table of contents
- unstable 2.40.3-1
LSBLK(8) | Administrare sistem | LSBLK(8) |
NUME¶
lsblk - listează dispozitivele bloc
REZUMAT¶
lsblk [opțiuni] [dispozitiv...]
DESCRIERE¶
lsblk listează informații despre toate dispozitivele de bloc disponibile sau despre cele specificate. Comanda lsblk citește sistemul de fișiere sysfs și db udev pentru a aduna informații. În cazul în care db udev nu este disponibilă sau lsblk este compilată fără suport udev, atunci încearcă să citească ETICHETELE, UUID-urile și tipurile de sisteme de fișiere de pe dispozitivul bloc. În acest caz, sunt necesare permisiuni de root.
În mod implicit, comanda va afișa toate dispozitivele bloc (cu excepția discurilor RAM) într-un format arborescent. Același dispozitiv poate fi repetat în arbore dacă are legătură cu alte dispozitive. Opțiunea --merge este recomandată pentru configurații mai complicate pentru a aduna grupuri de dispozitive și a descrie relații complexe N:M.
Ieșirea de tip arbore (sau matricea children[] în ieșirea JSON) este activată numai dacă coloana NAME este prezentă în ieșire sau dacă se utilizează opțiunea de linie de comandă --tree. A se vedea, de asemenea, opțiunile --nodeps și --list pentru a controla formatarea arborelui.
Ieșirea implicită, precum și ieșirea implicită din opțiuni precum --fs și --topologie, poate fi modificată. Așadar, ori de câte ori este posibil, ar trebui să evitați să utilizați ieșirile implicite în scripturile dumneavoastră. Definiți întotdeauna în mod explicit coloanele așteptate folosind --output listă-coloane și --list în mediile în care este necesară o ieșire stabilă.
Utilizați lsblk --list-columns pentru a obține o listă cu toate coloanele disponibile.
Rețineți că lsblk poate fi executată în momentul în care udev nu are încă toate informațiile despre dispozitivele adăugate sau modificate recent. În acest caz, se recomandă să se utilizeze udevadm settle înainte de lsblk pentru a se sincroniza cu udev.
Relația dintre dispozitivele de bloc și sistemele de fișiere nu este întotdeauna unu la unu. Sistemul de fișiere poate utiliza mai multe dispozitive de blocare sau același sistem de fișiere poate fi accesibil prin mai multe rute. Acesta este motivul pentru care lsblk oferă coloanele MOUNTPOINT și MOUNTPOINTS (pl.). Coloana MOUNTPOINT afișează un singur punct de montare (de obicei, ultima instanță montată a sistemului de fișiere), iar coloana MOUNTPOINTS afișează prin celule cu mai multe rânduri toate punctele de montare asociate cu dispozitivul.
OPȚIUNI¶
-A, --noempty
-a, --all
-b, --bytes
În mod implicit, unitatea în care sunt exprimate mărimile este octetul, iar prefixele unităților sunt exprimate în putere de 2^10 (1024). Abrevierile simbolurilor sunt prezentate trunchiat pentru a se obține o mai bună lizibilitate, prin prezentarea doar a primei litere a acestora; exemple: „1 KiB [en]/ 1 Kio [ro]” și „1 MiB [en] / 1 Mio [ro]" se expun ca "1 K" și respectiv "1 M", omițându-se intenționat mențiunea „iB”, care face parte din aceste abrevieri.
-H, --list-columns
-D, --discard
-d, --nodeps
-E, --dedup coloana
Cazul obișnuit de utilizare este acela de a elimina duplicarea ieșirii pe dispozitive cu mai multe rute de sistem, de exemplu prin -E WWN.
-e, --exclude listă
-f, --fs
-I, --include listă
-i, --ascii
-J, --json
-l, --list
-M, --merge
-m, --perms
-N, --nvme
-v, --virtio
-n, --noheadings
-o, --output listă
Lista implicită de coloane poate fi extinsă dacă lista este specificată în formatul +listă (de exemplu, lsblk -o +UUID).
-O, --output-all
-P, --pairs
-p, --paths
-Q, --filter expresia
Această caracteristică este EXPERIMENTALĂ. A se vedea, de asemenea, scols-filter(5). De exemplu, exclude sda și sdb, dar afișează toate celelalte ('!~' este un operator de potrivire a expresiilor regulate negative):
lsblk --filter 'NAME !~ "sd[ab]"'
--highlight expresia
--ct nume [: parametru [: funcție ]]
Dacă parametru nu este specificat, atunci contorul numără numărul de linii. Această caracteristică este EXPERIMENTALĂ. A se vedea, de asemenea, opțiunea --ct-filter.
De exemplu, --ct MyCounter:SIZE:sum va număra rezumatul pentru SIZE de pe toate liniile; și pentru a număra numărul de discuri SATA, este posibil să se folosească:
lsblk --ct-filter 'TYPE=="disk" && TRAN=="sata"' --ct "Numărul de dispozitive SATA"
--ct-filter expresia
lsblk --ct-filter 'TYPE=="part"' --ct Partitions:SIZE:sum \
--ct-filter 'TYPE=="disk"' --ct WholeDisks:SIZE:sum
-r, --raw
-S, --scsi
-s, --inverse
-T, --tree[=coloana]
-t, --topology
-o NAME,ALIGNMENT,MIN-IO,OPT-IO,PHY-SEC,LOG-SEC,ROTA,SCHED,RQ-SIZE,RA,WSAME.
-h, --help
-V, --version
-w, --width număr
-x, --sort coloana
-y, --shell
-z, --zoned
--sysroot director
STARE DE IEȘIRE¶
0
1
32
64
MEDIU¶
LSBLK_DEBUG=all
LIBBLKID_DEBUG=all
LIBMOUNT_DEBUG=all
LIBSMARTCOLS_DEBUG=all
LIBSMARTCOLS_DEBUG_PADDING=on
NOTE¶
În cazul partițiilor, unele informații (de exemplu, atributele cozii) sunt moștenite de la dispozitivul părinte.
Comanda lsblk trebuie să fie capabilă să caute fiecare dispozitiv de bloc după numerele major:minor, ceea ce se face folosind /sys/dev/block. Acest director de blocuri sysfs a apărut în nucleul 2.6.27 (octombrie 2008). În cazul în care apar probleme cu un nucleu suficient de nou, verificați dacă opțiunea CONFIG_SYSFS a fost activată în momentul compilării nucleului.
AUTORI¶
Milan Broz <gmazyland@gmail.com>, Karel Zak <kzak@redhat.com>
CONSULTAȚI ȘI¶
blkid(8), findmnt(8) ls(1), scols-filter(5)
RAPORTAREA ERORILOR¶
Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al erorilor la <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.
DISPONIBILITATE¶
Comanda lsblk face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.
2025-01-09 | util-linux 2.40.3 |