Scroll to navigation

LSCPU(1) Comenzi utilizator LSCPU(1)

NUME

lscpu - afișează informații despre arhitectura procesorului

REZUMAT

lscpu [opțiuni]

DESCRIERE

lscpu adună informații despre arhitectura procesorului din sysfs, /proc/cpuinfo și din orice bibliotecă specifică arhitecturii (de exemplu, librtas pe Powerpc). Ieșirea comenzii poate fi optimizată pentru analiză sau pentru a fi ușor de citit de către oameni. Informațiile includ, de exemplu, numărul de unități centrale de procesare, fire de execuție, nuclee, socluri și noduri NUMA (Non-Uniform Memory Access). Există, de asemenea, informații despre memoriile de prestocare ale (cache) CPU și partajarea acestor memorii (cache), familia, modelul, bogoMIPS, ordinea octeților și etapizarea (stepping).

Formatarea implicită a ieșirii pe terminal poate fi modificată și poate fi optimizată pentru o mai bună lizibilitate. Ieșirea pentru non-terminale (de exemplu, conducte) nu este niciodată afectată de această optimizare și este întotdeauna în format „Câmp: date\n”. Utilizați, de exemplu, «lscpu | less» pentru a vedea ieșirea implicită fără optimizări.

În mediile virtualizate, informațiile despre arhitectura CPU afișate reflectă configurația sistemului de operare invitat, care este de obicei diferită de cea a sistemului fizic (gazdă). În cazul arhitecturilor care acceptă recuperarea informațiilor despre topologia fizică, lscpu afișează, de asemenea, numărul de socluri fizice, cipuri, nuclee din sistemul gazdă.

Opțiunile care au ca rezultat un tabel de ieșire au un argument listă. Utilizați acest argument pentru a personaliza ieșirea comenzii. Specificați o listă de etichete de coloane, separate prin virgule, pentru a limita tabelul de ieșire doar la coloanele specificate, aranjate în ordinea specificată. Consultați COLOANE pentru o listă de etichete de coloane valide. Etichetele coloanelor nu fac distincție între majuscule și minuscule.

Nu toate coloanele sunt acceptate pe toate arhitecturile. Dacă se specifică o coloană care nu este acceptată, lscpu afișează coloana, dar nu furnizează date pentru aceasta.

Dimensiunile memoriei de prestocare (cache) sunt raportate ca rezumat de la toate unitățile centrale de procesare. Versiunile anterioare versiunii v2.34 raportau dimensiunile per nucleu, dar acest rezultat era confuz din cauza topologiei complicate a procesoarelor și a modului în care sunt partajate memoriile de prestocare a datelor (cache) între procesoare. Pentru mai multe detalii despre memoriile de prestocare, consultați --cache. Începând cu versiunea v2.37, lscpu urmărește ID-urile memoriei de prestocare furnizate de nucleul Linux, și nu începe întotdeauna de la zero.

OPȚIUNI

-a, --all

Include liniile pentru procesoarele active și inactive (implicit pentru -e). Această opțiune poate fi specificată numai împreună cu opțiunea -e sau -p.

-B, --bytes

Afișează dimensiunile în octeți, mai degrabă decât într-un format ușor de citit de către om.

În mod implicit, unitatea în care sunt exprimate mărimile este octetul, iar prefixele unităților sunt exprimate în putere de 2^10 (1024). Abrevierile simbolurilor sunt prezentate trunchiat pentru a se obține o mai bună lizibilitate, prin prezentarea doar a primei litere a acestora; exemple: „1 KiB [en]/ 1 Kio [ro]” și „1 MiB [en] / 1 Mio [ro]" se expun ca "1 K" și respectiv "1 M", omițându-se intenționat mențiunea „iB”, care face parte din aceste abrevieri.

-b, --online

Limitează ieșirea la procesoarele active (implicit pentru -p). Această opțiune poate fi specificată numai împreună cu opțiunea -e sau -p.

-C, --caches[=listă]

Afișează detalii despre memoria de prestocare (cache) a procesorului. Pentru detalii despre informațiile disponibile, consultați ieșirea opțiunii --help.

În cazul în care argumentul listă este omis, toate coloanele pentru care sunt disponibile date sunt incluse în ieșirea comenzii.

Atunci când se specifică argumentul listă, șirul format din opțiunea, semnul egal (=) și listă nu trebuie să conțină spații libere sau alte spații albe. Exemple: -C=NUME,DIMENSIUNE-UNICĂ sau --caches=NUME,DIMENSIUNE-UNICĂ.

