Scroll to navigation

APT-LISTCHANGES(1) Debian APT-LISTCHANGES(1)

NUME

apt-listchanges - Afișează noile intrări din jurnalul de modificări al arhivelor de pachete Debian

REZUMAT

apt-listchanges [[opțiuni...]] {[--apt] | [pachet.deb...]}

DESCRIERE

apt-listchanges este un instrument care arată ce a fost modificat într-o nouă versiune a unui pachet Debian, în comparație cu versiunea instalată în prezent pe sistem.

Acesta face acest lucru prin extragerea intrărilor relevante atât din fișierul NEWS.Debian, cât și din fișierul changelog[.Debian], care se găsesc de obicei în /usr/share/doc/pachet, din arhivele de pachete Debian.

Vă rugăm să rețineți că, în instalarea implicită, dacă apt-listchanges este rulată în timpul actualizărilor ca un plugin APT, aceasta afișează numai intrările NEWS.Debian. Acest lucru poate fi schimbat cu ajutorul opțiunii --which.

Dacă sunt afișate intrările din jurnalul de modificări și pachetul nu conține fișierul changelog[.Debian], apt-listchanges apelează comanda apt-get changelog pentru a descărca jurnalul de modificări din rețea. Acest comportament poate fi dezactivat cu opțiunea --no-network.

Având ca argumente un set de nume de fișiere (sau citite de la «apt» atunci când se folosește opțiunea --apt), apt-listchanges va scana fișierele (se presupune că sunt arhive de pachete Debian) pentru intrările relevante din jurnalul de modificări și le va afișa pe toate într-un rezumat grupat în funcție de pachetul sursă. Grupurile sunt ordonate în funcție de urgența celei mai urgente modificări și apoi după numele pachetului. Modificările din cadrul fiecărui grup de pachete sunt afișate în ordinea apariției lor în fișierele de jurnal de modificări „changelog”, adică începând de la cea mai recentă spre cea mai veche; opțiunea --reverse poate fi utilizată pentru a modifica această ordine.

OPȚIUNI

apt-listchanges oferă următoarele opțiuni pentru a-i controla comportamentul. Cele mai multe dintre ele au intrări echivalente în fișierul de configurare, consultați „FIȘIERUL DE CONFIGURARE” de mai jos pentru detalii.

--apt

Citește numele fișierelor dintr-o conductă cu un format special (așa cum este furnizat de apt), mai degrabă decât din argumentele din linia de comandă, și respectă anumite opțiuni specifice apt din fișierul de configurare. Această conductă trebuie să fie în formatul „versiunea 2”, specificat în configurația apt.

-v, --verbose

Afișează informații suplimentare (de obicei nedorite). De exemplu, afișează un mesaj atunci când trebuie instalat un pachet cu aceeași versiune sau cu o versiune mai veche sau atunci când un pachet trebuie instalat pentru prima dată.

-f, --frontend

Selectează interfața care urmează să fie utilizată pentru a afișa informațiile pentru utilizator. Interfețele disponibile în prezent sunt:

„pager” - (paginator)

Utilizează comanda sensible-pager(1) pentru a afișa ieșirea. Comanda utilizează variabila de mediu PAGER pentru a alege paginatorul preferat. Opțiunea „pager” poate fi specificată în fișierul de configurare pentru a selecta un paginator specific pentru utilizarea cu «apt-listchanges».

„browser” - (navigator)

Afișează un jurnal de modificări în format HTML cu hiperlegături pentru erori și adrese de e-mail folosind comanda sensible-browser(1) care examinează variabila de mediu BROWSER pentru a alege navigatorul preferat. Opțiunea „browser” poate fi specificată în fișierul de configurare pentru a selecta un navigator specific pentru a fi utilizat cu «apt-listchanges».

„xterm-pager” - (paginator-xterm)

Folosește paginatorul dvs. preferat pentru a afișa ieșirea, dar face acest lucru într-un xterm (folosind alternativa x-terminal-emulator) în fundal. Acest lucru vă permite să continuați actualizarea, dacă doriți, și să continuați să răsfoiți jurnalele de modificări. Puteți schimba emulatorul de terminal care va fi utilizat cu opțiunea de configurare „xterm”.

„xterm-browser” - (navigator-xterm)

Combinația logică dintre „xterm-pager” și „browser”. Este adecvată numai pentru navigatoarele în modul text.

„text”

Afișează rezultatul la ieșirea standard, fără pauze.

„syslog” - (jurnalizare în «syslog»)

Transferă rezultatul de la ieșire către «syslog». Se recomandă dezactivarea opțiunii „titled” (de titrare)

„log” - (jurnalizare în fișierul indicat)

Adaugă ieșirea la un fișier jurnal, cu un proces de filtrare opțional. Se recomandă dezactivarea opțiunii „titled” (de titrare).

