FDISK(8) | Administrare sistem | FDISK(8) |
NUME¶
fdisk - afișează sau manipulează un tabel de partiții de disc
REZUMAT¶
fdisk [opțiuni] dispozitiv
fdisk -l [dispozitiv...]
DESCRIERE¶
fdisk este un program bazat pe dialoguri-ghidate pentru crearea și manipularea tabelelor de partiții. Înțelege tabelele de partiții GPT, MBR, Sun, SGI și BSD.
Dispozitivele bloc pot fi împărțite în unul sau mai multe discuri logice numite partiții. Această împărțire este înregistrată în tabelul de partiții, care se găsește de obicei în sectorul 0 al discului. (În lumea BSD se vorbește despre „disk slices” (felii, tranșe de disc) și despre „disklabel” (etichetă de disc)).
Toate partiționările sunt determinate în mod implicit de limitele In/Ieș ale dispozitivului (topologia). fdisk este capabil să optimizeze configurația discului pentru o dimensiune a sectorului 4K și să utilizeze un decalaj de aliniere pe dispozitivele moderne pentru MBR și GPT. Este întotdeauna o idee bună să urmați valorile implicite ale fdisk, deoarece valorile implicite (de exemplu, primul și ultimul sector de partiție) și dimensiunile partițiilor specificate prin notația de tip +/-<dimensiunea>{M,G,...} sunt întotdeauna aliniate în funcție de proprietățile dispozitivului.
CHS (Cylinder-Head-Sector) addressing is deprecated and not used by default. Please, do not follow old articles and recommendations with fdisk -S <n> -H <n> advice for SSD or 4K-sector devices.
Rețineți că partx(8) oferă o interfață bogată pentru scripturi pentru a afișa structura discurilor, fdisk este conceput în principal pentru oameni. Nu este garantată compatibilitatea retroactivă în ceea ce privește ieșirea lui fdisk. Intrarea (comenzile) trebuie să fie întotdeauna retro-compatibilă.
OPȚIUNI¶
-b, --sector-size dimensiune-sector
-B, --protect-boot
-c, --compatibility[=mode]
-h, --help
-V, --version
-L, --color[=when]
-l, --list
Dacă nu se indică niciun dispozitiv, se utilizează dispozitivele menționate în /proc/partitions (dacă acest fișier există). Dispozitivele sunt întotdeauna listate în ordinea în care sunt specificate în linia de comandă sau de către nucleu în lista din /proc/partitions.
-x, --list-details
--lock[=mode]
-n, --noauto-pt
-o, --output listă
Lista implicită de coloane poate fi extinsă dacă lista este specificată în formatul +listă (de exemplu, -o +UUID).
-s, --getsz
-t, --type tip
-u, --units[=unit]
-C, --cylinders număr
-H, --heads număr
-S, --sectors număr
-w, --wipe când
-W, --wipe-partitions când
-V, --version
DISPOZITIVE¶
dispozitivul este de obicei /dev/sda, /dev/sdb sau ceva similar. Un nume de dispozitiv se referă la întregul disc. Sistemele vechi fără „libata” (o bibliotecă utilizată în interiorul nucleului Linux pentru a susține controlorii și dispozitivele gazdă ATA) fac diferența între discurile IDE și SCSI. În astfel de cazuri, numele dispozitivului va fi /dev/hd* (IDE) sau /dev/sd* (SCSI).
partiția este un nume de dispozitiv urmat de un număr de partiție. De exemplu, /dev/sda1 este prima partiție de pe primul disc dur din sistem. Consultați, de asemenea, documentația nucleului Linux (fișierul Documentation/admin-guide/devices.txt).
DIMENSIUNI¶
Caseta de dialog "ultimul sector" acceptă dimensiunea partiției specificată prin numărul de sectoare sau prin notația +/-<dimensiune>{K,B,M,G,...}.
În cazul în care dimensiunea este precedată de "+", aceasta este interpretată ca fiind relativă la primul sector al partiției. În cazul în care dimensiunea este precedată de "-", aceasta este interpretată ca fiind relativă la limita superioară (ultimul sector disponibil pentru partiție).
