Scroll to navigation

TELNET(1) General Commands Manual (urm) TELNET(1)

NUME

telnetinterfața cu utilizatorul pentru protocolul TELNET

SINOPSIS

telnet [opțiuni ...] [gazdă [port]]

DESCRIERE

Comanda telnet este utilizată pentru a comunica cu o altă gazdă utilizând protocolul TELNET. Dacă telnet este invocată fără argumentul gazdă, aceasta intră în modul comandă, indicat de promptul (telnet>). În acest mod, acceptă și execută comenzile enumerate mai jos. Dacă este invocată cu argumente, acesta execută o comandă open cu aceste argumente.

OPȚIUNI

--ipv4
Utilizează IPv4 pentru a se conecta la gazde.
--ipv6
Utilizează IPv6 pentru a se conecta la gazde.
, --binary
Specifică o rută de date pe 8 biți. Aceasta determină o încercare de negociere a opțiunii TELNET BINARY atât la intrare, cât și la ieșire.
, --binary-output
Specifică o rută de date pe 8 biți la ieșire. Acest lucru determină negocierea opțiunii BINARY la ieșire.
, --escape caracter-eludare
Stabilește caracterul de eludare inițial telnet la caracter-eludare Dacă caracter-eludare este omis, atunci nu va exista niciun caracter de eludare.
, --no-escape
Împiedică orice caracter să fie recunoscut ca fiind un caracter de eludare.
, --login
Încearcă autentificarea automată. În prezent, aceasta trimite numele de utilizator prin intermediul variabilei USER a opțiunii ENVIRON, dacă este acceptată de sistemul de la distanță. Numele utilizat este cel al utilizatorului curent, așa cum este returnat de getlogin(2), dacă este în concordanță cu ID-ul utilizatorului curent, altfel este numele asociat cu ID-ul utilizatorului.
, --no-login
Specifică nicio autentificare automată la sistemul de la distanță.
, --user utilizator
La conectarea la sistemul de la distanță, dacă sistemul de la distanță înțelege opțiunea ENVIRON, atunci utilizator va fi trimis la sistemul de la distanță ca valoare pentru variabila USER. Această opțiune implică opțiunea -a. Această opțiune poate fi utilizată, de asemenea, cu comanda open.
, --trace fișier-urmărire
Deschide fișierul de urmărire fișier-urmărire pentru înregistrarea informațiilor de urmărire. A se vedea comanda set fișier-urmărire de mai jos.
, --rlogin
Specifică o interfață cu utilizatorul similară cu rlogin(1). În acest mod, caracterul de eludare este stabilit la caracterul tilde (~), cu excepția cazului în care este modificat de opțiunea -e.
, --no-rc
Dezactivează citirea fișierului .telnetrc al utilizatorului; (a se vedea comanda toggle skiprc din această pagină de manual).
, --debug
Stabilește valoarea inițială a comenzii debug la TRUE.
, --encrypt
Activează criptarea fluxului de date, dacă este posibil.
, --disable-auth tip-autentificare
Dezactivează tipul de autentificare tip-autentificare.
, --realm domeniu
În cazul în care se utilizează autentificarea Kerberos, opțiunea -k solicită ca telnet să obțină tichete pentru gazda la distanță în domeniul domeniu în loc de domeniul gazdei la distanță, așa cum este determinat de krb_realmofhost(3).
gazdă
Indică numele oficial, un alias sau adresa de internet a unei gazde de la distanță.
port
Indică un număr de port (adresa unei aplicații). Dacă nu se specifică un număr, se utilizează portul implicit telnet.

OPERAȚIA

Când se află în modul rlogin, o linie de forma ~. deconectează de la gazda de la distanță; ~ este caracterul de eludare telnet. În mod similar, linia ~^Z suspendă sesiunea telnet. Linia ~^] permite trecerea la promptul normal de eludare telnet.

După ce a fost deschisă o conexiune, telnet va încerca să activeze opțiunea TELNET LINEMODE. Dacă acest lucru nu reușește, atunci telnet va reveni la unul dintre cele două moduri de intrare: fie la modul „un caracter odată”, fie la vechiul mod „linie cu linie”, în funcție de ceea ce suportă sistemul de la distanță.