„mail” - (jurnalizare la adresa indicată)

Trimite corespondența (rezultatul de la ieșire) la adresa specificată cu „--email-address” și nu afișează jurnalele de modificări.

„gtk”

Creează o fereastră gtk pentru a afișa jurnalele de modificări. Necesită ca pachetul „python3-gi” să fie instalat.

niciuna

Nu face nimic. Poate fi folosită pentru a împiedica rularea «apt-listchanges» atunci când este configurată să ruleze automat din «apt».

Vă rugăm să rețineți că «apt-listchanges» va încerca să treacă la un utilizator neprivilegiat înainte de a genera comenzi în interfețele „browser”, „xterm-browser” și „xterm-pager”. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică în prezent la interfața „pager”. A se vedea, de asemenea, „VARIABILE DE MEDIU” de mai jos.

--hide

Pentru interfețele care permit acest lucru (în prezent doar „gtk”), ascunde fereastra în mod implicit.

--email-address=adresa

În plus față de afișare, trimite prin poșta electronică o copie a datelor din jurnalul de modificări la adresa specificată. Pentru a trimite prin poștă numai intrările din jurnalul de modificări, utilizați această opțiune cu interfața specială „mail”.

--email-format={text|html}

Dacă trimiterea de copii prin serviciul de poștă electronică este activată (a se vedea --email-address de mai sus), această opțiune selectează dacă mesajul trebuie trimis sub forma unui text simplu (care este comportamentul implicit) sau sub formă de date html cu legături pe care se poate da clic, ceea ce ar putea fi mai convenabil pentru persoanele care folosesc clienți de poștă electronică grafici.

-c, --confirm

După ce au fost afișate jurnalele de modificări, întreabă utilizatorul dacă dorește sau nu să continue. În cazul în care utilizatorul alege să nu continue, va fi returnată o stare de ieșire diferită de zero, iar «apt» va fi întrerupt.

-a, --show-all

În loc să încerce să afișeze intrările din jurnalul de modificări care sunt mai noi decât versiunea instalată în prezent a pachetului, afișează pur și simplu toate intrările din jurnalul de modificări pentru toate pachetele. Acest lucru este util pentru a vizualiza întregul jurnal de modificări al unui pachet .deb înainte de a-l extrage.

-n, --no-network

În cazurile rare în care un pachet binar (sau mai precis: niciunul dintre pachetele binare construite din același pachet sursă care sunt procesate împreună ca grup) nu conține un fișier „changelog”, apt-listchanges execută în mod implicit apt-get changelog pentru a descărca jurnalele de modificări de la serverele din rețea, furnizate de obicei de distribuția sistemului de operare. Această opțiune va dezactiva acest comportament, ceea ce ar putea fi util, de exemplu, pentru sistemele aflate în spatele unui paravan de protecție (firewall).

--save-seen=fișier

Această opțiune va face ca «apt-listchanges» să țină evidența ultimei versiuni a unui pachet pentru care au fost afișate jurnalele de modificări, pentru a evita afișarea din nou a acelorași jurnale de modificări într-o apelare viitoare. Baza de date este stocată în fișierul numit. Specificați „none” pentru a dezactiva această caracteristică.

--dump-seen

Afișează conținutul bazei de date „seen” (jurnale de modificări văzute) la ieșirea standard sub forma unei liste de linii compuse din numele pachetului sursă și cea mai recentă versiune „seen” a acestuia, separate prin spațiu. Această opțiune necesită cunoașterea rutei către baza de date „seen”: vă rugăm să o specificați fie folosind opțiunea --save-seen, fie să treceți opțiunea --profile=apt pentru ca aceasta să fie citită din fișierul de configurare.

--since=versiunea

Această opțiune va face ca «apt-listchanges» să afișeze intrările mai recente decât versiunea specificată. Cu această opțiune, singurul alt argument pe care îl puteți trece este ruta către un fișier .deb.

--latest=N

Această opțiune va face ca «apt-listchanges» să afișeze doar cele mai recente N intrări.

--which={news|changelogs|both}

Această opțiune selectează dacă trebuie afișate știrile (din NEWS.Debian și altele), jurnalele de modificări (din changelog.Debian și altele) („changelogs”) sau ambele („both”). Valoarea implicită a opțiunii este de a afișa doar noutățile („news”) atunci când se execută ca un plugin APT sau ambele („both”) în caz contrar.

--help

Afișează informații despre sintaxa liniei de comandă.

-h, --headers

Aceste opțiuni vor face ca «apt-listchanges» să insereze un antet înaintea jurnalului de modificări al fiecărui pachet, indicând numele pachetului și numele pachetelor binare care sunt actualizate (dacă există mai mult de unul sau dacă diferă de numele pachetului sursă).

