Scroll to navigation

PACMAN.CONF(5) Manualul Pacman PACMAN.CONF(5)

NUME

pacman.conf - fișier de configurare a administratorului de pachete «pacman»

SINOPSIS

/etc/pacman.conf

DESCRIERE

«pacman», folosind libalpm(3), va încerca să citească „pacman.conf” de fiecare dată când este invocat. Acest fișier de configurare este împărțit în secțiuni sau depozite. Fiecare secțiune definește un depozit de pachete pe care «pacman» îl poate folosi atunci când caută pachete în modul --sync. Excepție face secțiunea „options”, care definește opțiunile globale.

Comentariile sunt acceptate numai dacă se începe o linie cu simbolul hash (#). Comentariile nu pot începe în mijlocul unei linii.

EXEMPLU

#
# pacman.conf
#
[options]
NoUpgrade = etc/passwd etc/group etc/shadow
NoUpgrade = etc/fstab
[core]
Include = /etc/pacman.d/core
[custom]
Server = file:///home/pkgs


Notă

Fiecare directivă trebuie să fie scrisă de forma: „NoUpgrade”, adică, cuvintele încep cu majusculă urmată de minuscule, iar cuvintele se scriu fără spații sau alte caractere între ele. Dacă nu se respectă cazul, directiva nu va fi recunoscută. De exemplu, noupgrade sau NOUPGRADE nu va funcționa.

OPȚIUNI

RootDir = /ruta/către/directorul-rădăcină

Stabilește directorul rădăcină implicit în care pacman va instala. Această opțiune este utilizată dacă doriți să instalați un pachet pe o partiție montată temporar, care este „deținută” de un alt sistem, sau pentru o instalare chroot. NOTĂ: Dacă ruta bazei de date sau a fișierului jurnal nu sunt specificate nici în linia de comandă, nici în pacman.conf(5), locația lor implicită va fi în interiorul acestei rute rădăcină.

DBPath = /ruta/către/directorul-bazei_de_date

Suprascrie locația implicită a directorului bazei de date. Valoarea implicită este /var/lib/pacman/. Majoritatea utilizatorilor nu vor avea nevoie să definească această opțiune. NOTĂ: dacă este specificată, aceasta este o rută absolută, iar ruta rădăcinii nu este preadăugată automat.

CacheDir = /ruta/către/directorul-cache

Suprascrie locația implicită a directorului cache al pachetelor. Valoarea implicită este /var/cache/pacman/pkg/. Pot fi specificate mai multe directoare de cache, iar acestea sunt încercate în ordinea în care sunt listate în fișierul de configurare. Dacă un fișier nu se găsește în niciun director cache, acesta va fi descărcat în primul director cache cu acces la scriere. NOTĂ: aceasta este o rută absolută, ruta rădăcinii nu este preadăugată automat.

HookDir = /ruta/către/directorul-hook

Adaugă directoare pentru a căuta cârlige alpm în plus față de directorul de cârlige de sistem (/usr/share/libalpm/hooks/). Valoarea implicită este /etc/pacman.d/hooks. Pot fi specificate mai multe directoare, cârligele din directoarele ulterioare având prioritate față de cele din directoarele anterioare. NOTĂ: aceasta este o rută absolută, ruta rădăcinii nu este preadăugată automat. Pentru mai multe informații despre cârligele alpm, consultați alpm-hooks(5).

GPGDir = /ruta/către/directorul-gpg

Suprascrie locația implicită a directorului care conține fișierele de configurare pentru GnuPG. Valoarea implicită este /etc/pacman.d/gnupg/. Acest director ar trebui să conțină două fișiere: „pubring.gpg” și „trustdb.gpg”. „pubring.gpg” conține cheile publice ale tuturor împachetatorilor. „trustdb.gpg” conține o așa-numită bază de date de încredere, care specifică faptul că aceste chei sunt autentice și de încredere. NOTĂ: aceasta este o rută absolută, ruta rădăcină nu este preadăugată automat.