Atunci când este activată opțiunea LINEMODE (modul linie cu linie), procesarea caracterelor se face pe sistemul local, sub controlul sistemului de la distanță. Atunci când editarea intrărilor sau ecoul caracterelor trebuie să fie dezactivate, sistemul de la distanță va transmite această informație. Sistemul de la distanță va transmite, de asemenea, modificările aduse caracterelor speciale care au loc pe sistemul de la distanță, astfel încât acestea să poată avea efect pe sistemul local.

În modul „un caracter la un moment dat”, majoritatea textului tastat este trimis imediat la gazda la distanță pentru procesare.

În modul vechi „linie cu linie”, tot textul este transmis la nivel local și (în mod normal) numai liniile completate sunt trimise către gazda de la distanță. Caracterul „echo local” (inițial \[u201E]^E”) poate fi utilizat pentru a dezactiva și activa ecoul local (acest lucru va fi utilizat în principal pentru a introduce parole fără ca parola să fie transmisă prin ecou).

Dacă opțiunea LINEMODE este activată sau dacă comanda localchars este TRUE (valoarea implicită pentru modul vechi „linie cu linie”; a se vedea mai jos), caracterele quit, intr și flush ale utilizatorului sunt captate la nivel local și trimise ca secvențe de protocol TELNET către partea de la distanță. Dacă a fost activată vreodată opțiunea LINEMODE, atunci caracterele susp și eof ale utilizatorului sunt, de asemenea, trimise ca secvențe de protocol TELNET, iar quit este trimis ca TELNET ABORT în loc de BREAK. Există opțiuni (a se vedea toggle autoflush ș i toggle autosynch de mai jos) care determină această acțiune să elimine ieșirile ulterioare către terminal (până când gazda de la distanță confirmă secvența TELNET) și să elimine intrările anterioare ale terminalului (în cazul lui quit ș i intr).

În timp ce se află conectat la o gazdă de la distanță, se poate intra în modul de comandă telnet tastând telnet „caracterul de eludare” (inițial „^]”). Când se află în modul comandă, sunt disponibile convențiile normale de editare a terminalului.

Sunt disponibile următoarele comenzi telnet. Este necesar să se tasteze din fiecare comandă doar atât cât este necesar pentru a o identifica în mod unic (acest lucru este valabil și pentru argumentele la comenzile mode, set, toggle, unset, slc, environ și display).

argument ...
Comanda «auth» manipulează informațiile trimise prin intermediul opțiunii TELNET AUTHENTICATE. Argumentele valide pentru comanda «auth» sunt următoarele:
tip
Dezactivează tipul de autentificare specificat. Pentru a obține o listă a tipurilor disponibile, utilizați comanda auth disable ?.
tip
Activează tipul de autentificare specificat. Pentru a obține o listă a tipurilor disponibile, utilizați comanda auth enable ?.
Listează starea actuală a diferitelor tipuri de autentificare.
Închide o sesiune TELNET și revine la modul de comandă.
argument ...
Afișează toate sau o parte din valorile set și toggle (a se vedea mai jos).
argument ...
Comanda «encrypt» manipulează informațiile trimise prin intermediul opțiunii TELNET ENCRYPT.

Notă: Din cauza controalelor de export, opțiunea TELNET ENCRYPT nu este acceptată în afara Statelor Unite și a Canadei.

Argumentele valide pentru comanda «encrypt» sunt următoarele:

