UMOUNT(8) | Administrare sistem | UMOUNT(8) |
NUME¶
umount - demontează sistemele de fișiere
REZUMAT¶
umount -a [-dflnrv] [-t tip-sistem-fișiere] [-O opțiune...]
umount [-dflnrv] {director|dispozitiv}
umount -h|-V
DESCRIERE¶
Comanda umount detașează sistemul (sistemele) de fișiere menționat(e) din ierarhia de fișiere. Un sistem de fișiere este specificat prin indicarea directorului în care a fost montat. Poate funcționa și indicarea dispozitivului special pe care se află sistemul de fișiere, dar este învechită, în special pentru că va eșua în cazul în care acest dispozitiv a fost montat pe mai multe directoare.
Rețineți că un sistem de fișiere nu poate fi demontat atunci când este „ocupat” - de exemplu, atunci când există fișiere deschise pe el, când un proces își are directorul de lucru acolo sau când este utilizat un fișier de spațiu de interschimb din el. Procesul incriminat ar putea fi chiar umount însuși - acesta deschide libc, iar libc, la rândul său, poate deschide, de exemplu, fișiere locale. O demontare leneșă evită această problemă, dar poate introduce alte probleme. A se vedea descrierea --lazy de mai jos.
OPȚIUNI¶
-a, --all
-A, --all-targets
-c, --no-canonicalize
Această opțiune este ignorată în mod silențios de umount pentru utilizatorii fără drepturi de root.
Pentru mai multe detalii despre această opțiune, consultați pagina de manual mount(8). Rețineți că umount nu pasează această opțiune către asistenții /sbin/umount.tip.
-d, --detach-loop
--fake
-f, --force
Rețineți că această opțiune nu garantează faptul că această comandă umount nu se blochează. Se recomandă cu tărie utilizarea rutelor absolute, fără legături simbolice, pentru a evita apelurile de sistem nedorite readlink(2) și stat(2) pe NFS, inaccesibile în umount.
-i, --internal-only
-l, --lazy
O repornire a sistemului va fi așteptată în viitorul apropiat dacă veți utiliza această opțiune pentru un sistem de fișiere de rețea sau un sistem de fișiere local cu submontări. Cazul de utilizare recomandat pentru umount -l este acela de a preveni blocajele la închidere din cauza unui partaj de rețea inaccesibil, în cazul în care un umount normal se va bloca din cauza unui server oprit sau a unei partiții de rețea. Nu va fi posibilă remontarea partajului.
-N, --namespace spațiu-nume
umount trece la spațiul de nume atunci când citește /etc/fstab, scrie /etc/mtab (sau scrie în /run/mount) și apelează apelul de sistem umount(2), altfel rulează în spațiul de nume original. Aceasta înseamnă că spațiul de nume de montare țintă nu trebuie să conțină nicio bibliotecă sau alte cerințe necesare pentru a executa comanda umount(2).
Pentru mai multe informații, consultați mount_namespaces(7).
-n, --no-mtab
-O, --test-opts opțiune...
-q, --quiet
-R, --recursive
-r, --read-only
-t, --types tip...
-v, --verbose
-h, --help
-V, --version
DEMONTĂRI NON-SUPERUTILIZATOR¶
În mod normal, numai superutilizatorul poate demonta sistemele de fișiere. Cu toate acestea, atunci când fișierul fstab conține opțiunea user pe o linie, oricine poate demonta sistemul de fișiere corespunzător. Pentru mai multe detalii, consultați pagina de manual mount(8).
Începând cu versiunea 2.34, comanda umount poate fi utilizată pentru a efectua operația umount și pentru sistemele de fișiere fuse dacă tabelul de montare din nucleu conține ID-ul utilizatorului. În acest caz, opțiunea de montare fstab user= nu este necesară.
Începând cu versiunea 2.35, comanda umount nu mai iese atunci când permisiunile utilizatorului sunt inadecvate conform regulilor de securitate interne libmount. Aceasta renunță la permisiunile suid și continuă ca utilizator normal, care nu este root. Acest lucru poate fi utilizat pentru a accepta cazuri de utilizare în care permisiunile de root nu sunt necesare (de exemplu, sisteme de fișiere fuse, spații de nume de utilizator etc.).
DISPOZITIV DE BUCLö
Comanda umount va detașa automat dispozitivul de buclă inițializat anterior prin comanda mount(8), independent de /etc/mtab.
În acest caz, dispozitivul este inițializat cu fanionul „autoclear” (a se vedea pagina de manual losetup(8) pentru mai multe detalii), altfel este necesar să se utilizeze opțiunea --detach-loop sau să se apeleze losetup -d device. Caracteristica „autoclear” este implementată începând cu Linux 2.6.25.
Note that since Linux v3.7 kernel uses "lazy device destruction". The system just marks the loop device by autoclear flag and destroys it later. If you need to wait for a complete removal of the loop device, call udevadm settle after umount.
ASISTENȚI EXTERNI¶
Sintaxa asistenților externi de demontare este:
umount.suffx {director|dispozitiv}
[-flnrv] [-N spațiu-nume] [-t
tip.subtip]
unde sufix este tipul sistemului de fișiere (sau valoarea unui identificator uhelper= sau helper= din fișierul mtab). Opțiunea -t poate fi utilizată pentru sistemele de fișiere care au suport pentru subtipuri. De exemplu:
umount.fuse -t fuse.sshfs
Un marcaj uhelper=ceva (asistent fără privilegii) poate apărea în fișierul /etc/mtab atunci când utilizatorii obișnuiți trebuie să poată demonta un punct de montare care nu este definit în /etc/fstab (de exemplu, pentru un dispozitiv care a fost montat de udisks(1)).
Un marcaj helper=tip în fișierul mtab va redirecționa toate cererile de demontare către asistentul /sbin/umount.tip independent de UID.
Rețineți că /etc/mtab este în prezent depreciat, iar helper= și alte opțiuni de montare în spațiul utilizatorului sunt menținute de libmount.
MEDIU¶
LIBMOUNT_FSTAB=<ruta>
LIBMOUNT_DEBUG=all
FIȘIERE¶
/etc/mtab
/etc/fstab
/proc/self/mountinfo
ISTORIC¶
Comanda umount a apărut în versiunea 6 AT&T UNIX.
CONSULTAȚI ȘI¶
RAPORTAREA ERORILOR¶
Pentru rapoarte de eroare, folosiți sistemul de urmărire al erorilor la <https://github.com/util-linux/util-linux/issues>.
DISPONIBILITATE¶
Comanda umount face parte din pachetul util-linux care poate fi descărcat de la Linux Kernel Archive <https://www.kernel.org/pub/linux/utils/util-linux/>.
2025-02-05 | util-linux 2.40.4 |