LogFile = /ruta/către/directorul-jurnal

Suprascrie locația implicită a fișierului de jurnal «pacman». Valoarea implicită este /var/log/pacman.log. Aceasta este o rută absolută, iar directorul rădăcină nu este preadăugat.

HoldPkg = pachet ...

Dacă un utilizator încearcă să --remove un pachet care este listat în HoldPkg, pacman va cere confirmare înainte de a continua. Sunt permise modelele globale de tip Shell.

IgnorePkg = pachet ...

Îi indică lui pacman să ignore orice actualizări pentru acest pachet atunci când efectuează un --sysupgrade. Sunt permise modelele globale de tip Shell.

IgnoreGroup = grup ...

Îi indică lui pacman să ignore orice actualizări pentru toate pachetele din acest grup atunci când efectuează un --sysupgrade. Sunt permise modelele globale de tip Shell.

Include = /ruta/către/fișierul_de_configurare

Includeți un alt fișier de configurare. Acest fișier poate include depozite sau opțiuni generale de configurare. Caracterele joker din rutele specificate vor fi extinse pe baza regulilor glob(7).

Architecture = auto &| i686 &| x86_64 | ...

Dacă este definită, pacman va permite instalarea doar a pachetelor cu arhitecturile date (de exemplu i686, x86_64, etc). Valoarea specială auto va folosi arhitectura sistemului, furnizată prin «uname -m». Dacă nu este definită, nu se face nicio verificare a arhitecturii. NOTĂ: Pachetele cu arhitectura specială any pot fi instalate oricând, deoarece sunt menite să fie independente de arhitectură.

XferCommand = /ruta/către/comanda %u

Dacă este definită, un program extern va fi utilizat pentru a descărca toate fișierele de la distanță. Toate instanțele de %u vor fi înlocuite cu URL-ul de descărcare. Dacă este prezentă, instanțele de %o vor fi înlocuite cu numele de fișier local, plus o extensie „&.part”, care permite programelor precum «wget» să facă reluări de fișiere în mod corespunzător.

Această opțiune este utilă pentru utilizatorii care întâmpină probleme cu suportul HTTP/FTP încorporat sau care au nevoie de suportul proxy mai avansat care vine cu instrumente precum «wget».

NoUpgrade = fișier ...

Toate fișierele listate cu o directivă NoUpgrade nu vor fi atinse niciodată în timpul instalării/actualizării unui pachet, iar noile fișiere vor fi instalate cu extensia .pacnew. Aceste fișiere se referă la fișiere din arhiva pachetului, deci nu includeți bara oblică din față (RootDir) atunci când le specificați. Modelele globale de tip Shell sunt permise. Este posibilă inversarea corespondențelor prin adăugarea unui fișier cu semnul exclamării. Fișierele inversate vor avea ca rezultat faptul că fișierele aflate anterior pe lista neagră vor fi din nou pe lista albă. Potrivirile ulterioare le vor anula pe cele anterioare. Un semn de exclamare sau o bară oblică inversă literală trebuie să fie eludate.

NoExtract = fișier ...

Toate fișierele listate cu o directivă NoExtract nu vor fi niciodată extrase dintr-un pachet în sistemul de fișiere. Acest lucru poate fi util atunci când nu doriți ca o parte a unui pachet să fie instalată. De exemplu, dacă rădăcina httpd utilizează un index.php, atunci nu doriți ca fișierul index.html să fie extras din pachetul apache. Aceste fișiere se referă la fișiere din arhiva pachetului, deci nu includeți bara oblică din față (RootDir) atunci când le specificați. Modelele globale de tip Shell sunt permise. Este posibilă inversarea corespondențelor prin adăugarea unui fișier cu semnul exclamării. Fișierele inversate vor avea ca rezultat faptul că fișierele aflate anterior pe lista neagră vor fi din nou pe lista albă. Potrivirile ulterioare le vor anula pe cele anterioare. Un semn de exclamare sau o bară oblică inversă literală trebuie să fie eludate.

