table of contents
SCRIPT(1) | Comenzi utilizator | SCRIPT(1) |
NUME¶
script - face o transcriere a sesiunii de terminal
REZUMAT¶
script [opțiuni] [fișier]
DESCRIERE¶
script face o transcriere a tot ceea ce se află în sesiunea de terminal. Datele terminalului sunt stocate în formă brută în fișierul jurnal, iar informațiile despre sincronizare(datele de timp) într-un alt fișier jurnal structurat (opțional). Fișierul jurnal de cronometrare este necesar pentru a reda sesiunea ulterior prin scriptreplay(1) și pentru a stoca informații suplimentare despre sesiune.
Începând cu versiunea 2.35, script suportă fluxuri multiple și permite înregistrarea intrărilor și ieșirilor în fișiere separate sau într-un singur fișier. Această versiune acceptă, de asemenea, un nou fișier de sincronizare care înregistrează informații suplimentare. Comanda scriptreplay --summary oferă apoi toate informațiile.
Dacă este dat argumentul fișier sau opțiunea --log-out fișier, script salvează dialogul în acest fișier. Dacă nu se dă un nume de fișier, dialogul este salvat în fișierul typescript.
Rețineți că înregistrarea datelor de intrare în jurnal utilizând --log-in sau --log-io poate înregistra informații sensibile din punct de vedere al securității, deoarece fișierul jurnal conține toate datele de intrare în sesiunea terminalului (de exemplu, parolele), indiferent de valoarea fanionului ECHO al terminalului.
OPȚIUNI¶
Mai jos, argumentul dimensiune poate fi urmat de sufixele multiplicative KiB (=1024), MiB (=1024*1024), și așa mai departe pentru GiB, TiB, PiB, EiB, ZiB și YiB („iB” este opțional, de exemplu, „K” are aceeași semnificație ca și „KiB”), sau sufixele KB (=1000), MB (=1000*1000) și așa mai departe pentru GB, TB, PB, EB, ZB și YB.
-a, --append
-c, --command comanda
-E, --echo când
Valoarea implicită este auto - în acest caz, ECHO este activat pentru pseudo-terminalul sclav; dacă intrarea standard curentă este un terminal, ECHO este dezactivat pentru acesta pentru a preveni „ecoul” dublu; dacă intrarea standard curentă nu este un terminal (de exemplu conductă: echo date | script), atunci menținerea activării ECHO pentru pseudo-terminalul sclav permite vizualizarea pe ecran a datelor de intrare standard și înregistrarea simultană în jurnalul sesiunii.
Rețineți că modul „never” (niciodată) afectează conținutul jurnalului de ieșire al sesiunii, deoarece datele introduse de utilizatori nu se repetă la ieșire.
-e, --return
-f, --flush
--force
-B, --log-io fișier
-I, --log-in fișier
Folosiți cu atenție această funcționalitate de înregistrare, deoarece înregistrează toate intrările, inclusiv intrările în cazul în care terminalul a dezactivat fanionul ECHO (de exemplu, intrările de parole).
-O, --log-out fișier
-T, --log-timing fișier
-m, --logging-format format
Formatul clasic
*Formatul avansat (multi-flux)
-o, --output-limit dimensiunea
-q, --quiet
-t[fișier], --timing[=fișier]
-h, --help
-V, --version
SEMNALE¶
La primirea semnalului SIGUSR1, script golește imediat fișierele de ieșire.
MEDIU¶
Următoarea variabilă de mediu este utilizată de script:
SHELL
NOTE¶
Scriptul se termină atunci când shell-ul bifurcat iese (un control-D pentru shell-ul Bourne (sh(1p)), și exit, logout sau control-d (dacă ignoreeof nu este activat) pentru C-shell, csh(1)).
Anumite comenzi interactive, cum ar fi vi(1), generează deșeuri în fișierul de transcriere(typescript). script funcționează cel mai bine cu comenzi care nu manipulează ecranul, rezultatele sunt menite să emuleze o copie exactă a unui terminal.
Nu se recomandă rularea de script în shell-uri non-interactive. Shell-ul interior al script este întotdeauna interactiv, ceea ce ar putea duce la rezultate neașteptate. Dacă utilizați script în fișierul de inițializare a shell-ului, trebuie să evitați intrarea într-o buclă infinită. Puteți utiliza, de exemplu, fișierul .profile, care este citit numai de shell-urile de autentificare:
if test -t 0 ; then
script
exit fi
De asemenea, ar trebui să evitați utilizarea lui script în conductele de comandă, deoarece script poate citi mai multe date de intrare decât v-ați aștepta.
ISTORIC¶
Comanda script a apărut în 3.0BSD.
ERORI¶
script plasează totul în fișierul jurnal, inclusiv salturile de linie și spațiile înapoi.. Nu este ceea ce se așteaptă un utilizator naiv.
script este conceput în primul rând pentru sesiuni interactive de terminal. Atunci când intrarea standard nu este un terminal (de exemplu: echo foo | script), atunci sesiunea se poate bloca, deoarece shell-ului interactiv din cadrul sesiunii de script îi lipsește EOF, iar script nu știe când să închidă sesiunea. Pentru mai multe informații, consultați secțiunea NOTE.
CONSULTAȚI ȘI¶
csh(1) (pentru mecanismul istoric), scriptreplay(1), scriptlive(1)
RAPORTAREA ERORILOR¶
Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al erorilor la <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.
DISPONIBILITATE¶
Comanda script face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.
2025-01-14 | util-linux 2.40.4 |