- bookworm-backports 4.24.0-2~bpo12+1
- testing 4.24.0-2
- unstable 4.24.0-2
sane-mustek(5) | SANE: „Scanner Access Now Easy” | sane-mustek(5) |
NUME¶
sane-mustek - backend SANE pentru scanere plate Mustek SCSI (și alte câteva dispozitive)
DESCRIERE¶
Biblioteca sane-mustek implementează un controlor SANE (Scanner Access Now Easy) care oferă acces la scanerele plate SCSI și parport Mustek (și unele reetichetate Trust și Primax). În prezent, se știe că următoarele scanere funcționează mai mult sau mai puțin bine cu acest controlor:
Paragon MFS-12000CX
Paragon MFC-600S, 600 II CD, ScanMagic 600 II SP
Paragon MFC-800S, 800 II SP
Paragon MFS-6000SP
Paragon MFS-8000SP
Paragon MFS-1200SP, MFS-12000SP
ScanExpress 6000SP
ScanExpress 12000SP, 12000SP Plus, Paragon 1200 III SP, ScanMagic 9636S, 9636S Plus
Paragon 1200 LS
ScanExpress A3 SP
Paragon 1200 SP Pro
Paragon 1200 A3 Pro
Paragon 600 II EP
Paragon 600 II N
Trust Imagery 1200
Trust Imagery 1200 SP
Trust Imagery 4800 SP
Trust SCSI Connect 19200
Primax Compact 4800 SCSI
Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina principală a controlorului Mustek SCSI http://www.meier-geinitz.de/sane/mustek-backend/.
Nu amestecați modelele MFS (Paragon), Pro și ScanExpress! Sunt complet diferite. Verificați numele exact al modelului!
Rețineți că majoritatea scanerelor de mai sus vin cu o interfață SCSI. Singurele scanere non-SCSI care au un anumit suport în acest moment sunt scanerele 600 II N și 600 II EP. Primul vine cu propriul său adaptor de port paralel (adică nu se atașează la portul imprimantei). Ambele scanere folosesc protocolul SCSI și la nivel intern. Mai multe informații despre modul de utilizare a acestor scanere cu port paralel pot fi găsite mai jos în secțiunea SCANERE CU PORT PARALEL. Alte scanere cu port paralel nu sunt acceptate de acest controlor, dar puteți utiliza cu succes controlorul Mustek cu port paralel mustek_pp, consultați sane-mustek_pp(5). Scanerele USB nu sunt, de asemenea, acceptate de acest controlor, dar controlorii ma1509, mustek_usb, gt68xx și plustek includ suport pentru unele dintre ele, consultați sane-ma1509(5), sane-mustek_usb(5), sane-gt68xx(5) și sane-plustek(5).
Scanerele Mustek nu au nicio protecție împotriva depășirii înălțimii suprafeței fizice de scanare. Adică, dacă se încearcă o scanare cu o înălțime care depășește înălțimea suprafeței de scanare, scanerul începe să scoată zgomote puternice și mecanismul de scanare poate fi deteriorat. Prin urmare, dacă auziți un astfel de zgomot, opriți IMEDIAT scanerul. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple dacă scanerul dvs. este în lista de scanere cunoscute. Există mai multe informații în fișierul /usr/share/doc/libsane/PROBLEMS.
Dacă dețineți un scaner Mustek (sau Trust), altul decât cele enumerate mai sus, care funcționează cu acest controlor, vă rugăm să ne anunțați trimițând numele exact al modelului scanerului (uitați-vă la partea din față și din spate a scanerului) și o ieșire de depanare la sane-devel@alioth-lists.debian.net. Puteți obține ieșirea de depanare prin stabilirea variabilei de mediu SANE_DEBUG_MUSTEK la 5 și afișarea listei de scanere disponibile cu scanimage -L. Vă rugăm să trimiteți toate acestea la lista de discuții. Trebuie să fiți abonat la sane-devel înainte de a putea trimite mesaje pe listă. Consultați http://www.sane-project.org/mailing-lists.html pentru detalii.