CleanMethod = KeepInstalled &| KeepCurrent

Dacă este stabilită la KeepInstalled (valoarea implicită), operația -Sc va curăța pachetele care nu mai sunt instalate (nu mai sunt prezente în baza de date locală). Dacă este stabilită la KeepCurrent, -Sc va curăța pachetele depășite (care nu sunt prezente în nicio bază de date de sincronizare). Cel de-al doilea comportament este util atunci când memoria cache a pachetelor este partajată între mai multe mașini, unde bazele de date locale sunt de obicei diferite, dar bazele de date de sincronizare utilizate pot fi aceleași. Dacă sunt specificate ambele valori, pachetele sunt curățate numai dacă nu sunt instalate local și nu sunt prezente în nicio bază de date de sincronizare cunoscută.

SigLevel = ...

Stabilește nivelul implicit de verificare a semnăturii. Pentru mai multe informații, consultați Verificarea semnăturilor pachetelor și bazelor de date de mai jos.

LocalFileSigLevel = ...

Stabilește nivelul de verificare a semnăturii pentru instalarea pachetelor utilizând operația „-U” pe un fișier local. Folosește valoarea din SigLevel ca valoare implicită.

RemoteFileSigLevel = ...

Stabilește nivelul de verificare a semnăturii pentru instalarea pachetelor utilizând operația „-U” pe un fișier la distanță URL. Folosește valoarea din SigLevel ca valoare implicită.

UseSyslog

Înregistrează mesajele de acțiune prin syslog(). Aceasta va introduce intrări de jurnal în /var/log/messages sau echivalent.

Color

Activează automat culorile doar atunci când ieșirea pacman este pe un tty.

NoProgressBar

Dezactivează barele de progres. Acest lucru este util pentru terminalele care nu acceptă caractere de eludare.

CheckSpace

Efectuează o verificare aproximativă a spațiului disponibil pe disc înainte de instalarea pachetelor.

VerbosePkgLists

Afișează numele, versiunea și dimensiunea pachetelor țintă formatate sub formă de tabel pentru operațiile de actualizare, sincronizare și eliminare.

DisableDownloadTimeout

Dezactivează valorile implicite pentru limita de viteză redusă și expirarea timpului de așteptare la descărcări. Utilizați această opțiune dacă aveți probleme la descărcarea fișierelor cu proxy și/sau poartă de acces de securitate.

ParallelDownloads = ...

Specifică numărul de fluxuri de descărcări simultane. Valoarea trebuie să fie un număr întreg pozitiv. Dacă această opțiune de configurare nu este setată, atunci se utilizează un singur flux de descărcare (adică descărcările se efectuează secvențial).

SECȚIUNI ALE DEPOZITULUI

Fiecare secțiune a depozitului definește un nume de secțiune și cel puțin o locație în care pot fi găsite pachetele. Numele secțiunii este definit de șirul de caractere între paranteze drepte (cele două de mai sus sunt core și custom). Numele depozitelor trebuie să fie unice, iar numele local este rezervat pentru baza de date a pachetelor instalate. Locațiile sunt definite cu directiva Server și urmează o structură de denumire URL. Dacă doriți să utilizați un director local, puteți specifica drumul complet cu un prefix „file://” așa cum se arată mai sus.

Un mod obișnuit de a defini locațiile pentru bazele de date utilizează directiva Include. Pentru fiecare depozit definit în fișierul de configurare, o singură directivă Include poate conține un fișier care enumeră serverele pentru depozitul respectiv.

[core]
# utilizează mai întâi acest server
Server = ftp://ftp.archlinux.org/$repo/os/$arch
# utilizează în continuare serverele definite în lista de oglinzi de mai jos
Include = {sysconfdir}/pacman.d/mirrorlist

Ordinea depozitelor din fișierele de configurare contează; depozitele listate primele vor avea prioritate față de cele listate mai târziu în fișier atunci când pachetele din două depozite au nume identice, indiferent de numărul versiunii.

