd, geeft u de opdracht

info ed

toegang tot de volledige handleiding.

VERTALING

De Nederlandse vertaling van deze handleiding is geschreven door Jos Boersema <joshb@xs4all.nl>, Mario Blättermann <mario.blaettermann@gmail.com> en Luc Castermans <luc.castermans@gmail.com>

Deze vertaling is vrije documentatie; lees de GNU General Public License Version 3 of later over de Copyright-voorwaarden. Er is geen AANSPRAKELIJKHEID.

Indien U fouten in de vertaling van deze handleiding zou vinden, stuur een e-mail naar debian-l10n-dutch@lists.debian.org.

Januari 2023 GNU ed 1.19