tip [input|output]
Dezactivează tipul de criptare specificat. Dacă omiteți intrarea și ieșirea „input|output”, atât intrarea cât și ieșirea sunt dezactivate. Pentru a obține o listă a tipurilor disponibile, utilizați comanda encrypt disable ?.
tip [input|output]
Activează tipul de criptare specificat. Dacă omiteți intrarea și ieșirea „input|output”, sunt activate atât intrarea, cât și ieșirea. Pentru a obține o listă a tipurilor disponibile, utilizați comanda encrypt enable ?.
Aceasta este similară cu comanda encrypt start input.
Aceasta este similară cu comanda encrypt stop input.
Aceasta este similară cu comanda encrypt start output.
Aceasta este similară cu comanda encrypt stop output.
[input|output]
Încearcă să pornească criptarea. Dacă omiteți input și output, atât intrarea cât și ieșirea sunt activate. Pentru a obține o listă a tipurilor disponibile, utilizați comanda encrypt enable ?.
Afișează starea actuală a criptării.
[input|output]
Oprește criptarea. Dacă omiteți intrarea și ieșirea, criptarea se face atât la intrare, cât și la ieșire.
tip
Stabilește tipul implicit de criptare care va fi utilizat cu comenzile ulterioare encrypt start sau encrypt stop.
argumente...
Comanda environ este utilizată pentru a manipula variabilele care pot fi trimise prin opțiunea TELNET ENVIRON. Setul inițial de variabile este preluat din mediul utilizatorului, doar variabilele DISPLAY și PRINTER fiind exportate în mod implicit. Variabila USER este, de asemenea, exportată în cazul în care se utilizează opțiunile -a sau -l.
Argumentele valide pentru comanda environ sunt:
variabilă valoare
Definește variabila variabilă pentru a avea valoarea valoare. Orice variabilă definită prin această comandă este exportată automat. valoarea poate fi inclusă între ghilimele simple sau duble, astfel încât să poată fi incluse tabulări și spații.
variabilă
Elimină variabila din lista de variabile de mediu.
variabilă
Marchează variabila variabilă pentru a fi exportată în partea de la distanță.
variabilă
Marchează variabila variabilă pentru a nu fi exportată decât dacă este solicitată în mod explicit de către partea de la distanță.
Listează setul curent de variabile de mediu. Cele marcate cu un * vor fi trimise automat, celelalte variabile vor fi trimise numai dacă sunt solicitate în mod explicit.
Afișează informații de ajutor pentru comanda environ.
Trimite opțiunea TELNET LOGOUT către partea de la distanță. Această comandă este similară unei comenzi close; cu toate acestea, dacă partea de la distanță nu acceptă opțiunea LOGOUT, nu se întâmplă nimic. Dacă, totuși, partea de la distanță acceptă opțiunea LOGOUT, această comandă ar trebui să determine partea de la distanță să închidă conexiunea TELNET. Dacă partea de la distanță acceptă, de asemenea, conceptul de suspendare a sesiunii unui utilizator în vederea reatașării ulterioare, argumentul logout indică faptul că trebuie să încheiați imediat sesiunea.
tip
tipul este una dintre mai multe opțiuni, în funcție de starea sesiunii TELNET. Gazdei de la distanță i se cere permisiunea de a trece în modul solicitat. Dacă gazda la distanță este capabilă să intre în modul respectiv, se va intra în modul solicitat.
Dezactivează opțiunea TELNET LINEMODE, sau, dacă partea de la distanță nu înțelege opțiunea LINEMODE, introduce de fiecare dată modul „un caracter la un moment dat”.
Activează opțiunea TELNET LINEMODE sau, dacă partea de la distanță nu înțelege opțiunea LINEMODE, încearcă să intre în modul vechi „linie cu linie”.
(-isig)
Încearcă să activeze (dezactiveze) modul TRAPSIG al opțiunii LINEMODE. Acest lucru necesită ca opțiunea LINEMODE să fie activată.
(-edit)
Încearcă să activeze (dezactiveze) modul EDIT al opțiunii LINEMODE. Acest lucru necesită ca opțiunea LINEMODE să fie activată.
(-softtabs)
