- bookworm-backports 4.25.0-1~bpo12+1
- testing 4.25.0-1
- unstable 4.25.0-1
BZMORE(1) | General Commands Manual | BZMORE(1) |
NUME¶
bzmore, bzless - filtru de examinare a fișierelor pentru vizualizarea crt a textului comprimat bzip2
SINOPSIS¶
bzmore [ nume ... ]
bzless [ nume ... ]
NOTö
În următoarea descriere, bzless și less pot fi utilizate în mod interschimbabil cu bzmore și more.
DESCRIERE¶
bzmore este un filtru care permite examinarea fișierelor comprimate sau de text simplu, câte un ecran pe rând, pe un terminal soft-copy. bzmore funcționează pe fișiere comprimate cu bzip2 și, de asemenea, pe fișiere necomprimate. Dacă un fișier nu există, bzmore caută un fișier cu același nume, la care îi adaugă sufixul .bz2.
În mod normal, bzmore face o pauză după fiecare ecran, afișând --More-- în partea de jos a ecranului. Dacă utilizatorul apasă tasta «Enter», se afișează încă o linie. Dacă utilizatorul tastează un spațiu, se afișează încă o linie. Alte posibilități sunt enumerate ulterior.
bzmore caută în fișierul /etc/termcap pentru a determina caracteristicile terminalului și pentru a determina dimensiunea implicită a ferestrei. Pe un terminal capabil să afișeze 24 de linii, dimensiunea implicită a ferestrei este de 22 de linii. Alte secvențe care pot fi tastate atunci când bzmore face o pauză, precum și efectele lor, sunt următoarele (i este un argument opțional de tip întreg, implicit 1) :
- i<spațiu>
- afișează încă i linii, (sau un alt ecran, dacă nu se dă niciun argument)
- ^D
- afișează încă 11 linii (o „derulare”). Dacă se indică i, atunci dimensiunea de derulare este stabilită la i.
- d
- la fel ca ^D (control-D)
- iz
- la fel ca atunci când se tastează un spațiu, cu excepția faptului că i, dacă este prezent, devine noua dimensiune a ferestrei. Rețineți că dimensiunea ferestrei revine la cea implicită la sfârșitul fișierului curent.
- is
- sare peste i linii și afișează un ecran complet de linii (22 de linii)
- if
- sare peste i ecrane întregi și afișează un ecran complet de linii (22 de linii)
- q sau Q
- renunță la citirea fișierului curent; trece la următorul (dacă există)
- e sau q
- Când se afișează promptul --More--(următorul fișier: fișier), această comandă face ca «bzmore» să iasă.
- s
- Atunci când se afișează promptul --More--(următorul fișier: fișier), această comandă face ca «bzmore» să sară peste următorul fișier și să continue.
- =
- Afișează numărul liniei curente.
- i/expresie
- caută cea de-a i-a apariție a expresiei regulate expresie. Dacă nu se găsește modelul, bzmore trece la următorul fișier (dacă există). În caz contrar, se afișează un ecran întreg, începând cu două linii înainte de locul în care a fost găsită expresia. Caracterele „erase” (șterge) și „kill” (omoară) ale utilizatorului pot fi folosite pentru a edita expresia regulată. Ștergerea înapoi dincolo de prima coloană anulează comanda de căutare.
- in
- caută a i-a apariție a ultimei expresii regulate introduse.
- !comanda
- invocă un shell cu comanda. Caracterul „!” din „comandă” este înlocuit cu comanda shell anterioară. Secvența "\!" este înlocuită cu "!".
- :q sau :Q
- renunță la citirea fișierului curent; trece la următorul (dacă există) (la fel precum q sau Q).
- .
- (punct) repetă comanda precedentă.
Comenzile intră în vigoare imediat, adică nu este necesar să se apese tasta «Enter». Până în momentul în care este dat caracterul de comandă propriu-zis, utilizatorul poate apăsa caracterul de ștergere a liniei pentru a anula argumentul numeric în curs de formare. În plus, utilizatorul poate apăsa caracterul de ștergere pentru a afișa din nou mesajul --More--.
În orice moment în care ieșirea este trimisă la terminal, utilizatorul poate apăsa tasta „quit” (în mod normal, «control-\»). bzmore va înceta să mai trimită date la ieșire și va afișa promptul obișnuit --More--. Utilizatorul poate apoi să introducă una dintre comenzile de mai sus în mod normal. Din nefericire, unele ieșiri se pierd atunci când se face acest lucru, datorită faptului că toate caracterele care așteaptă în coada de ieșire a terminalului sunt șterse atunci când apare semnalul quit.
Terminalul este definit în modul noecho de către acest program, astfel încât ieșirea să poată fi continuă. Astfel, ceea ce tastați nu se va afișa pe terminal, cu excepția comenzilor „/” și „!”.
Dacă ieșirea standard nu este un terminal, atunci bzmore acționează la fel ca bzcat,, cu excepția faptului că se imprimă un antet înaintea fiecărui fișier.
FIȘIERE¶
/etc/termcap Baza de date a terminalului
CONSULTAȚI ȘI¶
TRADUCERE¶
Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>
Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.
Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.