Scroll to navigation

SHRED(1) Opdrachten voor gebruikers SHRED(1)

NAAM

shred - versnipper een bestand om de inhoud te verbergen, wis het optioneel

SAMENVATTING

shred [OPTIE]... [BESTAND]...

BESCHRIJVING

Overschrijft gegeven BESTAND(en) meerdere malen, om het zelfs voor heel dure apparatuur moeilijk te maken de inhoud ervan te herstellen.

Als BESTAND '-' is, dan wordt standaard uitvoer versnipperd.

Een verplicht argument bij een lange optie is ook verplicht voor de korte optie.

-f, --force
zo nodig toegangsrechten wijzigen om schrijven toe te staan
-n, --iterations=N
dit aantal malen overschijven (i.p.v. de standaard 3)
--random-source=BESTAND
BESTAND is bron van willekeurige bytes
-s, --size=N
dit aantal bytes vernietigen (achtervoegsels als K, M, G mogen)
-u
na het overschrijven het bestand loskoppelen en verwijderen
--remove[=HOE]
als -u, maar bepaal HOE te verwijderen. Zie hieronder
-v, --verbose
tonen wat er gedaan wordt
-x, --exact
bestandslengtes niet naar boven, op een vol blok afronden;
dit is standaard voor niet-reguliere bestanden
-z, --zero
tot slot met nullen overschrijven om vernietiging te verhullen
--help
toon de helptekst en stop
--version
toon programmaversie en stop

Als --remove (-u) gegeven is, worden de gegeven BESTANDen verwijderd. Standaard worden bestanden niet verwijderd omdat shred vaak toegepast wordt op apparaat bestanden (zoals /dev/hda) en meestal wil men die niet verwijderen. De parameter HOE geeft aan hoe een item uit een map verwijderd moet worden: 'unlink' => een standaard unlink()-aanroep gebruiken; 'wipe' => ook eerst de bytes van de naam verdoezelen; 'wipesync' => ook elke verdoezelde byte naar schijf schrijven. De standaardmodus is 'wipesync', maar merk op dat dit "duur" kan zijn.

WAARSCHUWING: Het commando shred neemt aan dat het bestandssysteem de bestandsinhoud ter plekke overschrijft. Dit is de traditionele manier van doen, maar veel moderne bestandssystemen werken niet meer zo. Op de volgende bestandssystemen is shred niet effectief of is het niet gegarandeerd dat het werkt in elke modus van het bestandssysteem:

* log- of journal-bestandssystemen, zoals meegeleverd met AIX en Solaris (en ook Ext3, Ext4, JFS, ReiserFS, XFS enzovoort)

* bestandssystemen die redundante gegevens wegschrijven en zelfs doorgaan als het schrijven fout gaat, zoals RAID-gebaseerde bestandssystemen

* bestandssystemen die snapshots maken, zoals NFS-server van Network Appliance

* bestandssystemen die een cache bijhouden in tijdelijke locaties, zoals versie 3 NFS-cliënten

* gecomprimeerde bestandssystemen

In het geval van het ext3-bestandssysteem is de bovenstaande uitzondering van toepassing (en is shred dus beperkt effectief) enkel in de modus data=journal, waarbij behalve van de metagegevens ook van de bestandsgegevens een journal gemaakt wordt. In de modi data=ordered (standaard) en data=writeback werkt 'shred' normaal. De ext3-journal-modus kan gewijzigd worden door in /etc/fstab een optie 'data=IETS' op te nemen bij de mount-opties voor een bestandssysteem, zoals gedocumenteerd in de man-pagina van mount ('man mount').

Spiegellocaties en reservekopieën van bestandssystemen kunnen kopieën van vernietigde bestanden bevatten die door 'shred' niet gezien worden, zodat het dus mogelijk is dat de bestanden later toch hersteld worden.

AUTEUR

Geschreven door Colin Plumb.

RAPPORTEREN VAN BUGS

Online hulp bij GNU coreutils: <https://www.gnu.org/software/coreutils/>
Meld vertaalfouten in shred op <https://translationproject.org/team/nl>

COPYRIGHT

Copyright © 2018 Free Software Foundation, Inc. Licentie GPLv3+: GNU GPL versie 3 of later <https://gnu.org/licenses/gpl.html>.
Dit is vrije software: u mag het vrijelijk wijzigen en verder verspreiden. Deze software kent GEEN GARANTIE, voor zover de wet dit toestaat.

ZIE OOK

Volledige documentatie op: <https://www.gnu.org/software/coreutils/shred>
of lokaal via: info '(coreutils) shred invocation'

VERTALING

De Nederlandse vertaling van deze handleiding is geschreven door Mario Blättermann <mario.blaettermann@gmail.com> en Luc Castermans <luc.castermans@gmail.com>

Deze vertaling is vrije documentatie; lees de GNU General Public License Version 3 of later over de Copyright-voorwaarden. Er is geen AANSPRAKELIJKHEID.

Indien U fouten in de vertaling van deze handleiding zou vinden, stuur een e-mail naar debian-l10n-dutch@lists.debian.org.

Februari 2019 GNU coreutils 8.30