Încearcă să activeze (dezactiveze) modul SOFT_TAB al opțiunii LINEMODE. Acest lucru necesită ca opțiunea LINEMODE să fie activată.
(-litecho)
Încearcă să activeze (dezactiveze) modul LIT_ECHO al opțiunii LINEMODE. Acest lucru necesită ca opțiunea LINEMODE să fie activată.
Afișează informații de ajutor pentru comanda mode.
gazdă [[-l] utilizator][- port]
Deschide o conexiune la gazda numită. Dacă nu se specifică un număr de port, telnet va încerca să contacteze un server TELNET la portul implicit. Specificarea gazdei poate fi fie un nume de gazdă (a se vedea hosts(5)), fie o adresă de internet specificată în notația „XXX.XXX.XXX.XXX” (a se vedea inet(3)). Opțiunea [-l] poate fi utilizată pentru a specifica numele de utilizator care urmează să fie transmis sistemului la distanță prin intermediul opțiunii ENVIRON. La conectarea la un port nestandard, telnet omite orice inițiere automată a opțiunilor TELNET. Atunci când numărul portului este precedat de un semn minus, se realizează negocierea inițială a opțiunilor. După stabilirea unei conexiuni, se deschide fișierul .telnetrc din directorul personal al utilizatorului. Liniile care încep cu un # sunt linii de comentariu. Liniile goale sunt ignorate. Liniile care încep fără spațiu alb reprezintă începutul unei intrări în mașină. Primul lucru de pe linie este numele mașinii la care se face conexiunea. Restul liniei și liniile succesive care încep cu spațiu alb sunt considerate comenzi telnet și sunt procesate ca și cum ar fi fost introduse manual în promptul de comandă telnet.
Închide orice sesiune TELNET deschisă și iese din telnet. Un sfârșit de fișier (în modul comandă) va închide, de asemenea, o sesiune și va ieși.
argumente
Trimite una sau mai multe secvențe de caractere speciale către gazda de la distanță. Următoarele sunt argumentele care pot fi specificate (se pot specifica mai multe argumente simultan):
Trimite secvența TELNET ABORT (Abandonarea proceselor, „Abort processes”).
Trimite secvența TELNET AO (Abandonarea ieșirii, „Abort Output”), care ar trebui să determine sistemul de la distanță să golească toate ieșirile sistemul de la distanță către terminalul utilizatorului.
Trimite secvența TELNET AYT (Ești acolo, „Are You There”), la care sistemul de la distanță poate alege să răspundă sau să nu răspundă.
Trimite secvența TELNET BRK (De întrerupere, „Break”), care poate avea semnificație pentru sistemul de la distanță.
Trimite secvența TELNET EC (Șterge caracterul, „Erase Character”), care ar trebui să determine sistemul la distanță să șteargă ultimul caracter introdus.
Trimite secvența TELNET EL (Șterge linia, „Erase Line”), care ar trebui să determine sistemul la distanță să șteargă linia în curs de introducere.
Trimite secvența TELNET EOF (Sfârșit de fișier, „End Of File”).
Trimite secvența TELNET EOR (Sfârșit de înregistrare, „End of Record”).
Trimite caracterul de eludare curent telnet (inițial „^”).
Trimite secvența TELNET GA (Mergi înainte, „Go Ahead”), care probabil nu are nicio semnificație pentru sistemul de la distanță.
Dacă partea de la distanță acceptă comanda TELNET STATUS, getstatus va trimite subnegocierea pentru a solicita ca serverul să trimită starea curentă a opțiunii sale.
Trimite secvența TELNET IP (Întrerupe procesul, „Interrupt Process”), care ar trebui să determine sistemul la distanță să întrerupă procesul în curs de desfășurare.
Trimite secvența TELNET NOP (Nicio operație, „No OPeration”).
Trimite secvența TELNET SUSP (Suspendare proces, „SUSPend process”).
Trimite secvența TELNET SYNCH. Această secvență face ca sistemul de la distanță să renunțe la toate datele introduse anterior (dar care nu au fost încă citite). Această secvență este trimisă ca date urgente TCP (și este posibil să nu funcționeze dacă sistemul de la distanță este un sistem 4.2BSD - dacă nu funcționează, un caracter „r” minusculă poate fi transmis ca ecou pe terminal).
cmd
 