--debug

Afișează unele informații de depanare.

--profile=nume

Selectează un profil de opțiune. nume corespunde unei secțiuni din /etc/apt/listchanges.conf. Valoarea implicită atunci când este invocată din «apt» este „apt”, iar în caz contrar „cmdline”.

--log=fișier

Selectează fișierul adăugat de către interfața log. Valoarea implicită este /var/log/apt/listchanges.log. Opțiunea de comandă „filter” poate fi utilizată pentru a modifica ieșirea înainte de a fi anexată la fișierul jurnal. Vă rugăm să vă asigurați că ați configurat rotația jurnalului pentru acest fișier.

--filter=comanda

Selectează comanda utilizată pentru a filtra ieșirea înainte ca aceasta să fie adăugată la fișierul jurnal de către interfața log. Intrarea standard va primi ieșirea comenzii apt-listchanges, iar ieșirea standard va fi adăugată la fișierul jurnal. Separați argumentele cu spații și puneți între ghilimele argumentele care conțin spații. Comanda nu va fi executată cu ajutorul shell-ului decât dacă acesta este inclus în comandă: sh -c 'date ; cat'

--reverse

Afișează intrările din jurnalul de modificări în ordine inversă.

--ignore-apt-assume, --ignore-debian-frontend

Dezactivează forțarea interfeței neinteractive în unele dintre cazurile descrise în secțiunea "SUBSTITUIREA AUTOMATĂ A INTERFEȚEI" de mai jos.

--titled, --untitled

Activează sau dezactivează titlul de la începutul rezultatului.

--select-frontend

Selectează interfața în mod interactiv. Această opțiune este în principal pentru testare, vă rugăm să nu o utilizați.

SUBSTITUIREA AUTOMATĂ A INTERFEȚEI

Pentru o mai bună integrare cu instrumentele existente de gestionare a pachetelor, apt-listchanges încearcă să detecteze dacă actualizările de pachete se fac într-un mod non-interactiv și își schimbă automat interfața în „text” atunci când oricare dintre următoarele condiții este îndeplinită:

•ieșirea standard nu este conectată la un terminal;

•opțiunea --quiet (-q) este pasată comenzii apt-get(8) (sau comenzii aptitude(8)); rețineți totuși că, atunci când opțiunea este utilizată de mai multe ori, «apt-listchanges» comută interfața la „mail”;

•opțiunea --assume-yes (-y) este pasată comenzii apt-get(8);

•variabila de mediu DEBIAN_FRONTEND este definită ca „noninteractive”, și variabila de mediu APT_LISTCHANGES_FRONTEND nu este definită.

În scopul compatibilității cu versiunile anterioare, ultimele două verificări de mai sus pot fi dezactivate fie prin intrările din fișierul de configurare „ignore_apt_assume=true” sau „ignore_debian_frontend=true” (a se vedea „FIȘIERUL DE CONFIGURARE” de mai jos), fie prin utilizarea opțiunilor din linia de comandă: --ignore-apt-assume sau --ignore-debian-frontend.

Rețineți, de asemenea, că interfața „mail” este deja una neinteractivă, astfel încât nu este niciodată comutată la interfața „text”.

În plus, apt-listchanges suprascrie interfețele bazate pe X11 („gtk”, „xterm-pager”, „xterm-browser”) cu „pager” (sau „browser” în cazul lui „xterm-browser”) atunci când variabila de mediu DISPLAY nu este definită.

Vă rugăm să rețineți că aceste interfețe silențioase nu fac obiectul substituirilor: „syslog” și „log”.

FIȘIER DE CONFIGURARE

apt-listchanges își citește configurația din /etc/apt/listchanges.conf. Fișierul este format din secțiuni cu nume cuprinse între paranteze drepte. Fiecare secțiune trebuie să conțină linii în formatul cheie=valoare. Liniile care încep cu semnul „#” sunt tratate ca fiind comentarii și sunt ignorate. Fișierele cu numele nume.conf din directorul /etc/apt/listchanges.conf.d sunt, de asemenea, citite în același mod și înlocuiesc valorile stabilite în fișierul de configurare principal.

Secțiune este un nume de profil care poate fi utilizat ca parametru al opțiunii --profile.

Configurația secțiunii „apt” poate fi gestionată de debconf(7), iar majoritatea parametrilor de acolo pot fi modificați cu ajutorul comenzii dpkg-reconfigure apt-listchanges.

Cheie este un nume al unei anumite opțiuni de linie de comandă (cu excepția --apt, --profile, --help) cu cratimele inițiale eliminate, iar cratimele rămase traduse în caractere de subliniere, de exemplu: „email_format” sau „save_seen”.

