Scroll to navigation

AUMIX(1) General Commands Manual AUMIX(1)

NUME

aumixajustează mixerul audio

REZUMAT

aumix [-<canal opțiune>[[+|-][<cantitate>]]|<nivel>|R[ecord]|P[lay]|q[uery]] [-dhILqS] [-f <fișier-configurare>][-C <fișier-schemă-culoare>]

DESCRIERE

Acest program ajustează parametrii unui dispozitiv de mixaj audio. Poate fi utilizat din linia de comandă, în scripturi sau interactiv, cu ajutorul tastaturii sau al mouse-ului.

OPȚIUNI

OPȚIUNI DE CANAL

volumul principal
bas
CD
câștig intrare
linie
microfon
câștig ieșire
difuzor PC
înregistrare
sintetizator
înalte
PCM
PCM 2
monitor de mixare
linia 1
linia 2
linia 3

Pentru fiecare canal, q consultă, + și - măresc și micșorează cu unu, sau cu o valoare dată, dacă este specificată una. Dacă după opțiunea de canal nu se indică + sau -, un număr stabilește un anumit nivel (monofonic).

ALTE OPȚIUNI

fișier-schemă-culoare
specifică numele unui fișier care conține o schemă de culori. Aceasta implică -I. Fișierul cu schema de culori poate fi localizat în directorul de lucru curent sau în directorul de date aumix, de obicei /usr/share/aumix sau /usr/share/aumix-gtk dacă utilizați pachetul aumix cu GTK. Această opțiune poate fi utilizată pentru a forța interfața ncurses cu o versiune GTK. În acest caz, nu este necesar să specificați un nume de fișier.
fișier-dispozitiv
specifică numele dispozitivului mixerului (implicit este /dev/mixer)
fișier-configurare
specifică fișierul pentru salvarea și încărcarea configurărilor
afișează informații privind utilizarea
rulează aumix în mod interactiv, utilizând interfața ncurses pe ecran complet. Aceasta este opțiunea implicită dacă nu se oferă nicio opțiune, dar trebuie specificată pentru ca aumix să intre în modul interactiv după ce a făcut lucruri în mod neinteractiv.
Pentru a forța utilizarea interfeței ncurses cu versiunea GTK, specificați -C (nu este necesar să indicați un nume de fișier).
încarcă configurările din $HOME/.aumixrc, sau /etc/aumixrc dacă primul este inaccesibil
consultă toate dispozitivele și afișează configurațiile acestora
salvează configurările în $HOME/.aumixrc.

EXEMPLE

Comanda

aumix -q -v75 -m 0 -c R -c+10 -m q

afișează toate reglajele, stabilește volumul la 75%, stabilește microfonul la 0, stabilește CD-ul la înregistrare, mărește nivelul CD-ului cu zece (atât în stânga, cât și în dreapta) și imprimă noile reglaje pentru microfon.

Fișierul .aumixrc conține:

vol:60:60
wait:5000
vol:50:50

stabilește volumul la 60%, așteaptă cinci secunde, apoi reduce volumul la 50%. Rețineți că liniile de așteptare „wait” nu vor fi salvate de «aumix». Acestea trebuie adăugate manual.

UTILIZARE INTERACTIVĂ

Dacă nu se indică nicio opțiune în linia de comandă, iar aumix este compilat cu ncurses, acesta va rula interactiv.

DISPUNEREA

Blocul stâng de comenzi este utilizat pentru reglarea nivelurilor; blocul drept este utilizat pentru reglarea balansului. Canalele de mixare care nu sunt acceptate de hardware-ul dumneavoastră nu vor fi afișate. Canalele de mixare care sunt compatibile cu stereo vor avea controale de balans.