cmd
 
cmd
 
cmd
Trimite secvența TELNET DO cmd. cmd poate fi fie un număr zecimal cuprins între 0 și 255, fie un nume simbolic pentru o comandă specifică TELNET. cmd poate fi, de asemenea, fie help, fie ? pentru a imprima informații de ajutor, inclusiv o listă de nume simbolice cunoscute.
Afișează informații de ajutor pentru comanda send.
argument valoare
 
argument valoare
Comanda set va defini oricare dintre variabilele telnet la o anumită valoare sau la TRUE. Valoarea specială off dezactivează funcția asociată cu variabila; aceasta este echivalentă cu utilizarea comenzii unset. Comanda unset va dezactiva sau va stabili la FALSE oricare dintre funcțiile specificate. Valorile variabilelor pot fi consultate cu ajutorul comenzii display. Variabilele care pot fi definite sau dezactivate, dar nu și comutate, sunt enumerate aici. În plus, oricare dintre variabilele pentru comanda toggle poate fi definită sau dezactivată în mod explicit cu ajutorul comenzilor set și unset.
Dacă TELNET este în modul caractere locale „localchars” sau LINEMODE este activat, iar caracterul de stare este tastat, o secvență TELNET AYT (a se vedea send ayt anterior) este trimisă către gazda de la distanță. Valoarea inițială pentru caracterul „Are You There” este caracterul de stare al terminalului.
Aceasta este valoarea (inițial „^E”) care, atunci când se află în modul „linie cu linie”), comută între a face ecoul local al caracterelor introduse (pentru procesarea normală) și a suprima ecoul caracterelor introduse (pentru introducerea, de exemplu, a unei parole).
Dacă telnet funcționează în modul LINEMODE sau modul vechi „linie cu linie”, introducerea acestui caracter ca prim caracter pe o linie va face ca acest caracter să fie trimis la sistemul de la distanță. Valoarea inițială a caracterului „eof” (sfârșit de fișier) este considerată a fi caracterul eof al terminalului.
Dacă telnet se află în modul localchars (a se vedea toggle localchars de mai jos), și dacă telnet funcționează în modul „un caracter la un moment dat”, atunci când acest caracter este tastat, o secvență TELNET EC (a se vedea send ec de mai sus) este trimisă către sistemul la distanță. Valoarea inițială pentru caracterul de ștergere este considerată a fi caracterul erase al terminalului.
Acesta este caracterul de evadare telnet (inițial „^[”) care determină intrarea în modul de comandă telnet (atunci când este conectat la un sistem la distanță).
Dacă telnet este în modul localchars (a se vedea toggle localchars de mai jos) și se tastează caracterul flushoutput, o secvență TELNET AO (a se vedea send ao de mai sus) este trimisă către gazda la distanță. Valoarea inițială pentru caracterul de golire „flush” este considerată a fi caracterul flush al terminalului.
 