NUME DE DISPOZITIVE¶
Acest controlor așteaptă nume de dispozitive de forma:
Unde special este fie numele rutei pentru dispozitivul special care corespunde unui scaner SCSI, fie numărul portului la care pot fi găsite scanerele portului paralel (a se vedea secțiunea SCANERE CU PORT PARALEL de mai jos). Pentru scanerele SCSI, numele dispozitivului special trebuie să fie un dispozitiv SCSI generic sau o legătură simbolică către un astfel de dispozitiv. Programul sane-find-scanner(1) ajută la aflarea dispozitivului corect. Sub Linux, un astfel de nume de dispozitiv ar putea fi /dev/sg0 sau /dev/sg3, de exemplu. Consultați sane-scsi(5) pentru detalii.
CONFIGURARE¶
Conținutul fișierului mustek.conf este o listă de opțiuni și nume de dispozitive care corespund scanerelor Mustek. Liniile goale și liniile care încep cu un simbol hash (#) sunt ignorate. Consultați sane-scsi(5) pentru detalii despre ce constituie un nume de dispozitiv valid.
Opțiunile acceptate sunt linedistance-fix, lineart-fix, legal-size, buffersize, blocksize, strip-height, disable-double-buffering, disable-backtracking și force-wait.
Opțiunile sunt de două feluri: globale și poziționale. Opțiunile globale se aplică tuturor dispozitivelor gestionate de controlor, în timp ce opțiunile poziționale se aplică doar celui mai recent dispozitiv menționat. Rețineți că acest lucru înseamnă că ordinea în care apar opțiunile contează!
Opțiunea linedistance-fix este pozițională și rezolvă o problemă care apare la unii controlori SCSI (în special controlorul ncr810 sub Linux). Dacă scanările color au dungi orizontale și/sau culorile sunt stinse, atunci este probabil ca controlorul dvs. să sufere de această problemă. Activarea acestei opțiuni rezolvă de obicei problema.
Opțiunea lineart-fix este pozițională și rezolvă o problemă de sincronizare care pare să existe cu anumite scanere MFS-12000SP. Problema se manifestă prin linii pierdute la scanarea în modul lineart. Activarea acestei opțiuni ar trebui să rezolve problema, dar poate încetini puțin scanarea.
Opțiunea legal-size este pozițională și stabilește dimensiunea zonei de scanare la format Legal. Activați această opțiune dacă dețineți un Paragon 12000 LS. Acesta nu poate fi diferențiat prin software de un ScanExpress 12000 SP (format ISO A4).
Opțiunea buffersize este o opțiune pozițională care prevalează asupra valorii implicite stabilite pentru dimensiunea memoriei tampon SCSI. Dimensiunea memoriei tampon este specificată în kilobiți. Valoarea implicită este 128. Din cauza dublei folosiri a memoriei tampon, conținutul memoriei tampon trimis efectiv la scaner este jumătate din dimensiunea acestei valori. Încercați să măriți această valoare pentru a obține viteze de scanare mai mari. Rețineți că unele scanere ScanExpress nu acceptă dimensiuni ale memoriei tampon mai mari de 64 kb (buffersize = 128). Dacă controlorul dvs. sg nu poate defini dimensiunile memoriei tampon SCSI în timpul execuției, este posibil să trebuiască să modificați și această valoare. Consultați sane-scsi(5) pentru detalii.
Opțiunea blocksize este o opțiune pozițională care anulează valoarea implicită stabilită pentru cantitatea maximă de date scanate într-un bloc. Dimensiunea memoriei tampon este specificată în kilobiți. Unele scanere îngheață dacă această valoare este mai mare de 2048. Valoarea implicită este de 1 Go (deci efectiv nicio limită) pentru majoritatea scanerelor. Nu modificați această valoare dacă nu știți exact ce faceți.
Opțiunea strip-height este o opțiune globală care limitează înălțimea maximă a benzii scanate cu o singură comandă de citire SCSI. Înălțimea este specificată în inci și poate conține o parte fracționară (de exemplu, 1,5). Stabilirea înălțimii benzii la o valoare mică (un inci, de exemplu) reduce probabilitatea de a întâmpina probleme cu timpii de așteptare ai controlorului SCSI și/sau cu timpii de așteptare ai altor dispozitive de pe aceeași magistrală SCSI. Din nefericire, crește și timpul de scanare. Cu adaptoarele și controlorii SCSI actuali, această opțiune nu ar trebui să mai fie necesară.
Opțiunea disable-double-buffering este o opțiune globală. Dacă este activată, controlorul va trimite scanerului doar conținutul unei memorii tampon odată. Încercați această opțiune dacă aveți probleme în timpul scanării, de exemplu, erori SCSI, înghețări sau primii câțiva cm se repetă la nesfârșit în imagine.
