table of contents
- bookworm-backports 4.25.0-1~bpo12+1
- testing 4.25.0-1
- unstable 4.25.0-1
JED(1) | Manualele utilizatorului | JED(1) |
NUME¶
jed - editor pentru programatori
SINOPSIS¶
jed --version
jed-script --version
xjed --version
jed [--secure] [--batch|--script|--help] [opțiuni]
fișier ...
jed-script [--secure] fișier-script
[opțiuni-script] ...
xjed [--secure] [opțiuni-X] [--batch|--script|--help]
[opțiuni] fișier ...
DESCRIERE¶
Jed - editor pentru programatori
Caracteristici:
Sintaxa de culori evidențiere. Emulare a editorilor Emacs, EDT, Wordstar și Brief. Extensibil într-un limbaj asemănător cu C. Complet personalizabil. Editarea fișierelor TeX cu editare în stilul AUC-TeX (suport și pentru BiBTeX). Suport pentru pliere și multe altele...
Pentru documentația completă, consultați fișierele GNU info, acest manual oferă doar un scurt tutorial.
OPȚIUNI¶
major options¶
--version
opțiuni secundare¶
-n
opțiuni-X¶
xjed acceptă opțiunile comune precum -display, -name, -fn și -geometry. În plus, acceptă
-facesize DIMENSIUNE, -fs DIMENSIUNE
Pentru mai multe opțiuni, consultați xterm.c.
CONFIGURARE¶
Capacitatea JED de a crea noi funcții folosind limbajul de programare S-Lang și de a permite utilizatorului să aleagă combinații de taste, face posibilă emulația altor editori. În prezent, JED oferă o emulație rezonabilă a editorilor Emacs, EDT și Wordstar.
Emularea Emacs este asigurată de codul S-Lang din emacs.sl. Funcționalitatea de bază a Emacs este emulată; majoritatea utilizatorilor Emacs nu ar trebui să aibă probleme cu JED. Pentru a activa emularea Emacs în JED, asigurați-vă că linia:
se află în fișierul de pornire jed.rc (.jedrc). JED este distribuit cu această linie deja prezentă în fișierul implicit jed.rc.
Pentru emularea EDT, trebuie să fie încărcat edt.sl. Acest lucru se realizează prin asigurarea faptului că linia:
este prezentă în fișierul de pornire jed.rc (.jedrc).
wordstar.sl conține codul S-Lang pentru emularea Wordstar de către JED. Adăugarea liniei
în fișierul de pornire jed.rc (.jedrc) va activa emularea Wordstar a JED.
ÎN TIMPUL EXECUȚIEI¶
JED acceptă ferestre multiple. Fiecare fereastră poate conține aceeași memorie tampon sau memorii tampon diferite. O linie de stare este afișată imediat sub fiecare fereastră. Linia de stare conține informații precum numărul versiunii JED, numele memoriei tampon, mod, etc. Vă rugăm să aveți grijă la următorii indicatori:
**
Mini-Buffer constă într-o singură linie situată în partea de jos a ecranului. O mare parte din dialogul dintre utilizator și JED are loc în cadrul acestei zone tampon. De exemplu, atunci când căutați un șir de caractere, JED vă va cere să căutați șirul în „Mini-Buffer”.
Mini-Buffer oferă, de asemenea, o legătură directă cu interpretul S-Lang. Pentru a accesa interpretul, apăsați Ctrl-X Esc și în Mini-Buffer va apărea promptul S-Lang>. Introduceți orice expresie S-Lang validă pentru a fi evaluată de către interpret.
Este posibil să reapelați datele introduse anterior în Mini-Buffer cu ajutorul tastelor săgeată sus și jos. Acest lucru face posibilă utilizarea și editarea expresiilor anterioare într-un mod convenabil și eficient.
Editarea cu JED este destul de ușoară - majoritatea tastelor se inserează pur și simplu. Deplasarea în memoria tampon se face de obicei cu ajutorul tastelor săgeată sau a tastelor de urcare și coborâre a paginii. Dacă este încărcat edt.sl, tastaturile de pe terminalele VTxxx funcționează la fel de bine. Aici, sunt abordate doar elementele de evidențiere (operațiile de tăiat/lipit nu sunt considerate „elemente de evidențiere”). În cele ce urmează, orice caracter prefixat de caracterul ^ denotă un caracter de control. Pe tastaturile fără o tastă «Escape» explicită, Ctrl-[ va genera, cel mai probabil, un caracter Escape.
Un argument prefix pentru o comandă poate fi generat prin apăsarea mai întâi a tastei Esc, apoi introducerea numărului urmat de apăsarea tastei dorite. În mod normal, argumentul prefix este utilizat pur și simplu pentru repetiție. De exemplu, pentru a se deplasa la 40 de caractere spre dreapta, se va apăsa Esc 4 0 urmată imediat de tasta săgeată dreapta. Acest lucru ilustrează utilizarea argumentului de repetare pentru repetiție. Cu toate acestea, argumentul prefix poate fi utilizat și în alte moduri. De exemplu, pentru a începe definirea unei regiuni, se apasă tasta Ctrl-@. Astfel se stabilește marcajul și începe evidențierea. Apăsarea tastei Ctrl-@ cu un argument prefix va întrerupe actul de definire a regiunii și apariția marcajului (definiția operației).
Următoarea listă de combinații de taste utile presupune că emacs.sl a fost încărcat.
Ctrl-L
FIȘIERE¶
JED_ROOT/lib/*.sl
AUTOR¶
John E. Davis <jed@jedsoft.org>
--- Acest document a fost tradus la nroff de „Boris D. Beletsky” <borik@isracom.co.il>
TRADUCERE¶
Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>
Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.
Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.
octombrie 1996 | Debian |