Include = ruta

Include un alt fișier de configurare. Acest fișier poate include depozite sau opțiuni generale de configurare. Caracterele joker din rutele specificate vor fi extinse pe baza regulilor glob(7).

Server = url

O adresă URL completă către o locație în care pot fi găsite baza de date, pachetele și semnăturile (dacă sunt disponibile) pentru acest depozit.

În timpul analizei, pacman va defini variabila $repo cu numele secțiunii curente. Acest lucru este adesea utilizat în fișierele specificate cu ajutorul directivei Include, astfel încât toate depozitele să poată utiliza același fișier oglindă. pacman definește, de asemenea, variabila $arch la prima (sau singura) valoare a opțiunii Architecture, astfel încât același fișier oglindă poate fi utilizat chiar și pentru arhitecturi diferite.

SigLevel = ...

Stabilește nivelul de verificare a semnăturii pentru acest depozit. Pentru mai multe informații, consultați secțiunea Verificarea semnăturilor pachetelor și bazelor de date, de mai jos.

Usage = ...

Stabilește nivelul de utilizare pentru acest depozit. Această opțiune acceptă o listă de subopțiuni care trebuie să fie cel puțin una dintre următoarele:

Sync

Activează actualizările pentru acest depozit.

Search

Activează căutarea în acest depozit.

Install

Activează instalarea pachetelor din acest depozit în timpul unei operații --sync.

Upgrade

Permite ca acest depozit să fie o sursă validă de pachete atunci când se efectuează o operație --sysupgrade.

All

Activează toate caracteristicile de mai sus pentru depozit. Aceasta este subopțiunea implicită dacă nu este specificată.

Rețineți că un depozit activat poate fi operat în mod explicit, indiferent de nivelul de utilizare stabilit.

VERIFICAREA SEMNĂTURII PACHETELOR ȘI A BAZELOR DE DATE

Directiva SigLevel este valabilă atât în secțiunile [options], cât și în secțiunile depozit&. Dacă este utilizată în [options], aceasta stabilește o valoare implicită pentru orice depozit care nu oferă această configurare.

•Dacă este stabilită la Never, nu va avea loc nicio verificare a semnăturilor.

•Dacă este stabilită la Optional , semnăturile vor fi verificate atunci când sunt prezente, dar bazele de date și pachetele nesemnate vor fi, de asemenea, acceptate.

•Dacă este stabilită la Required, semnăturile vor fi necesare pentru toate pachetele și bazele de date.

Alternativ, puteți obține un control mai fin prin combinarea unora dintre opțiunile și prefixele descrise mai jos. Toate opțiunile dintr-un fișier de configurare sunt procesate de sus în jos, de la stânga la dreapta, unde opțiunile ulterioare le înlocuiesc și/sau le completează pe cele anterioare. Dacă SigLevel este specificat într-o secțiune a depozitului, valoarea inițială este cea din secțiunea [options] sau valoarea implicită a sistemului, așa cum se arată mai jos, dacă nu este specificată.

Opțiunile sunt împărțite în două grupe principale, descrise mai jos. Termenii utilizați, cum ar fi „marginally trusted” sunt termeni utilizați de GnuPG, pentru mai multe informații vă rugăm să consultați gpg(1).

Când să se verifice

Aceste opțiuni controlează dacă și când trebuie să aibă loc verificarea semnăturilor.

Never

Orice verificare a semnăturilor este suprimată, chiar dacă semnăturile sunt prezente.

Optional (implicit)

Semnăturile se verifică dacă sunt prezente; absența unei semnături nu constituie o eroare. O semnătură nevalidă este o eroare fatală, la fel ca și o semnătură de la o cheie care nu se află în inelul de chei.