Lista implicită de coloane poate fi extinsă dacă lista este specificată în formatul „+listă” (de exemplu, lscpu -C=+ALLOC-POLICY).

-c, --offline

Limitează ieșirea la procesoarele inactive. Această opțiune poate fi specificată numai împreună cu opțiunea -e sau -p.

--hierarchic[=când]

Utilizează subsecțiuni în rezumatul de ieșire. Pentru compatibilitate retroactivă, valoarea implicită este aceea de a utiliza subsecțiuni numai atunci când ieșirea se face pe un terminal și ieșirea uniformizată pe un alt terminal. Argumentul opțional când poate fi never (niciodată), always (întotdeauna) sau auto. În cazul în care argumentul când este omis, valoarea implicită este „always”.

-e, --extended[=listă]

Afișează informațiile despre CPU în format ușor de citit.

Dacă argumentul listă este omis, coloanele implicite sunt incluse în rezultatul comenzii. Ieșirea implicită poate fi modificată.

Când se specifică argumentul listă, șirul format din opțiunea, semnul egal (=) și lista nu trebuie să conțină spații libere sau alte spații albe. Exemple: „-e=cpu,nodul” sau „--extended=cpu,nodul”.

Lista implicită de coloane poate fi extinsă dacă lista este specificată în formatul +listă (de exemplu, lscpu -e=+MHZ).

-J, --json

Utilizează formatul de ieșire JSON pentru rezumatul implicit sau pentru ieșirea extinsă (a se vedea --extended). Pentru compatibilitate retroactivă, ieșirea JSON urmează comportamentul implicit al rezumatului pentru non-terminale (de exemplu, conducte) în cazul în care lipsesc subsecțiunile. A se vedea, de asemenea, --hierarchic.

-p, --parse[=listă]

Optimizează ieșirea comenzii pentru o analiză ușoară.

Dacă argumentul listă este omis, rezultatul comenzii este compatibil cu versiunile anterioare ale lscpu. În acest format compatibil, se utilizează două virgule pentru a separa coloanele memoriei de prestocare (cache) CPU. Dacă nu este identificată nicio memorie de prestocare CPU, coloana de memorie de prestocare este omisă. Dacă se utilizează argumentul listă, coloanele de memorie de prestocare sunt separate prin două puncte (:).

Când se specifică argumentul listă, șirul format din opțiunea, semnul egal (=) și lista nu trebuie să conțină spații libere sau alte spații albe. Exemple: „-p=cpu,nodul” sau „--parse=cpu,nodul”.

Lista implicită de coloane poate fi extinsă dacă lista este specificată în formatul „+listă” (de exemplu, lscpu -p=+MHZ).

-s, --sysroot director

Adună date despre CPU pentru o instanță Linux, alta decât cea de la care este emisă comanda lscpu. Directorul director specificat este rădăcina de sistem a instanței Linux care urmează să fie inspectată.

-x, --hex

Utilizează măști hexazecimale pentru seturile CPU (de exemplu, „ff”). Valoarea implicită este de a imprima seturile în format listă (de exemplu: 0,1). Rețineți că, înainte de versiunea 2.30, masca a fost afișată cu prefixul 0x.

-y, --physical

Afișează ID-urile fizice pentru toate coloanele cu elemente de topologie (nucleu, soclu etc.). În afară de ID-urile logice, care sunt atribuite de lscpu, ID-urile fizice sunt valori specifice platformei care sunt furnizate de nucleu. ID-urile fizice nu sunt neapărat unice și este posibil să nu fie aranjate secvențial. În cazul în care nucleul nu a putut prelua un ID fizic pentru un element, lscpu afișează caracterul liniuță (-).

Numerele logice ale CPU nu sunt afectate de această opțiune.

--output-all

Afișează toate coloanele disponibile. Această opțiune trebuie combinată fie cu --extended, --parse sau --caches.

ERORI

Prezentarea generală de bază a familiei de procesoare, a modelului etc. se bazează întotdeauna numai pe primul procesor.

Uneori, în Xen Dom0, nucleul raportează date greșite.

Pe un echipament virtual, numărul de nuclee per soclu, etc. poate fi greșit.

AUTORI

Cai Qian <qcai@redhat.com>, Karel Zak <kzak@redhat.com>, Heiko Carstens <heiko.carstens@de.ibm.com>

CONSULTAȚI ȘI

chcpu(8)

RAPORTAREA ERORILOR

Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al erorilor la <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.

DISPONIBILITATE

Comanda lscpu face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.

2025-01-14 util-linux 2.40.4