Opțiunea disable-backtracking este o opțiune pozițională. Dacă este activată, scanerul nu își va deplasa înapoi glisorul după ce fiecare memorie tampon SCSI este umplută („backtracking”). Activarea acestei opțiuni va duce la scanări mai rapide, dar poate produce și dungi orizontale. Această opțiune nu funcționează cu toate scanerele (numai unele dintre modelele Paragon pot modifica backtracking-ul).
În cele din urmă, force-wait este o opțiune globală. Dacă este activată, controlorul va aștepta până când dispozitivul este gata înainte de a trimite comanda de interogare. Mai mult, controlorul va forța glisorul de scanare să revină la poziția inițială (nu este implementat pentru toate scanerele). Această opțiune poate fi necesară cu 600 II N sau atunci când scanimage(1) este utilizat de mai multe ori (de exemplu, în scripturi). Valoarea implicită este „off” (nu este activată).
Un exemplu de fișier de configurare este prezentat mai jos:
option strip-height 1.5
/dev/scanner # primul scaner Mustek
# memorie tampon de 1 Mo pentru /dev/scanner:
option buffersize 1024
/dev/sge # al doilea scaner Mustek
# activează corecțiile pentru /dev/sge:
option lineart-fix
option linedistance-fix
SFATURI PENTRU ADAPTORUL SCSI¶
Aveți nevoie de un adaptor SCSI pentru scanerele SCSI. Chiar dacă conectorul este același cu cel al scanerelor cu port paralel, conectarea acestuia la portul paralel al computerului NU va funcționa.
Scanerele Mustek SCSI sunt livrate de obicei cu un adaptor ISA SCSI. Din păcate, acest adaptor nu valorează prea mult, deoarece nu este controlat de întreruperi. Este (uneori) posibil ca placa furnizată să funcționeze, dar fără linie de întrerupere, scanarea va fi foarte lentă și va încărca atât de mult sistemul, încât acesta devine aproape inutilizabil pentru alte sarcini.
Dacă aveți deja un controlor SCSI funcțional în sistem, trebuie să țineți cont de faptul că scanerele Mustek nu acceptă protocolul SCSI-2 de deconectare/reconectare și, prin urmare, blochează magistrala SCSI în timp ce o scanare este în curs. Aceasta înseamnă că niciun alt dispozitiv SCSI de pe aceeași magistrală nu poate fi accesat în timp ce o scanare este în curs.
Deoarece adaptorul furnizat de Mustek nu valorează prea mult și deoarece scanerele Mustek nu acceptă protocolul de deconectare/reconectare SCSI-2, se recomandă instalarea unui controlor SCSI separat (ieftin) pentru scanerele Mustek. De exemplu, se știe că plăcile bazate pe ncr810 funcționează bine și costă mai puțin de cincizeci de dolari americani.
Pentru scanerele Mustek, de obicei este necesar să se configureze controlorrul SCSI de nivel scăzut pentru a dezactiva transferurile sincrone (negocierea sincronizării), coada de comenzi etichetate și deconectările de la țintă. Consultați sane-scsi(5) pentru informații specifice controlorului și platformei.
Modelele ScanExpress au uneori probleme cu modul color de înaltă rezoluție. Dacă întâlniți sporadic imagini corupte (părți duplicate sau deplasate orizontal), opriți toate celelalte aplicații înainte de scanare și (dacă aveți suficientă memorie disponibilă) dezactivați spațiul de interschimb (swap)
Detalii privind modul de funcționare a adaptoarelor SCSI Mustek și a altor plăci pot fi găsite la http://www.meier-geinitz.de/sane/mustek-backend/#SCSI.
SCANERE CU PORT PARALEL¶
Acest controlor oferă suport pentru scanerele cu port paralel Paragon 600 II EP și Paragon 600 II N. Rețineți că ultimul scaner vine cu propria sa placă ISA care implementează un port paralel ciudat (cu alte cuvinte, scanerul nu este conectat la portul paralel al imprimantei).
