table of contents
WIPEFS(8) | Administrare sistem | WIPEFS(8) |
NUME¶
wipefs - șterge o semnătură de pe un dispozitiv
REZUMAT¶
wipefs [opțiuni] dispozitiv...
wipefs [--backup] -o poziție dispozitiv...
wipefs [--backup] -a dispozitiv...
DESCRIERE¶
wipefs poate șterge semnăturile (șiruri magice) ale sistemului de fișiere, ale raidurilor sau ale tabelelor de partiții de pe dispozitivul specificat pentru a face semnăturile invizibile pentru libblkid. wipefs nu șterge sistemul de fișiere în sine și nici alte date de pe dispozitiv.
Atunci când este utilizat fără nicio opțiune, wipefs listează toate sistemele de fișiere vizibile și pozițiile acestora pe baza semnăturilor de bază. Rezultatele implicite pot fi modificate. Așadar, ori de câte ori este posibil, ar trebui să evitați să utilizați ieșirile implicite în scripturile dumneavoastră. Definiți întotdeauna în mod explicit coloanele așteptate folosind --output listă-coloane în mediile în care este necesară o ieșire stabilă.
wipefs apelează ioctl-ul BLKRRPART atunci când a șters o semnătură a tabelului de partiții pentru a informa nucleul despre schimbare. ioctl() este apelat ca ultim pas și atunci când toate semnăturile specificate din toate dispozitivele specificate sunt deja șterse. Această caracteristică poate fi utilizată pentru a șterge conținutul dispozitivelor de partiții, precum un tabel de partiții de pe un dispozitiv de disc, de exemplu prin wipefs -a /dev/sdc1 /dev/sdc2 /dev/sdc.
Rețineți că unele sisteme de fișiere și unele tabele de partiții stochează mai multe șiruri magice pe dispozitiv (de exemplu, FAT, ZFS, GPT). Comanda wipefs (începând cu versiunea v2.31) enumeră toate pozițiile în care au fost detectate șiruri magice.
Atunci când se utilizează opțiunea -a, toate șirurile magice care sunt vizibile pentru libblkid(3) sunt șterse. În acest caz, wipefs scanează din nou dispozitivul după fiecare modificare (ștergere) până când nu se găsește niciun șir magic.
Rețineți că, în mod implicit, wipefs nu șterge tabelele de partiții imbricate de pe dispozitive care nu sunt discuri întregi. Pentru aceasta este necesară opțiunea --force.
OPȚIUNI¶
-a, --all
-b, --backup[=director]
-f, --force
-J, --json
--lock[=mod]
-i, --noheadings
-O, --output listă
-n, --no-act
-o, --offset poziția
Argumentul poziție poate fi urmat de sufixele multiplicative KiB (=1024), MiB (=1024*1024), și așa mai departe pentru GiB, TiB, PiB, EiB, ZiB și YiB („iB” este opțional, de exemplu, „K” are aceeași semnificație ca și „KiB”) sau sufixele KB (=1000), MB (=1000*1000), și așa mai departe pentru GB, TB, PB, EB, ZB și YB.
-p, --parsable
-q, --quiet
-t, --types listă
-h, --help
-V, --version
MEDIU¶
LIBBLKID_DEBUG=all
LOCK_BLOCK_DEVICE=<mod>
EXEMPLE¶
wipefs /dev/sda*
wipefs --all --backup /dev/sdb
dd if=~/wipefs-sdb-0x00000438.bak of=/dev/sdb seek=$((0x00000438)) bs=1 conv=notrunc
AUTORI¶
Karel Zak <kzak@redhat.com>
CONSULTAȚI ȘI¶
RAPORTAREA ERORILOR¶
Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al erorilor la <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.
DISPONIBILITATE¶
Comanda wipefs face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.
2025-02-05 | util-linux 2.40.4 |