În cazul în care dimensiunea este specificată în octeți, numărul poate fi urmat de sufixele multiplicative KiB (1024 octeți), MiB (1024*1024 octeți), și așa mai departe pentru GiB, TiB, PiB, EiB, ZiB și YiB. „iB” este opțional, de exemplu, „K” are aceeași semnificație ca și „KiB”.
Dimensiunile relative sunt întotdeauna aliniate în funcție de limitele de In/Ieș ale dispozitivului. Se recomandă notația +/-<dimensiune>{K,B,M,G,...}.
Pentru compatibilitate retroactivă, fdisk acceptă, de asemenea, sufixele KB (1000 octeți), MB (1000*1000 octeți), și așa mai departe pentru GB, TB, PB, EB, ZB și YB. Aceste sufixe 10^N sunt depreciate.
FIȘIERE SCRIPT¶
fdisk permite citirea (prin comanda "I") a fișierelor de script compatibile cu sfdisk(8). Scriptul este aplicat la tabelul de partiții din memorie, iar apoi este posibilă modificarea tabelului de partiții înainte de a-l scrie pe dispozitiv.
Și invers, este posibilă scrierea în fișierul de script a configurației actuale a discului din memorie prin comanda "O".
Fișierele de script sunt compatibile între cfdisk(8), sfdisk(8), fdisk și alte aplicații libfdisk. Pentru mai multe detalii, consultați sfdisk(8).
ETICHETE DE DISCURI¶
GPT (tabel de partiții GUID)
Rețineți că primul sector este încă rezervat pentru un MBR de protecție în specificația GPT. Aceasta împiedică instrumentele de partiționare MBR să recunoască greșit și să suprascrie discurile GPT.
GPT este întotdeauna o alegere mai bună decât MBR, în special pe echipamentele moderne cu un încărcător de pornire UEFI.
* Tip-DOS (MBR)*
Într-un tabel de partiții de tip DOS, poziția de pornire și dimensiunea fiecărei partiții sunt stocate în două moduri: ca număr absolut de sectoare (pe 32 de biți) și ca un triplu „Cylinders/Heads/Sectors” Cilindri/Capete/Sectoare (pe 10+8+6 biți). Prima variantă este în regulă - cu sectoare de 512 octeți, acest lucru va funcționa până la 2 To. Cea de-a doua variantă are două probleme. În primul rând, aceste câmpuri C/H/S pot fi completate numai atunci când se cunosc numărul de capete și numărul de sectoare pe pistă. Și în al doilea rând, chiar dacă știm care ar trebui să fie aceste numere, cei 24 de biți disponibili nu sunt suficienți. DOS folosește numai C/H/S, Windows le folosește pe amândouă, iar Linux nu folosește niciodată C/H/S. Adresarea C/H/S este depreciată și este posibil să nu mai fie suportată într-o versiune ulterioară de fdisk.
Vă rugăm să citiți secțiunea despre modul DOS dacă doriți partiții compatibile cu DOS. fdisk nu se preocupă în mod implicit de limitele cilindrilor.
Tip-BSD/Sun
* Tip-IRIX/SGI*
Un sync(2) și un ioctl(BLKRRPART) (recitirea tabelului de partiții de pe disc) sunt efectuate înainte de a ieși atunci când tabelul de partiții a fost actualizat.
AVERTISMENT MODUL DOS ȘI DOS 6.X¶
Rețineți că toate acestea sunt depreciate. Nu trebuie să vă pese de lucruri precum * geometria și cilindrii pe sistemele de operare moderne. Dacă doriți cu adevărat* partiționare compatibilă cu DOS, atunci trebuie să activați modul DOS și unitățile cilindri * folosind opțiunile din linia de comandă «fdisk -c=dos -u=cilindri»*.
Comanda FORMAT din DOS 6.x caută anumite informații în primul sector al zonei de date a partiției și consideră aceste informații ca fiind mai fiabile decât cele din tabelul de partiții. DOS FORMAT se așteaptă ca DOS FDISK să șteargă primii 512 octeți din zona de date a unei partiții ori de câte ori are loc o schimbare de dimensiune. DOS FORMAT se va uita la aceste informații suplimentare chiar dacă se dă fanionul /U - considerăm că aceasta este o eroare în DOS FORMAT și DOS FDISK.