În cazul în care TELNET funcționează în LINEMODE, acestea sunt caracterele care, atunci când sunt tastate, determină transmiterea liniilor parțiale către sistemul de la distanță. Valoarea inițială a caracterelor de redirecționare este preluată din caracterele „eol” și „eol2” ale terminalului.
Dacă telnet este în modul localchars (a se vedea toggle localchars de mai jos) și este tastat caracterul interrupt, o secvență TELNET IP (a se vedea send ip de mai sus) este trimisă către gazda de la distanță. Valoarea inițială pentru caracterul de întrerupere este considerată a fi caracterul intr al terminalului.
Dacă telnet se află în modul localchars (a se vedea toggle localchars de mai jos), și dacă telnet funcționează în modul „un caracter la un moment dat”, atunci când acest caracter este tastat, o secvență TELNET EL (a se vedea send el de mai sus) este trimisă către sistemul la distanță. Valoarea inițială pentru caracterul „kill” este considerată a fi caracterul kill al terminalului.
În cazul în care telnet funcționează în modul LINEMODE sau în modul vechi „linie cu linie”, atunci acest caracter este considerat a fi caracterul lnext al terminalului. Valoarea inițială pentru caracterul „lnext” este considerată a fi caracterul lnext al terminalului.
Dacă telnet este în modul localchars (a se vedea toggle localchars de mai jos) și este tastat caracterul quit, o secvență TELNET BRK (a se vedea send brk de mai sus) este trimisă către gazda la distanță. Valoarea inițială pentru caracterul „quit” este considerată a fi caracterul quit al terminalului.
În cazul în care telnet funcționează în modul LINEMODE sau în modul vechi „linie cu linie”, atunci acest caracter este considerat a fi caracterul reprint al terminalului. Valoarea inițială a caracterului de reimprimare „reprint” este considerată a fi caracterul reprint al terminalului.
Acesta este caracterul de eludare rlogin. Dacă este definit, caracterul de eludare normal TELNET este ignorat, cu excepția cazului în care este precedat de acest caracter la începutul unei linii. Acest caracter, la începutul unei linii urmat de un „.” închide conexiunea; când este urmat de un „^Z”, suspendă comanda telnet. Starea inițială este de a dezactiva caracterul de eludare rlogin.
Dacă opțiunea TELNET TOGGLE-FLOW-CONTROL a fost activată, atunci acest caracter este considerat a fi caracterul start al terminalului. Valoarea inițială a caracterului „kill” este considerată a fi caracterul start al terminalului.
Dacă opțiunea TELNET TOGGLE-FLOW-CONTROL a fost activată, atunci acest caracter este considerat a fi caracterul stop al terminalului. Valoarea inițială a caracterului „kill” este considerată a fi caracterul stop al terminalului.
Dacă telnet este în modul localchars sau LINEMODE este activat, iar caracterul suspend este tastat, o secvență TELNET SUSP (a se vedea send susp de mai sus) este trimisă către gazda de la distanță. Valoarea inițială pentru caracterul de suspendare este considerată a fi caracterul suspend al terminalului.
Acesta este fișierul în care va fi scrisă ieșirea, cauzată de netdata sau option tracing fiind TRUE. Dacă este definită la “-”, atunci informațiile de urmărire vor fi scrise la ieșirea standard (valoarea implicită).
În cazul în care telnet funcționează în modul LINEMODE sau în modul vechi „linie cu linie”, atunci acest caracter este considerat a fi caracterul worderase al terminalului. Valoarea inițială a caracterului „worderase” este considerată a fi caracterul worderase al terminalului.
Afișează comenzile legale set (unset).
stare
Comanda slc (Set Local Characters) este utilizată pentru a stabili sau schimba starea caracterelor speciale atunci când opțiunea TELNET LINEMODE a fost activată. Caracterele speciale sunt caracterele care sunt puse în corespondență cu secvențele de comenzi TELNET (cum ar fi ip sau quit) sau cu caracterele de editare a liniei (cum ar fi erase și kill). În mod implicit, sunt exportate caracterele speciale locale.
Verifică valorile actuale pentru caracterele speciale curente. Partea de la distanță este solicitată să trimită toate valorile actuale ale caracterelor speciale, iar dacă există discrepanțe cu partea locală, aceasta va trece la valoarea de la distanță.
Comută la valorile implicite locale pentru caracterele speciale. Caracterele locale implicite sunt cele ale terminalului local în momentul în care a fost inițiat telnet.
Comută la valorile implicite de la distanță pentru caracterele speciale. Caracterele implicite de la distanță sunt cele ale sistemului de la distanță în momentul în care a fost stabilită conexiunea TELNET.
Afișează informații de ajutor pentru comanda slc.
Afișează starea actuală a telnet. Aceasta include sistemul omolog la care se este conectat, precum și modul curent.
argumente ...
Comută (între TRUE și FALSE) diverse fanioane care controlează modul în care telnet răspunde la evenimente. Aceste fanioane pot fi stabilite în mod explicit la TRUE sau FALSE cu ajutorul comenzilor set și unset enumerate mai sus. Se pot specifica mai multe argumente. Starea acestor fanioane poate fi interogată cu ajutorul comenzii display. Argumentele valide sunt:
Activează informațiile de depanare pentru codul de autentificare.
Dacă autoflush și localchars sunt ambele TRUE, atunci când caracterele ao sau quit sunt recunoscute (și transformate în secvențe TELNET; pentru detalii, vezi set de mai sus), telnet refuză să afișeze orice date pe terminalul utilizatorului până când sistemul de la distanță confirmă (prin intermediul unei opțiuni TELNET TIMING MARK) că a procesat acele secvențe TELNET. Valoarea inițială pentru această comutare este TRUE dacă utilizatorul terminalului nu a efectuat un „stty noflsh”, în caz contrar FALSE (a se vedea stty(1)).
Când se negociază opțiunea TELNET ENCRYPT, în mod implicit, criptarea (decriptarea) efectivă a fluxului de date nu începe automat. Comanda autoencrypt (autodecrypt) stabilește că criptarea fluxului de ieșire (intrare) trebuie activată cât mai curând posibil.

Notă: Din cauza controalelor de export, opțiunea TELNET ENCRYPT nu este acceptată în afara Statelor Unite și a Canadei.

