Scroll to navigation

mq_open(3) Library Functions Manual mq_open(3)

NUME

mq_open - deschide o coadă de mesaje

BIBLIOTECA

Biblioteca de timp real (librt, -lrt)

SINOPSIS

#include <fcntl.h>           /* Pentru constantele O_* */
#include <sys/stat.h>        /* Pentru constantele de mod */
#include <mqueue.h>
mqd_t mq_open(const char *nume, int oflag);
mqd_t mq_open(const char *nume, int oflag, mode_t mode,
              struct mq_attr *attr);

DESCRIERE

mq_open() creează o nouă coadă de mesaje POSIX sau deschide o coadă existentă. Coada este identificată prin nume. Pentru detalii despre construcția lui nume, consultați mq_overview(7).

Argumentul oflag specifică fanioanele care controlează funcționarea apelului; (definițiile valorilor fanioanelor pot fi obținute prin includerea <fcntl.h>). În oflag trebuie specificat exact unul dintre următoarele:

Deschide coada numai pentru a primi mesaje.
Deschide coada numai pentru a trimite mesaje.
Deschide coada pentru a trimite și a primi mesaje.

Zero sau mai multe dintre următoarele fanioane pot fi adăugate cu operatorul OR în oflag:

Activează fanionul close-on-exec pentru descriptorul cozii de mesaje. Consultați open(2) pentru a afla de ce este util acest fanion.
Creează coada de mesaje dacă aceasta nu există. Proprietarul (ID utilizator) cozii de mesaje este stabilit la ID-ul utilizatorului efectiv al procesului apelant. Grupul proprietar (ID de grup) este stabilit la ID-ul de grup efectiv al procesului apelant.
Dacă O_CREAT a fost specificat în oflag, iar o coadă cu numele nume dat există deja, atunci eșuează cu eroarea EEXIST.
Deschide coada în modul neblocant. În situațiile în care mq_receive(3) și mq_send(3) s-ar bloca în mod normal, aceste funcții eșuează cu eroarea EAGAIN.

Dacă O_CREAT este specificat în oflag, atunci trebuie furnizate două argumente suplimentare. Argumentul mode specifică permisiunile care urmează să fie plasate pe noua coadă, ca pentru open(2); (definițiile simbolice pentru biții de permisiuni pot fi obținute prin includerea <sys/stat.h>). Definițiile permisiunilor sunt mascate față de umask-ul procesului.

Câmpurile din struct mq_attr indicată de attr specifică numărul maxim de mesaje și dimensiunea maximă a mesajelor pe care coada le va permite. Această structură este definită după cum urmează:


struct mq_attr {

long mq_flags; /* Fanioane (ignorate pentru mq_open()) */
long mq_maxmsg; /* Nr. maxim de mesaje în coadă */
long mq_msgsize; /* Dimensiunea maximă a mesajului (octeți) */
long mq_curmsgs; /* Nr. de mesaje aflate în prezent în coadă
(ignorat pentru mq_open()) */ };

Numai câmpurile mq_maxmsg și mq_msgsize sunt utilizate atunci când se apelează mq_open(); valorile din celelalte câmpuri sunt ignorate.

Dacă attr este NULL, atunci coada este creată cu atribute implicite definite de implementare. Începând cu Linux 3.5, pot fi utilizate două fișiere /proc pentru a controla aceste valori implicite; consultați mq_overview(7) pentru detalii.

VALOAREA RETURNATĂ

În caz de succes, mq_open() returnează un descriptor al cozii de mesaje pentru a fi utilizat de alte funcții ale cozii de mesaje. În caz de eroare, mq_open() returnează (mqd_t) -1, cu errno configurată pentru a indica eroarea.

ERORI-IEȘIRE

Coada există, dar apelantul nu are permisiunea de a o deschide în modul specificat.
nume conține mai mult de o bară oblică.
Atât O_CREAT cât și O_EXCL au fost specificate în oflag, dar o coadă cu acest nume există deja.
nume nu respectă formatul din mq_overview(7).
O_CREAT a fost specificat în oflag, iar attr nu era NULL, dar attr->mq_maxmsg sau attr->mq_msqsize nu era valid. Ambele câmpuri trebuie să fie mai mari decât zero. Într-un proces neprivilegiat (care nu are capacitatea CAP_SYS_RESOURCE), attr->mq_maxmsg trebuie să fie mai mic sau egal cu limita msg_max, iar attr->mq_msgsize trebuie să fie mai mic sau egal cu limita msgsize_max. În plus, chiar și într-un proces privilegiat, attr->mq_maxmsg nu poate depăși limita HARD_MAX; (consultați mq_overview(7) pentru detalii despre aceste limite).
A fost atinsă limita per-proces a numărului de descriptori de fișiere și de cozi de mesaje deschise (a se vedea descrierea RLIMIT_NOFILE în getrlimit(2)).
nume era prea lung.
A fost atinsă limita la nivel de sistem privind numărul total de fișiere și cozi de mesaje deschise.
Fanionul O_CREAT nu a fost specificat în oflag și nu există nicio coadă cu acest nume.
nume era doar „/” urmat de niciun alt caracter.
Memorie insuficientă.
Spațiu insuficient pentru crearea unei noi cozi de mesaje. Acest lucru s-a întâmplat probabil pentru că s-a atins limita queues_max; a se vedea mq_overview(7).

ATRIBUTE

Pentru o explicație a termenilor folosiți în această secțiune, a se vedea attributes(7).

Interfață Atribut Valoare
mq_open() Siguranța firelor MT-Safe

VERSIUNI

Diferențe între biblioteca C și nucleu

Funcția de bibliotecă mq_open() este implementată peste un apel de sistem cu același nume. Funcția de bibliotecă verifică dacă nume începe cu o bară oblică (/), generând eroarea EINVAL în caz contrar. Apelul de sistem al nucleului se așteaptă ca nume să nu conțină nicio bară oblică anterioară, astfel încât funcția de bibliotecă C transmite nume fără bara oblică anterioară (adică nume+1) către apelul de sistem.

STANDARDE

POSIX.1-2008.

ISTORIC

POSIX.1-2001.

ERORI

Înainte de Linux 2.6.14, umask-ul procesului nu era aplicat permisiunilor specificate în mode.

CONSULTAȚI ȘI

mq_close(3), mq_getattr(3), mq_notify(3), mq_receive(3), mq_send(3), mq_unlink(3), mq_overview(7)

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

2 mai 2024 Pagini de manual de Linux 6.9.1