În concluzie, dacă folosiți fdisk sau cfdisk(8) pentru a modifica dimensiunea unei intrări în tabelul de partiții DOS, atunci trebuie să folosiți dd(1) pentru a pun la zero primii 512 octeți ai partiției respective înainte de a folosi DOS FORMAT pentru a formata partiția. De exemplu, dacă ați folosit fdisk pentru a crea o intrare în tabelul de partiții DOS pentru /dev/sda1, atunci (după ce ați ieșit din fdisk și ați repornit Linux pentru ca informațiile din tabelul de partiții să fie valabile) veți folosi comanda dd if=/dev/zero of=/dev/sda1 bs=512 count=1 pentru a reduce la zero primii 512 octeți ai partiției.
fdisk obține de obicei geometria discului în mod automat. Aceasta nu este neapărat geometria fizică a discului (într-adevăr, discurile moderne nu au nimic asemănător cu o geometrie fizică, cu siguranță nu ceva care să poată fi descris în forma simplistă Cilindri/Capete/Sectoare), dar este geometria discului pe care MS-DOS o folosește pentru tabelul de partiții.
De obicei, totul merge bine în mod implicit și nu există probleme dacă Linux este singurul sistem de pe disc. Cu toate acestea, dacă discul trebuie să fie partajat cu alte sisteme de operare, este adesea o idee bună să lăsați un fdisk de la un alt sistem de operare să facă cel puțin o partiție. Când Linux pornește, se uită la tabelul de partiții și încearcă să deducă ce geometrie (falsă) este necesară pentru o bună cooperare cu alte sisteme.
Ori de câte ori se afișează un tabel de partiții în modul DOS, se efectuează o verificare a coerenței intrărilor din tabelul de partiții. Acest control verifică dacă punctele de început și de sfârșit fizice și logice sunt identice și dacă fiecare partiție începe și se termină pe o limită de cilindru (cu excepția primei partiții).
Unele versiuni de MS-DOS creează o primă partiție care nu începe pe o limită de cilindru, ci pe sectorul 2 al primului cilindru. Partițiile care încep în cilindrul 1 nu pot începe pe o limită de cilindru, dar este puțin probabil ca acest lucru să cauzeze dificultăți, cu excepția cazului în care aveți OS/2 pe mașina dumneavoastră.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, ar trebui să utilizați întotdeauna un program pentru tabele de partiții specific sistemului de operare. De exemplu, ar trebui să faceți partiții DOS cu programul DOS FDISK și partiții Linux cu programele Linux fdisk sau Linux cfdisk(8).
CULORI¶
Colorarea ieșirii este implementată de funcționalitatea terminal-colors.d(5). Colorarea implicită poate fi dezactivată printr-un fișier gol
/etc/terminal-colors.d/fdisk.disable
pentru comanda fdisk sau pentru toate instrumentele (comenzile) prin
/etc/terminal-colors.d/disable
Configurația specifică utilizatorului $XDG_CONFIG_HOME/terminal-colors.d sau $HOME/.config/terminal-colors.d prevalează asupra celei globale.
Rețineți că colorarea ieșirii poate fi activată în mod implicit și, în acest caz, directoarele terminal-colors.d nu trebuie să existe încă.
Numele de culori logice acceptate de fdisk sunt:
header
help-title
warn
welcome
MEDIU¶
FDISK_DEBUG=all
LIBFDISK_DEBUG=all
LIBBLKID_DEBUG=all
LIBSMARTCOLS_DEBUG=all
LIBSMARTCOLS_DEBUG_PADDING=on
LOCK_BLOCK_DEVICE=<mod>
AUTORI¶
Karel Zak <kzak@redhat.com>, Davidlohr Bueso <dave@gnu.org>
Versiunea originală a fost scrisă de Andries E. Brouwer, A. V. Le Blanc și alții.
CONSULTAȚI ȘI¶
RAPORTAREA ERORILOR¶
For bug reports, use the issue tracker <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.
DISPONIBILITATE¶
Comanda fdisk face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.
2025-02-19 | util-linux 2.41-rc1 |