FALLOCATE(1) | Comenzi utilizator | FALLOCATE(1) |
NUME¶
fallocate - pre-alocă sau revocă alocarea de spațiu pentru un fișier
REZUMAT¶
fallocate [-c|-p|-z] [-o poziția] -l lungimea [-n] nume-fișier
fallocate -d [-o poziția] [-l lungimea] nume-fișier
fallocate -x [-o poziția] -l lungimea nume-fișier
DESCRIERE¶
fallocate este utilizat pentru a manipula spațiul alocat pe disc pentru un fișier, fie pentru a-i revoca alocarea, fie pentru a-l pre-aloca. În cazul sistemelor de fișiere care acceptă apelul de sistem fallocate(2), pre-alocarea se face rapid prin alocarea de blocuri și marcarea acestora ca fiind neinițializate, fără a fi nevoie să se facă In/Ieș către blocurile de date. Acest lucru este mult mai rapid decât crearea unui fișier prin umplerea acestuia cu zerouri.
Starea de ieșire returnată de fallocate este 0 în caz de succes și 1 în caz de eșec.
OPȚIUNI¶
Argumentele lungime și poziție pot fi urmate de sufixele multiplicative KiB (=1024), MiB (=1024*1024), și așa mai departe pentru GiB, TiB, PiB, EiB, ZiB și YiB („iB” este opțional, de exemplu, „K” are aceeași semnificație ca și „KiB”), sau sufixele KB (=1000), MB (=1000*1000) și așa mai departe pentru GB, TB, PB, EB, ZB și YB.
Opțiunile --collapse-range, --dig-holes, --punch-hole, și --zero-range se exclud reciproc.
-c, --collapse-range
Disponibilă începând cu Linux 3.15 pentru ext4 (numai pentru fișiere bazate pe extindere de spațiu) și XFS.
Un sistem de fișiere poate impune limitări privind precizia operației, pentru a asigura o implementare eficientă. În mod obișnuit, poziția și lungimea trebuie să fie un multiplu al dimensiunii blocului logic al sistemului de fișiere, care variază în funcție de tipul și configurația sistemului de fișiere. În cazul în care un sistem de fișiere are o astfel de cerință, operația va eșua cu eroarea EINVAL dacă această cerință este încălcată.
-d, --dig-holes
Vă puteți gândi la această opțiune ca și cum ați face un „cp --sparse” și apoi ați redenumi fișierul de destinație la cel original, fără a fi nevoie de spațiu suplimentar pe disc.
Consultați --punch-hole pentru o listă a sistemelor de fișiere acceptate.
-i, --insert-range
-l, --length lungimea
-n, --keep-size
-o, --offset poziția
-p, --punch-hole
Acceptată pentru XFS (de la Linux 2.6.38), ext4 (de la Linux 3.0), Btrfs (de la Linux 3.7), tmpfs (de la Linux 3.5) și gfs2 (de la Linux 4.16).
-v, --verbose
-x, --posix
-z, --zero-range
Punerea la zero se face în cadrul sistemului de fișiere, de preferință prin convertirea intervalului în spații nescrise. Această abordare înseamnă că intervalul specificat nu va fi eliminat fizic de pe dispozitiv (cu excepția blocurilor parțiale de la oricare dintre capetele intervalului), iar In/Ieș este (astfel) necesară doar pentru a actualiza metadatele.
Opțiunea --keep-size poate fi specificată pentru a preveni modificarea lungimii fișierului.
Disponibilă începând cu Linux 3.14 pentru ext4 (numai pentru fișiere bazate pe extindere de spațiu) și XFS.
-h, --help
-V, --version
AUTORI¶
Eric Sandeen <sandeen@redhat.com>, Karel Zak <kzak@redhat.com>
CONSULTAȚI ȘI¶
RAPORTAREA ERORILOR¶
Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al erorilor la <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.
DISPONIBILITATE¶
Comanda fallocate face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.
2025-01-09 | util-linux 2.40.3 |