Scroll to navigation

LSLOCKS(8) Administrare sistem LSLOCKS(8)

NUME

lslocks - listează blocările sistemului local

REZUMAT

lslocks [opțiuni]

DESCRIERE

lslocks listează informații despre toate blocările de fișiere deținute în prezent într-un sistem Linux.

OPȚIUNI

-b, --bytes

Afișează dimensiunile în octeți, mai degrabă decât într-un format ușor de citit de către om.

În mod implicit, unitatea în care sunt exprimate mărimile este octetul, iar prefixele unităților sunt exprimate în putere de 2^10 (1024). Abrevierile simbolurilor sunt prezentate trunchiat pentru a se obține o mai bună lizibilitate, prin prezentarea doar a primei litere a acestora; exemple: „1 KiB [en]/ 1 Kio [ro]” și „1 MiB [en] / 1 Mio [ro]" se expun ca "1 K" și respectiv "1 M", omițându-se intenționat mențiunea „iB”, care face parte din aceste abrevieri.

-H, --list-columns

Listează coloanele disponibile, se utilizează cu --json sau --raw pentru a obține o ieșire în format care poate fi citit de către mașină.

-i, --noinaccessible

Ignoră fișierele de blocare care sunt inaccesibile pentru utilizatorul curent.

-J, --json

Utilizează formatul de ieșire JSON.

-n, --noheadings

Nu imprimă o linie de antet.

-o, --output listă

Specifică ce coloane de ieșire se vor imprima. Utilizați --help pentru a obține o listă cu toate coloanele acceptate.

Lista implicită de coloane poate fi extinsă dacă lista este specificată în formatul +listă (de exemplu, lslocks -o +BLOCKER).

--output-all

Afișează toate coloanele disponibile.

-p, --pid pid

Afișează numai blocările deținute de procesul cu acest pid.

-r, --raw

Utilizează formatul de ieșire brut.

-u, --notruncate

Nu trunchiază textul din coloane.

-h, --help

Afișează acest mesaj de ajutor și iese.

-V, --version

Afișează informațiile despre versiune și iese.

IEȘIRE

COMANDA

Numele comenzii procesului care deține blocarea.

PID

Identificatorul de proces al procesului .

TIP

Tipul de blocare; poate fi LEASE (creat cu fcntl(2)), FLOCK (creat cu flock(2)), POSIX (creat cu fcntl(2) și lockf(3)) sau OFDLCK (creat cu fcntl(2)).

DIMENSIUNE

Dimensiunea fișierului blocat.

NOD-I

Numărul nodului-i.

MAJ:MIN

Numărul dispozitivului major:minor.

MOD

Permisiunile de acces ale blocării (citire, scriere). În cazul în care procesul este blocat și așteaptă blocarea, atunci modul este postfixat cu un "*" (asterisc).

M

Dacă blocarea este obligatorie; 0 înseamnă nu (ceea ce înseamnă că blocarea este doar consultativă), 1 înseamnă da. (A se vedea fcntl(2).)

START

Poziția relativă a octetului de blocare.

END

Poziția finală a blocării.

RUTA

Ruta completă a blocării. Dacă nu se găsește niciuna sau dacă nu există permisiuni de citire a rutei, se va reveni la punctul de montare al dispozitivului și se adaugă "..." la rută. Ruta poate fi trunchiată; utilizați --notruncate pentru a obține ruta completă.

BLOCKER

PID-ul procesului care blochează blocarea.

DEȚINĂTORI

Deținătorii de blocare. Formatul deținătorului este PID,COMANDA,DESC-FIȘIER. În cazul în care o blocare este o blocare orientată spre descrierea fișierelor deschise, poate exista mai mult de un deținător pentru această blocare. A se vedea notele de mai jos.

NOTE

Comanda lslocks este menită să înlocuiască comanda lslk(8), scrisă inițial de Victor A. Abell <abe@purdue.edu> și neîntreținută din 2001.

„Procesul care deține blocajul” în cazul concesiunilor, al blocajelor FLOCK și al blocajelor OFD este un concept fals. Acestea sunt asociate cu descrierea fișierului deschis pe care sunt obținute. Cu fork(2) și/sau cmsg(3), mai multe procese pot împărți o descriere de fișier deschis. Prin urmare, procesul deținător al unei concesiuni (sau al unui blocaj) nu este determinat în mod unic. lslocks afișează cel al proceselor deținătoare în coloanele COMANDA și PID.

AUTORI

Davidlohr Bueso <dave@gnu.org>

CONSULTAȚI ȘI

flock(1), fcntl(2), lockf(3)

RAPORTAREA ERORILOR

Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al erorilor la <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.

DISPONIBILITATE

Comanda lslocks face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.

2025-01-14 util-linux 2.40.4