LOGIN(1) | Comenzi utilizator | LOGIN(1) |
NUME¶
login - începe sesiunea de lucru în sistem
REZUMAT¶
login [-p] [-h nume-gazdă] [-H] [-f nume-utilizator|nume-utilizator]
DESCRIERE¶
login este utilizat la conectarea la un sistem. Dacă nu se furnizează niciun argument, login solicită numele de utilizator.
Utilizatorului i se solicită apoi o parolă, dacă este cazul. Afișarea tastării pe ecran este dezactivată pentru a preveni dezvăluirea parolei. Este permis un număr limitat de eșecuri ale parolei înainte ca login să iasă din login și legătura de comunicare să fie întreruptă. A se vedea LOGIN_RETRIES în secțiunea ELEMENTE ALE FIȘIERULUI DE CONFIGURARE.
Dacă vechimea parolei a fost activată pentru cont, utilizatorului i se poate solicita o nouă parolă înainte de a continua. În acest caz, trebuie furnizată parola veche și noua parolă introdusă înainte de a continua. Vă rugăm să consultați passwd(1) pentru mai multe informații.
ID-ul utilizatorului și al grupului vor fi stabilite în conformitate cu valorile lor din fișierul /etc/passwd. Există o excepție dacă ID-ul utilizatorului este zero. În acest caz, se stabilește numai ID-ul grupului primar al contului. Acest lucru ar trebui să permită administratorului de sistem să se conecteze chiar și în cazul unor probleme de rețea. Valorile variabilelor de mediu pentru $HOME, $USER, $SHELL, $PATH, $LOGNAME și $MAIL sunt definite în funcție de câmpurile corespunzătoare din intrarea parolei. $PATH are ca valoare implicită /usr/local/bin:/bin:/usr/bin pentru utilizatorii normali și /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin pentru root, dacă nu este configurat altfel.
Variabila de mediu $TERM va fi păstrată, dacă există, altfel va fi inițializată la tipul de terminal de pe tty. Celelalte variabile de mediu sunt păstrate dacă este furnizată opțiunea -p.
Variabilele de mediu definite de PAM sunt întotdeauna păstrate.
Apoi, este pornit shell-ul utilizatorului. Dacă nu este specificat niciun shell pentru utilizator în /etc/passwd, atunci se utilizează /bin/sh. Dacă shell-ul specificat conține un spațiu, acesta este tratat ca un script shell. Dacă nu este specificat niciun director principal în /etc/passwd, atunci se utilizează /, urmat de verificarea .hushlogin, așa cum este descris mai jos.
Dacă fișierul .hushlogin există, atunci se efectuează o autentificare "silențioasă". Aceasta dezactivează verificarea corespondenței și afișează ultima oră de conectare și mesajul zilei. În caz contrar, dacă există /var/log/lastlog, se afișează ultima oră de conectare și se înregistrează conectarea curentă.
OPȚIUNI¶
-p
-f
-h
Rețineți că opțiunea -h are un impact asupra numelui serviciului PAM. Numele standard al serviciului este login, dar cu opțiunea -h, numele este remote. Este necesar să creați fișiere de configurare PAM corespunzătoare (de exemplu, /etc/pam.d/login și /etc/pam.d/remote).
-H
-h, --help
-V, --version
ELEMENTE ALE FIȘIERULUI DE CONFIGURARE¶
login citește fișierul de configurare /etc/login.defs (a se vedea login.defs(5)). Rețineți că fișierul de configurare ar putea fi distribuit împreună cu un alt pachet (de obicei shadow-utils). Următoarele elemente de configurare sunt relevante pentru login:
MOTD_FILE (șir)
Valoarea implicită este /usr/share/misc/motd:/run/motd:/etc/motd. Dacă elementul MOTD_FILE este gol sau dacă este activată o autentificare silențioasă, atunci mesajul zilei nu este afișat. Rețineți că aceeași funcționalitate este asigurată și de modulul PAM pam_motd(8).
Directoarele din MOTD_FILE sunt acceptate începând cu versiunea 2.36.
Rețineți că login nu implementează nici un comportament de suprapunere a numelor de fișiere ca pam_motd (a se vedea, de asemenea, MOTD_FIRSTONLY), dar este afișat tot conținutul din toate fișierele. Se recomandă să păstrați logica suplimentară în generatorii de conținut și să utilizați /run/motd.d mai degrabă decât să vă bazați pe comportamentul de suprapunere codificat în instrumente de sistem.
MOTD_FIRSTONLY (boolean)
LOGIN_PLAIN_PROMPT (boolean)
LOGIN_TIMEOUT (număr)
LOGIN_RETRIES (număr)
LOGIN_KEEP_USERNAME (boolean)
FAIL_DELAY (număr)
TTYPERM (șir)
TTYGROUP (șir)
TTYGROUP poate fi fie numele unui grup, fie un identificator de grup numeric.
HUSHLOGIN_FILE (șir)
În cazul în care nu este specificat un nume de rută complet, atunci modul „hushed” va fi activat dacă fișierul există în directorul principal al utilizatorului.
În mod implicit, se verifică /etc/hushlogins și, dacă nu există, atunci ~/.hushlogin.
Dacă elementul HUSHLOGIN_FILE este gol, atunci toate verificările sunt dezactivate.
DEFAULT_HOME (boolean)
LASTLOG_UID_MAX (număr fără semn)
LOG_UNKFAIL_ENAB (boolean)
Rețineți că înregistrarea numelor de utilizator necunoscute poate reprezenta o problemă de securitate în cazul în care un utilizator introduce parola în loc de numele de utilizator.
ENV_PATH (șir)
ENV_ROOTPATH (șir), ENV_SUPATH (șir)
FIȘIERE¶
/var/run/utmp, /var/log/wtmp, /var/log/lastlog, /var/spool/mail/*, /etc/motd, /etc/passwd, /etc/nologin, /etc/pam.d/login, /etc/pam.d/remote, /etc/hushlogins, $HOME/.hushlogin
ACREDITĂRI¶
login acceptă configurarea prin intermediul acreditărilor systemd (a se vedea <https://systemd.io/CREDENTIALS/>). login citește următoarele acreditări systemd:
login.noauth (boolean)
ERORI¶
Opțiunea nedocumentată BSD -r nu este acceptată. Aceasta poate fi solicitată de unele programe rlogind(8).
O autentificare recursivă, așa cum era posibil în vremurile de altă dată, nu mai funcționează; pentru majoritatea scopurilor, su(1) este un substitut satisfăcător. Într-adevăr, din motive de securitate, login efectuează un apel de sistem vhangup(2) pentru a elimina orice proces de ascultare posibil pe tty. Acest lucru este pentru a evita adulmecarea parolei. Dacă se utilizează comanda login, atunci shell-ul aferent este ucis de vhangup(2), deoarece nu mai este adevăratul proprietar al tty-ului. Acest lucru poate fi evitat dacă se utilizează exec login într-un shell de nivel superior sau xterm.
AUTORI¶
Derivat din login BSD 5.40 (5/9/89) de către Michael Glad <glad@daimi.dk> pentru HP-UX. Adaptat la Linux 0.12 de către: Peter Orbaek <poe@daimi.aau.dk>. Rescris într-o versiune exclusiv PAM de către Karel Zak <kzak@redhat.com>.
CONSULTAȚI ȘI¶
mail(1), passwd(1), passwd(5), utmp(5), environ(7), getty(8), init(8), lastlog(8), shutdown(8)
RAPORTAREA ERORILOR¶
Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al erorilor la <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.
DISPONIBILITATE¶
Comanda login face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.
2025-01-14 | util-linux 2.40.4 |