Scroll to navigation

THINKFAN(1) thinkfan THINKFAN(1)

NUME

thinkfan -un program simplu de control al ventilatorului

SINOPSIS

thinkfan [-hnqDd] [-b DEVIAȚIE (balans)] [-c CONFIGURARE] [-s SECUNDE] [-p [ÎNTÂRZIERE]]

DESCRIERE

«thinkfan» reglează viteza ventilatorului în funcție de limitele de temperatură stabilite în fișierul de configurare. Acesta poate citi temperaturi din mai multe surse:

/proc/acpi/ibm/thermal
Care este furnizat de modulul de nucleu „thinkpad_acpi” pe laptopurile Thinkpad mai vechi,

Care poate fi furnizat de orice controlor „hwmon”, inclusiv „thinkpad_acpi” pe laptopurile Thinkpad moderne,

Cu ajutorul bibliotecii „libatasmart”, dacă «thinkfan» a fost compilat cu opțiunea -DUSE_ATASMART=ON

Atunci când este utilizat controlorul proprietar nVidia, nu va fi disponibil niciun controlor „hwmon” pentru această placă. În această situație, «thinkfan« poate utiliza API-ul NVML proprietar pentru a obține temperaturile.

Ventilatorul poate fi „/proc/acpi/ibm/fan” sau un fișier PWM în „/sys/class/hwmon”. Consultați thinkfan.conf(5) pentru o explicație detaliată a sintaxei de configurare.

Atenție: Acest program face doar o verificare de bază a corectitudinii configurației. Aceasta înseamnă că puteți stabili limitele de temperatură oricât de nebunești doriți.

Există două moduri generale de funcționare:

MODUL COMPLEX

În modul complex, limitele de temperatură sunt definite pentru fiecare senzor pe care «thinkfan» îl cunoaște. Stabilirea unor limite adecvate pentru fiecare senzor din sistemul dumneavoastră va necesita probabil un pic de experimentare și o bună cunoaștere a echipamentului dumneavoastră, dar este cel mai sigur mod de a menține fiecare componentă în intervalul de temperatură specificat. Consultați pagina http://www.thinkwiki.org/wiki/Thermal_Sensors pentru detalii despre ce senzor măsoară ce temperatură într-un Thinkpad. La alte sisteme va trebui să aflați pe cont propriu. Consultați exemplele de configurare pentru a afla mai multe despre sintaxă.

MODUL SIMPLU

În modul simplu, «thinkfan» utilizează doar cea mai ridicată temperatură găsită în sistem. Acest lucru poate fi periculos, de exemplu, pentru discurile dure. De aceea, ar trebui să furnizați o valoare de corecție (de exemplu, adăugați 10-15 °C) pentru senzorul care are temperatura discului dur (sau a bateriei...). Consultați fișierele de configurare de exemplu pentru detalii în acest sens.

CONFIGURARE

Unele exemple de configurații sunt furnizate împreună cu pachetul sursă. Pentru mai multe detalii, consultați pagina de manual de configurare thinkfan.conf(5).

OPȚIUNI

Afișează un scurt mesaj de ajutor.

Numărul maxim de secunde între actualizările de temperatură (implicit: 5)

Număr în virgulă mobilă (de la -10 la 30) pentru a controla creșterea exagerată a temperaturii. Dacă temperatura crește cu mai mult de 2 °C în timpul unui ciclu, acest număr este utilizat pentru a calcula o deviație, care se adaugă la cea mai ridicată temperatură actuală observată în sistem:


current_tmax = current_tmax + delta_t * DEVIAȚIE / 10

Acest lucru înseamnă că numerele negative pot fi utilizate pentru a echilibra vârfurile de temperatură scurte și bruște, cum ar fi cele observate la unii senzori on-DIE. Folosiți modul „DANGEROUS” (periculos) pentru a elimina limita de la -10 la +30. Rețineți că nu puteți avea un spațiu între -b și un argument negativ, pentru că altfel getopt() va interpreta lucruri precum -10 ca o opțiune și va da greș (adică scrieți -b-10 în loc de -b -10).

Valoarea implicită este 15.0

Încarcă un alt fișier de configurare. În mod implicit, «thinkfan» încearcă mai întâi să încarce „/etc/thinkfan.yaml”, iar apoi „/etc/thinkfan.conf”. Primul trebuie să fie în format YAML, în timp ce al doilea poate fi fie YAML, fie sintaxa veche anterioară.

Dacă este specificată această opțiune, «thinkfan» încearcă să încarce configurația numai din FIȘIER. Dacă numele său se termină în „.yaml”, trebuie să fie în format YAML. În caz contrar, poate fi fie în format YAML, fie în sintaxa dinainte. Consultați thinkfan.conf(5) și thinkfan.conf.legacy(5) pentru detalii.

Nu devine un demon și jurnalizează în terminal în loc de syslog

Îi indică lui «thinkfan» să opereze silențios, adică să reducă nivelul de jurnalizare față de cel implicit. Poate fi specificată de mai multe ori până când sunt afișate/înregistrate doar erorile.

Îi indică lui «thinkfan» să emită informații detaliate despre operațiile realizate. Poate fi specificată de mai multe ori până când fiecare mesaj este afișat/înregistrat.

Folosește soluția „pulsing-fan workaround” pentru rezolvarea problemelor ventilatorului de pulsații (pentru laptopurile Thinkpad mai vechi). Acceptă un argument opțional în virgulă mobilă (0-10s) ca durată a aplicării. Valoarea implicită este 0,5 s.

Nu citește temperatura de la discurile care dorm. În schimb, se utilizează 0 °C ca temperatură a discului respectiv. Acest lucru este necesar în cazul în care citirea temperaturii face ca discul să se trezească inutil. NOTĂ: Această opțiune este disponibilă numai dacă «thinkfan» a fost construit cu opțiunea „-D USE_ATASMART”.

Modul PERICULOS „DANGEROUS”: Dezactivează toate verificările de corectitudine a valorilor alese. Vă poate deteriora echipamentul!!!

SEMNALE

SIGINT și SIGTERM întrerup pur și simplu operațiile în curs și ar trebui să facă ca «thinkfan» să se încheie în mod curat.

SIGHUP face ca «thinkfan» să-și reîncarce configurația. Dacă există vreo problemă cu noua configurație, o păstrează pe cea veche.

SIGUSR1 determină «thinkfan» să descarce toate temperaturile cunoscute în prezent fie în «syslog», fie în consolă (dacă rulează cu opțiunea „-n”).

VALOAREA RETURNATĂ

0
Ieșire normală

1
Eroare în timpul execuției

2
Eroare neașteptată în timpul execuției

3
Opțiune în linia de comandă nevalidă

CONSULTAȚI ȘI

Pagina de manual de configurare a thinkfan:
thinkfan.conf(5)
Exemple de configurații livrate împreună cu distribuția sursă, disponibile și la:
https://github.com/vmatare/thinkfan/tree/master/examples
Documentația privind interfața de utilizator hwmon pentru Linux:
https://www.kernel.org/doc/html/latest/hwmon/sysfs-interface.html
Documentația privind interfața thinkpad_acpi:
https://www.kernel.org/doc/html/latest/admin-guide/laptops/thinkpad-acpi.html

ERORI

Dacă thinkfan vă spune să o faceți, sau dacă aveți chef, raportați problemele la sistemul de urmărire a problemelor din Github:

https://github.com/vmatare/thinkfan/issues

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

decembrie 2021 thinkfan 1.3.1