TASTE

Următoarele taste controlează aumix în modul interactiv:

pag. sus, pag. jos, tastele săgeți sus și jos
selectează un control nou.
Tab, Enter, <, >, virgula și punctul
comută între controalele de nivel și de balans
+, -, [, ], tastele săgeți stânga și dreapta, și tastele numerice
ajustează parametrii dispozitivului curent. Tastele + și săgeată dreapta măresc nivelul cu 3%; tastele - și săgeată stânga îl scad cu aceeași valoare. Tasta [ îl fixează la 0%, iar ] sau 0 îl fixează la 100%. Cifrele de la 1 la 9 îl ajustează de la 10% până la 90%. Cifra 0 îl fixează la 100% (nu la 0%). Aceleași taste funcționează în mod analogic la comenzile de balans.
Spațiu
comută între înregistrare și redare pentru comenzile care sunt capabile să facă acest lucru.
|
centrează balansul dispozitivului curent.
K sau k
afișează o descriere a funcțiilor tastelor
L sau l
încarcă configurările din $HOME/.aumixrc, revenind la /etc/aumixrc dacă primul este inaccesibil.
M sau m
dezactivează/activează sunetul
O sau o
“only” (doar): dezactivează toate canalele în afară de cel curent
S sau s
salvează configurările în fișierul de configurări
U sau u
anulează orice dezactivare a sunetului
Q sau q
închide programul
^L
reîmprospătează ecranul

^Z, ^D și ^C au, de asemenea, funcția lor normală (ecranul este reîmprospătat atunci când aumix este adus în prim-plan).

MOUSE

În modul interactiv, aumix poate accepta intrări de la mouse dacă gpm(8) se află în execuție și aumix este compilat cu suport pentru gpm(8). Dacă gpm nu rulează, dar suportul gpm este inclus, în partea de sus a ecranului va apărea mesajul ‘mouse off’ și va fi acceptată numai introducerea de la tastatură. Cu gpm(8) în execuție, majoritatea funcțiilor pot fi executate prin intermediul mouse-ului. Mouse-ul este activ ori de câte ori unul dintre butoanele sale este ținut apăsat. Când este activ, acesta funcționează în următoarele moduri:

  • pe o pistă de control, acesta reglează controlul pentru a se potrivi cu poziția cursorului mouse-ului.
  • pe un indicator de înregistrare/redare, acesta comută starea de înregistrare/redare.
  • peste etichetele ‘Quit’, ‘Load’, ‘Save’, ‘Keys’, ‘Mute’, ‘Only’, sau ‘Undo’ din partea de sus a ecranului, determină desfășurarea acelor acțiuni.

MEDIU

Se utilizează variabila HOME. Atunci când aumix este compilat cu suport GTK+, se verifică DISPLAY și, dacă este definită, este utilizată. LANG este utilizată atunci când este afișat ecranul ncurses aumix.

FIȘIERE

Ajustările salvate pentru mixer sunt păstrate în fișierele /etc/aumixrc și $HOME/.aumixrc, dar pot fi păstrate oriunde dacă sunt specificate explicit. Schemele de culori sunt păstrate în mod normal în directorul dat de DATADIR în momentul compilării, dar sunt încărcate de preferință din directorul curent și pot fi păstrate oriunde atâta timp cât este specificată ruta către ele. Formatul acestor fișiere este următorul:

element prim-plan fundal

unde element este unul dintre ‘active’, ‘axis’, ‘handle’, ‘hotkey’, ‘menu’, ‘play’, ‘record’, sau ‘track’ și ‘track’ și prim-plan și fundal sunt unul dintre ‘black’, ‘red’, ‘green’, ‘yellow’, ‘blue’, ‘magenta’, ‘cyan’ sau ‘white’. Cuvintele trebuie să fie separate prin spații albe și pot fi scrise cu majuscule, minuscule sau în mod mixt. Liniile care nu corespund tuturor acestor condiții sunt ignorate. Sunt furnizate câteva exemple de scheme de culori, denumite după tipul de terminal în care ar trebui să fie cele mai potrivite.

Dacă prim-planul sau fundalul este dat ca ‘-’, atunci se utilizează culoarea implicită pentru acesta. Dacă «aumix» este asociat cu „ncurses”, atunci se va utiliza culoarea implicită a prim-planului sau a fundalului terminalului; în caz contrar, prim-planul implicit este alb, iar fundalul implicit este negru.

Este furnizată o pictogramă xpm.

VERSIUNEA

Această pagină corespunde versiunii 2.9.1.

ERORI

Suspendarea cu ^Z poate face ca terminalul să fie dificil de utilizat.

PAGINA PRINCIPALĂ

LISTE DE CORESPONDENȚĂ

CONSULTAȚI ȘI

gpm(1), moused(8), sb(4), xaumix(1)

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net

13 iulie 2000 Debian