Aceste scanere pot fi configurate prin enumerarea numărului de port al adaptorului sau al portului paralel în fișierul mustek.conf. Numerele de port valabile pentru 600 II N sunt 0x26b, 0x2ab, 0x2eb, 0x22b, 0x32b, 0x36b, 0x3ab, 0x3eb. Pentru 600 II EP utilizați una dintre următoarele variante: parport0, parport1, parport2, 0x378, 0x278, 0x3bc. Alegeți unul care să nu intre în conflict cu alte echipamente hardware din calculator. Puneți doar un număr pe o anumită linie. Exemplu:
Rețineți că pentru aceste scanere sunt de obicei necesare privilegii root pentru a accesa porturile I/O. Astfel, fie faceți ca interfețele precum scanimage(1) și xscanimage(1) să fie setuid root (în general nu este recomandat din motive de securitate), fie, alternativ, accesați acest controlor prin intermediul demonului de rețea saned(8).
Dacă controlorul Mustek se blochează în timp ce trimite comanda de interogare către scaner, adăugați opțiunea force-wait la mustek.conf.
De asemenea, rețineți că, după o perioadă de inactivitate, unele scanere în sine (nu controlorul SANE) își opresc lămpile CCFL. Această oprire nu este întotdeauna perfectă, rezultatul fiind că lampa continuă uneori să lumineze slab la un capăt. Acest lucru nu pare a fi periculos, deoarece imediat ce utilizați din nou scanerul, lampa revine la luminozitatea normală ridicată. Cu toate acestea, prima imagine scanată după o astfel de oprire poate avea dungi și poate părea supraexpusă. Când se întâmplă acest lucru, efectuați o altă scanare și imaginea va fi bună.
FIȘIERE¶
- /etc/sane.d/mustek.conf
- Fișierul de configurare al controlorului (a se vedea, de asemenea, descrierea SANE_CONFIG_DIR de mai jos).
- /usr/lib/x86_64-linux-gnu/sane/libsane-mustek.a
- Biblioteca statică care implementează acest controlor.
- /usr/lib/x86_64-linux-gnu/sane/libsane-mustek.so
- Biblioteca partajată care implementează acest controlor (prezentă pe sistemele care acceptă încărcare dinamică).
MEDIU¶
- SANE_CONFIG_DIR
- Această variabilă de mediu specifică lista de directoare care pot conține fișierul de configurare. Pe sistemele *NIX, directoarele sunt separate prin două puncte („:”), în cazul sistemelor OS/2, ele sunt separate prin punct și virgulă („;”). Dacă această variabilă nu este definită, fișierul de configurare este căutat în două directoare implicite: mai întâi, în directorul de lucru curent („.”) și apoi în /etc/sane.d. Dacă valoarea variabilei de mediu se termină cu caracterul separator de directoare, atunci directoarele implicite sunt căutate după directoarele specificate explicit. De exemplu, dacă se definește SANE_CONFIG_DIR la „/tmp/config:”, se vor căuta (în această ordine) directoarele tmp/config, . și /etc/sane.d.
- SANE_DEBUG_MUSTEK
- Dacă biblioteca a fost compilată cu suportul de depanare
activat, această variabilă de mediu controlează
nivelul de depanare pentru acest controlor. Nivelurile mai mari de
depanare cresc cantitatea de detalii informative a ieșirii.
Valoare Descriere 0 nicio ieșire 1 afișează erorile fatale 2 afișează mesajele importante 3 afișează erorile nefatale și mesajele mai puțin importante 4 afișează toate mesajele, cu excepția celor de depanare 5 afișează toate informațiile
Exemplu: export SANE_DEBUG_MUSTEK=4
CONSULTAȚI ȘI¶
sane(7), sane-find-scanner(1), sane-scsi(5), sane-mustek_usb(5), sane-gt68xx(5), sane-plustek(5), sane-mustek_pp(5), sane-ma1509(5), scanimage(1), xscanimage(1)
/usr/share/doc/libsane/mustek/mustek.CHANGES
http://www.meier-geinitz.de/sane/mustek-backend/
AUTOR¶
David Mosberger, Andreas Czechanowski, Andreas Bolsch (extensii SE), Henning Meier-Geinitz, James Perry (600 II EP).
ERORI¶
Scanarea cu adaptoarele SCSI furnizate de Mustek este foarte lentă la rezoluții mari și zone largi de scanare.
Unele scanere (de exemplu, Paragon 1200 A3 + Pro, SE A3) au nevoie de mai multe teste.
Tabelul gamma acceptă doar 256 de culori, chiar dacă unele scanere pot face mai mult.
Informații mai detaliate despre erori sunt disponibile pe pagina principală a controlorului Mustek: http://www.meier-geinitz.de/sane/mustek-backend/.
TRADUCERE¶
Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>
Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.
Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.
13 iulie 2008 |