Dacă partea de la distanță acceptă opțiunea TELNET AUTENTICATION, TELNET încearcă să o utilizeze pentru a efectua autentificarea automată. Dacă opțiunea AUTHENTICATION nu este acceptată, numele de conectare al utilizatorului este propagat prin intermediul opțiunii TELNET ENVIRON. Această comandă este identică cu specificarea opțiunii a la comanda open.
Dacă autosynch ș i localchars sunt ambele TRUE, atunci când se tastează fie caracterul intr, fie quit (a se vedea set de mai sus pentru descrierea caracterelor intr și quit), secvența TELNET trimisă este urmată de secvența TELNET SYNCH. Această procedură ar trebui să determine sistemul de la distanță să înceapă să arunce toate datele introduse anterior până când ambele secvențe TELNET au fost citite și au fost luate în considerare. Valoarea inițială a acestei comutări este FALSE.
Activează sau dezactivează opțiunea TELNET BINARY atât la intrare, cât și la ieșire.
Activează sau dezactivează opțiunea TELNET BINARY la intrare.
Activează sau dezactivează opțiunea TELNET BINARY la ieșire.
Dacă aceasta este TRUE, atunci retururile de cărucior vor fi trimise ca <CR><LF>. Dacă acesta este FALSE, atunci retururile de cărucior vor fi trimise ca <CR><NUL>. Valoarea inițială pentru această comutare este FALSE.
Comută modul de retur de cărucior. Atunci când acest mod este activat, majoritatea caracterelor de retur de cărucior primite de la gazda de la distanță vor fi convertite în retur de cărucior urmat de un avans de linie. Acest mod nu afectează caracterele tastate de utilizator, ci doar pe cele primite de la gazda de la distanță. Acest mod nu este foarte util decât în cazul în care gazda la distanță trimite numai caractere de retur de cărucior, dar niciodată de avans de linie. Valoarea inițială pentru această comutare este FALSE.
Comută depanarea la nivel de soclu (util doar pentru superutilizator). Valoarea inițială pentru această comutare este FALSE.
Activează informațiile de depanare pentru codul de criptare.
Dacă acesta este TRUE, atunci caracterele flush, interrupt, quit, erase și kill ( a se vedea set de mai sus) sunt recunoscute la nivel local și transformate în secvențe de control TELNET corespunzătoare (sperăm) (respectiv ao, ip, brk, ec și el; a se vedea send de mai sus). Valoarea inițială a acestei comutări este TRUE în modul vechi „linie cu linie” și FALSE în modul „un caracter la un moment dat”. Atunci când opțiunea LINEMODE este activată, valoarea lui localchars este ignorată și se presupune că este întotdeauna TRUE. Dacă LINEMODE a fost vreodată activată, atunci quit este trimis ca abort, iar eof și suspend sunt trimise ca eof și susp, a se vedea send de mai sus).
Comută afișarea tuturor datelor de rețea (în format hexazecimal). Valoarea inițială pentru această comutare este FALSE.
Comută afișarea unor procesări interne ale protocolului telnet (care au legătură cu opțiunile TELNET). Valoarea inițială pentru această comutare este FALSE.
Când comanda netdata este activată, dacă prettydump este activată, ieșirea de la comanda netdata va fi formatată într-un format mai ușor de citit de către utilizator. Se pun spații între fiecare caracter din ieșire, iar începutul oricărei secvențe de eludare TELNET este precedat de un „*” pentru a facilita localizarea acestora.
Atunci când comutatorul skiprc este TRUE, TELNET trece peste citirea fișierului .telnetrc din directorul de origine al utilizatorului atunci când sunt deschise conexiuni. Valoarea inițială pentru această comutare este FALSE..
Comută afișarea tuturor datelor terminalului (în format hexazecimal). Valoarea inițială pentru această comutare este FALSE.
Atunci când comanda verbose_encrypt este TRUE, TELNET afișează un mesaj de fiecare dată când criptarea este activată sau dezactivată. Valoarea inițială pentru această comandă este FALSE. Notă: Din cauza controalelor de export, criptarea datelor nu este acceptată în afara Statelor Unite și a Canadei.
Afișează comenzile legale toggle.
Suspendă telnet. Această comandă funcționează numai atunci când utilizatorul folosește csh(1).
[comanda]
Execută o singură comandă într-un subshell pe sistemul local. Dacă command este omis, se invocă un subshell interactiv.
[comanda]
Obțineți ajutor. Fără argumente, telnet afișează un rezumat al ajutorului. Dacă este specificată o comandă, telnet va imprima informațiile de ajutor doar pentru comanda respectivă.

MEDIU

telnet utilizează cel puțin variabilele de mediu HOME, SHELL, DISPLAY și TERM. Alte variabile de mediu pot fi propagate către cealaltă parte prin intermediul opțiunii TELNET ENVIRON.

FIȘIERE

~/.telnetrc
valori de pornire «telnet» personalizate de utilizator

ISTORIC

Comanda telnet a apărut în 4.2BSD.

NOTE

La unele sisteme la distanță, ecoul trebuie să fie oprit manual atunci când se află în modul vechi „linie cu linie”.

În modul vechi „linie cu linie” sau LINEMODE, caracterul eof al terminalului este recunoscut (și trimis către sistemul la distanță) numai atunci când este primul caracter de pe o linie.

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net

9 februarie 2019 Utilități GNU de rețea