Required

Semnăturile sunt obligatorii; absența unei semnături sau o semnătură nevalidă reprezintă o eroare fatală, la fel ca și o semnătură de la o cheie care nu se află în inelul de chei.

Ce este permis

Aceste opțiuni controlează ce semnături sunt considerate admisibile. Rețineți că niciuna dintre aceste opțiuni nu permite acceptarea semnăturilor nevalide sau expirate, sau a celor de la chei revocate.

TrustedOnly (implicit)

În cazul în care o semnătură este verificată, aceasta trebuie să se afle în inelul de chei și să fie de încredere deplină (fully trusted); încrederea marginală (marginal trust) nu îndeplinește acest criteriu.

TrustAll

În cazul în care o semnătură este verificată, aceasta trebuie să se afle în breloc, dar nu este necesar să i se atribuie un nivel de încredere (de exemplu, încredere necunoscută sau marginală).

Opțiunile din ambele grupe pot fi prefixate suplimentar cu Package sau Database, ceea ce le va face să aibă efect numai asupra tipului de obiect specificat. De exemplu, PackageTrustAll ar permite semnături cu nivel de încredere marginal și necunoscut pentru pachete.

Valoarea implicită integrată este următoarea:

SigLevel = Optional TrustedOnly

FOLOSIND PROPRIUL DEPOZIT

Dacă aveți numeroase pachete proprii personalizate, este adesea mai ușor să generați propriul depozit local personalizat decât să le instalați pe toate cu opțiunea --upgrade. Tot ce trebuie să faceți este să generați o bază de date comprimată a pachetelor în directorul cu aceste pachete, astfel încât pacman să o poată găsi atunci când este rulat cu --refresh.

repo-add /home/pkgs/proprii.db.tar.gz /home/pkgs/*.pkg.tar.gz

Comanda de mai sus va genera o bază de date comprimată numită /home/pkgs/proprii.db.tar.gz. Rețineți că baza de date trebuie să aibă forma definită în fișierul de configurare, iar {ext} este un tip de comprimare valid, așa cum este documentat în repo-add(8). Asta este! Acum configurați secțiunea personalizată în fișierul de configurare, așa cum se arată în exemplul de configurare de mai sus. pacman va utiliza acum depozitul de pachete. Dacă adăugați noi pachete în depozit, nu uitați să generați din nou baza de date și să folosiți opțiunea --refresh a lui pacman.

Pentru mai multe informații despre comanda «repo-add», consultați «repo-add --help» sau repo-add(8).

CONSULTAȚI ȘI

pacman(8), libalpm(3)

Consultați situl web pacman la https://archlinux.org/pacman/ pentru informații actuale despre «pacman» și instrumentele sale conexe.

ERORI

Hibe (erori)? Glumiți; nu există erori în acest software. Dar dacă se întâmplă să apară greșeli, trimiteți un raport de eroare cu cât mai multe detalii posibil la sistemul de urmărire a erorilor al Arch Linux (Arch Linux Bug Tracker) din secțiunea Pacman.

AUTORI

Responsabilii actuali:

•Allan McRae <allan@archlinux.org>

•Andrew Gregory <andrew.gregory.8@gmail.com>

•Eli Schwartz <eschwartz@archlinux.org>

•Morgan Adamiec <morganamilo@archlinux.org>

Contribuitori importanți din trecut:

•Judd Vinet <jvinet@zeroflux.org>

•Aurelien Foret <aurelien@archlinux.org>

•Aaron Griffin <aaron@archlinux.org>

•Dan McGee <dan@archlinux.org>

•Xavier Chantry <shiningxc@gmail.com>

•Nagy Gabor <ngaba@bibl.u-szeged.hu>

•Dave Reisner <dreisner@archlinux.org>

Pentru contribuitori suplimentari, folosiți «git shortlog -s» în depozitul .git pacman.

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

21 noiembrie 2022 Pacman 6.0.2