Valoare reprezintă valoarea opțiunii corespunzătoare. Pentru opțiunile din linia de comandă care nu acceptă argumente, cum ar fi „confirm” sau „headers”, valoarea valoare trebuie să fie fixată fie la „1", „yes”, „true” sau „on” pentru a activa opțiunea, fie la „0”, „no”, „false” sau „off” pentru a o dezactiva.

În plus, cheia poate fi unul dintre următoarele cuvinte cheie: „browser”, „pager” sau „xterm”. valoarea unei astfel de intrări de configurare ar trebui să fie numele unei comenzi adecvate, urmată eventual de argumentele acesteia, de exemplu: «pager=less -R».

Exemplu 1. Exemplu de fișier de configurare

[cmdline]
frontend=pager
[apt]
frontend=xterm-pager
email_address=root
confirm=1
[custom]
frontend=browser
browser=mozilla

Fișierul de configurare de mai sus specifică faptul că, în modul linie de comandă, interfața implicită trebuie să fie „pager”. În modul apt, interfața „xterm-pager” este cea implicită, o copie a jurnalelor de modificări (dacă există) trebuie trimisă prin poșta electronică către root, iar «apt-listchanges» trebuie să ceară confirmarea. Dacă «apt-listchanges» este apelat cu „--profile=custom”, se va folosi interfața „browser” și se va invoca «mozilla».

VARIABILE DE MEDIU

APT_LISTCHANGES_FRONTEND

Interfața ce va fi utilizată.

APT_LISTCHANGES_USER, SUDO_USER, USERNAME

Valoarea primei variabile existente a variabilelor de mai sus va fi utilizată ca nume de utilizator la care se va trece atunci când se execută comenzi generate de interfețele „browser”, „xterm-browser” și „xterm-pager” dacă apt-listchanges este inițiată de un utilizator privilegiat.

DEBIAN_FRONTEND

Dacă este fixată la „noninteractive”, atunci poate forța apt-listchanges să utilizeze o interfață non-interactivă, a se vedea secțiunea "SUBSTITUIREA AUTOMATĂ A INTERFEȚEI" pentru detalii.

BROWSER

Utilizată de interfața „browser”, trebuie să fie configurată la o comandă care așteaptă un fișier: adresa URL a unui fișier HTML care urmează să fie afișat.

PAGER

Paginatorul ce va fi utilizat pentru interfața „pager”.

APT_HOOK_INFO_FD

Descriptorul de fișier din care se citesc numele pachetelor în modul --apt (se așteaptă ca Apt să fixeze această variabilă la un număr de descriptor de fișier corespunzător).

SEEN DATABASE INITIALIZATION

Când apt-listchanges este instalat pentru prima dată sau actualizat de la o versiune veche care nu utiliza formatul actual al bazei de date „seen” (de elemente deja văzute), acesta activează un cronometru systemd, apt-listchanges.timer, care încearcă din oră în oră să activeze apt-listchanges.service, care scanează fișierele „changelog” și „NEWS” ale tuturor pachetelor instalate și utilizează conținutul acestora pentru a popula baza de date „seen” .

Prepopularea bazei de date în acest fel face ca apt-listchanges să ruleze mai rapid, deoarece nu trebuie să analizeze fișierele „changelog” și „NEWS” ale pachetelor instalate în mod curent în timpul actualizărilor pentru a determina ce intrări noi să afișeze.

Prepopularea bazei de date ar trebui să se facă o singură dată pe o anumită gazdă, deoarece din acel moment apt-listchanges actualizează automat baza de date în timpul actualizărilor. Prin urmare, după ce serviciul rulează cu succes până la finalizare, cronometrul este dezactivat automat.

Dacă din anumite motive credeți că baza de date „seen” (de elemente deja văzute) apt-listchanges este incompletă sau inexactă, o puteți reconstrui eliminând /var/lib/apt/listchanges și apoi executând systemctl start apt-listchanges.service. Rețineți că acest lucru se execută până la finalizare, în prim-plan.

FILES

/etc/apt/listchanges.conf

Fișierul de configurare.

/etc/apt/listchanges.conf.d/*.conf

Fișiere de substituire a fișierelor de configurare.

/etc/apt/apt.conf.d/20listchanges

Fișierul utilizat pentru a înregistra «apt-listchanges» în sistemul «apt».

/var/lib/apt/listchanges

Baza de date utilizată pentru salvarea jurnalelor de modificări văzute „seen”.

AUTOR

«apt-listchanges» a fost scris de către Matt Zimmerman <mdz@debian.org>

Responsabilul actual al acestui pachet este Jonathan Kamens <jik@kamens.us>

CONSULTAȚI ȘI

sensible-pager(1), sensible-browser(1), apt-get(8), aptitude(8)

TRADUCĂTOR

Traducere de Remus-Gabriel Chelu, în octombrie 2023. <debian-l10n-romanian@lists.debian.org>

2017-07-08 apt-listchanges